De ce sunt bune lactatele de capră

Românești sau franțuzești, laptele si lactatele de capra reprezinta o alternativa rafinata si interesanta pentru produsele pe baza de lapte de vaca. În ciuda vocilor care contestă consumul de lapte, majoritatea medicilor includ lactatele în orice dietă echilibrată, bineinteles daca nu exista o intoleranta la lactoza dovedita.  În comparație cu laptele de vacă, laptele de capră a demonstrat trăsături nutriționale benefice, cum ar fi concentrații mai mici de C12:0, C14:0, C16:0 și raport Na:K și concentrații mai mari de acizi grași polinesaturați cis (PUFA), acid eicosapentaenoic (EPA), acid docosahexaenoic (DHA), izoflavone, B, Cu, Mg, Mn, P și I, deși acestea din urmă pot fi mai puțin de dorit în cazurile de aport mare de lapte. Cu toate acestea, spre deosebire de obiectivele nutriționale, a avut concentrații mai mici de PUFA omega-3, acid vaccenic, lignani, Ca, S și Zn. 

E adevărat, produsele lactate grase trebuie consumate în cantități mici și nu în combinație cu alte surse de proteine animale. În acest context, laptele, iaurtul și brânza de capră sunt alegeri inspirate, mai ales dacă au un conținut scăzut de grăsime.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Compoziția și beneficiile lactatelor de capră

Compoziția laptelui de capră seamănă cu cea a laptelui de vacă: are proteine (cazeină, proteine solubile și enzime), vitamine, minerale și nu în ultimul rând grăsimi. În privința proteinelor, care trebuie să reprezinte 15-20 la sută dintr-un regim alimentar echilibrat sau 0, 8 grame pe kilogram corp, specialiștii sunt foarte fermi: acestea nu trebuie să lipsească pentru că au multiple roluri printre care cel de menținere a musculaturii, sistemului imunitar, colagenului și a altor componente în stare optimă de funcționare.

Iar lactatele de capră le furnizează la pachet cu calciul, un alt element esențial pentru funcționarea organismului. Prezența calciului în dietă asigură sănătatea oaselor în primul rând. Dar o altă calitate importantă a calciului este că ne ajută să ne menținem greutatea optimă dar să și slăbim.

Cât privește grăsimea din lactatele de capră, s-a constatat că moleculele acesteia sunt mai mici decât ale celei din lactatele de vacă. Și acizii grași au un lanț mai scurt, iar aceste două condiții fac ca lactatele de capră să fie mai ușor de digerat de organism. Totuși, dacă există intoleranță la lactoză, laptele de capră poate da aceleași tulburări precum cel de vacă.

Lactatele de capră, bogate în oligozaharide

Pe de altă parte, lactatele de capră sunt un bun aliat al sistemului imunitar datorită cantității mari de oligozaharide, elemente care contribuie la formarea bacteriilor intestinale bune, cele ce protejează organismul împotriva infecțiilor. Laptele de capră este bogat în vitamine din grupul B, care asigură funcționarea sistemului nervos, muscular și acuitatea vederii. În plus, mențin aspectul sănătos al pielii, unghiilor și părului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Însă laptele de capră nu este la fel de bogat în acid folic precum cel de vacă. Laptele de capră conține mult magneziu, remediu excelent pentru oboseală, dar și zinc. Persoanele ovolactovegetariene își pot lua necesarul de zinc din lactatele de capră.

Iaurtul de capră poate fi baza unui dressing gustos pentru salate, alături de muștar, piper, ardei iute și mărar. Iar brânzeturile de capră pot fi combinate cu salate pentru un prânz sau o cină light.

Atenție însă la cantitate pentru că unele sortimente au peste 40 la sută grăsime. Le puteți consuma alături de fructe sau miere, dacă vă doriți să experimentați combinații franțuzești rafinate.

Sursa foto: Shutterstock

Surse : Comparative Nutrient Profiling of Retail Goat and Cow Milk 2018 Sokratis Stergiadis,Natalja P. Nørskov,Stig Purup,Ian GivensMichael R. F. Lee

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0