Apa infuzata: mituri, beneficii si mod de preparare

Apa infuzată este din ce în ce mai populară, multe femei folosind-o atât pentru hidratare, cât și pentru detoxifiere. Aceasta este apa în care au fost infuzate fructe, legume sau plante.

Apa infuzată este aromată, fiind mai gustoasă decât apa simplă, însă totodată nu conține calorii, ceea ce înseamnă că nu îți sabotează dieta și eforturile pe care le depui pentru a slăbi.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Se spune, însă, că apa infuzată are proprietăți benefice precum: fortificarea sistemului imunitar, eliminarea toxinelor din organism, îmbunătățirea dispoziției și nu numai. Specialiștii, însă, sunt de părere că apa infuzată conține prea puțini nutrienți pentru a avea toate aceste efecte benefice. Acestea fiind spuse, este totuși o băutură sănătoasă cu câteva beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, probabil că ați putea obține majoritatea acestor beneficii bând apă obișnuită.

Totuși, oamenii consideră adesea că apa simplă este plictisitoare. Dacă infuzarea apei cu fructe și legume înseamnă că bei cantitatea de apă recomandată în fiecare zi și mai puține băuturi zaharoase, atunci nu poate fi decât un lucru bun.

Beneficii reale ale apei infuzate

Beneficiile pe care le are apa infuzată sunt, de fapt, următoarele:

Stimulează eliminarea kilogramelor în plus  

Deoarece apa infuzată este mai gustoasă, probabil vei consuma mai multă. Se știe deja că hidratarea este extrem de importantă în menținerea ritmului alert al metabolismului, ceea ce înseamnă că apa infuzată te va ajuta să arzi caloriile într-un ritm accelerat.

Mai mult decât atât, setea este adesea confundată cu foamea, ceea ce înseamnă că de multe ori ai tendința de a ronțăi ceva atunci când îți este sete. Consumă apă infuzată în mod regulat pentru a reuși să reduci apetitul.

Îmbunătățește sănătatea digestivă 

Hidratarea reglează tranzitul intestinal, combatând constipația. Însă, apa infuzată este la fel de benefică pentru sănătatea digestivă precum apa normală.

Îmbunătățește starea de spirit și nivelul de energie

Chiar și o deshidratare ușoară poate afecta starea de spirit, concentrarea și nivelul de energie. Studiile au arătat că nivelurile de deshidratare de aproximativ 1% pot scădea semnificativ starea de spirit, pot reduce durata de concentrare și pot provoca dureri de cap.

Un studiu a analizat adulții care au consumat mai puțin de 1,2 litri de apă pe zi. Când și-au mărit consumul de apă la 2,5 litri pe zi, aceștia au fost mai fericiți, au avut mai multă energie și s-au simțit mai calmi.

Mituri cu privire la apa infuzată, demontate

Are proprietăți detoxifiante  

Organismul are propriile sisteme de detoxifiere, iar apa infuzată nu are niciun efect asupra acestora. Detoxifierea este o afirmație populară pentru multe diete, curățări și produse de nutriție, cum ar fi apa de detoxifiere. Produsele de de detoxifiere pretind deseori că facilitează sănătatea și bunăstarea prin eliminarea toxinelor din organism și ajută la pierderea în greutate.

Cu toate acestea, atât "toxine", cât și "detoxifiere" sunt termeni vagi. Ei nu definesc cu adevărat ce se elimină sau cum se întâmplă acest lucru.

Corpul tău are căi de detoxifiere bine concepute care elimină toxinele din organism. În prezent, nu există nicio dovadă că vreun produs sau dietă le accelerează sau le face mai eficiente.

Echilibrează pH-ul organimsului – nu exista dovezi concrete in acest sens.

Alimentele și băuturile "alcalinizante" sunt o tendință dietetică populară în acest moment.

