Amarant: ce este, beneficii si mod de preparare

Amarantul este o plantă ale cărei frunze și semințe sunt consumate în special în țările din America de Sud. Fiind considerat o pseudocereală, amarantul se poate lăuda cu calități nutriționale aparte, precum și cu o serie de efecte benefice pentru sănătate.

Ce este amarantul

Ingredient important în dieta aztecilor, amaratul nu este folosit numai pe post de ingredient alimentar, ci și pe post de remediu pentru o serie de afecțiuni. Ca și aspect, amarantul se aseamănă cu quinoa, fiind tot o sămânță. Nefiind o cereală propriu-zisă, amarantul nu conține gluten, ceea ce îl face să fie preferat de persoanele care suferă de intoleranță la gluten.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Valori nutriționale amarant

Amarantul conține o cantitate mare de proteine, mai exact 26 de grame/ cană, ceea ce înseamnă că este mai bogat în conținutul proteic decât multe cereale. De pildă, o cană de orez alb nu are mai mult de 13 grame de proteine.

De asemenea, amarantul conține o serie de vitamine și minerale importante pentru organism precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, fier. O cană de amarant negătit vine la pachet cu 31% din doza zilnică recomandată de calciu, precum și cu 14% din necesarul zilnic de vitamina C și 82% din necesarul de fier.

Ce beneficii are amarantul

Util pentru sănătatea inimii 

O serie de studii făcute în ultimii ani au dovedit faptul că amarantul are capacitatea de a reduce colesterolul din sânge, ceea ce înseamnă că poate preveni o serie de afecțiuni cardiovasculare.

Are proprietăți antioxidante 

Antioxidanții sunt compuși naturali care ajută la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi. Amarantul conține cantități mari de acid fenolic, acid vanilic, acid p-hidroxibenzoic și acid galic, care pot combate afecțiuni precum guta, artrita sau chiar puseele specifice lupusului eritematos sistemic.

Într-un studiu mai vechi efectuat pe șobolani, s-a descoperit că amarantul crește activitatea anumitor antioxidanți și ajută la protejarea ficatului împotriva alcoolului. Însă trebuie menționat că conținutul de antioxidanți este cel mai mare în amarantul