Se spune că acestea promovează un mediu mai alcalin în organism. Conform teoriei acido-alcaline a bolilor, acest lucru va promova o sănătate mai bună.
Cu toate acestea, această teorie nu este susținută de știință. Este imposibil să modifici pH-ul sângelui sau al celulelor prin intermediul alimentelor pe care le consumi.

Îți îmbunătățește aspectul tenului

Ca și în cazul multor alte produse de detoxifiere, unele persoane susțin că apa de detoxifiere elimină toxinele din piele și îi îmbunătățește aspectul.Cu toate acestea, există puține dovezi care să susțină aceste afirmații. Consumul de apă va îmbunătăți hidratarea pielii dacă sunteți deshidratată. Cu toate acestea, nu va schimba aspectul pielii dumneavoastră decât dacă deshidratarea este severă.

Nu există nicio dovadă că apa detoxifiantă este mai eficientă decât apa simplă pentru acest lucru.

Stimulează sistemul imunitar

Aceasta este o afirmație despre apa de detoxifiere poate fi puțin exagerată. Este adevărat că consumul de fructe și legume, și chiar de sucuri de fructe, poate ajuta la susținerea sistemului imunitar.

În special, s-a demonstrat că vitamina C este benefică pentru sistemul dumneavoastră imunitar atunci când este consumată în mod regulat.

Cu toate acestea, cantitatea acestor nutrienți pe care ați obține-o dintr-o infuzie precum apa de detoxifiere este probabil să fie minimă și foarte variabilă. Deși este teoretic posibil, este puțin probabil ca apa de detoxifiere să aibă vreun efect semnificativ asupra funcției imunitare.

 

 
 

Cum prepari apa infuzată

Apa infuzată cu lămâie  

Probabil cea mai populară apă infuzată este apa cu lămâie. Această combinație a devenit faimoasă cu mult înainte ca “apa infuzată” să fie în tendințe. Pentru a prepara apa infuzată cu lămâie umple un recipient cu apa plată, adaugă câteva felii de lămâie, precum și câteva cuburi de gheață. Dacă vrei să potențezi aroma acestei ape infuzate, completează totul cu câteva frunze de mentă proaspătă, pe care le poți zdrobi înainte de a le pune în apă, astfel încât aroma să fie eliberată.

Apă infuzată cu ghimbir 

Prepară această apă infuzată amestecând câteva felii de ghimbir, tăiate subțiri, într-o carafă cu apă. Avantajul acestei ape infuzate este că aceasta combate senzația de greață, precum și răul de mișcare.

Apa infuzată cu castravete 

Pune câteva felii de castravete într-o carafă cu apă, adaugă cuburi de gheață și servește apa pe parcursul zilei. Dacă dorești, poti adăuga și câteva felii de lămâie pentru potențarea aromei.

Apa infuzată cu fructe de pădure 

Umple un recipient cu apă, apoi completează cu câteva fructe de pădure tăiate pe jumătate – astfel încât aroma acestora să fie eliberată.

Iată și alte combinații populare de rețete de apă de detoxifiere:

  • castravete și mentă
  • lămâie și ghimbir
  • mure și portocale
  • lămâie și piper cayenne
  • pepene verde și mentă
  • grapefruit și rozmarin
  • portocală și lămâie
  • lămâie și lămâie verde
  • căpșuni și busuioc
  • măr și scorțișoară

Apa infuzată poate fi pregatită cu orice fructe, legume sau plante îți dorești. Aceasta poate fi consumată pe tot parcursul zilei, în orice cantitate.

În comerț se găsesc tot felul de recipiente pentru apa infuzată, care îți permit să te bucuri de gustul acesteia fără să fie nevoie să o strecori înainte de consum. Un asemenea recipient poate fi ținut în geantă pentru ca tu să nu uiti să consumi apa pe tot parcursul zilei.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25522674/ 
Water, hydration, and health - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20646222/ 
Association between dietary fiber, water and magnesium intake and functional constipation among young Japanese women - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17151587/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0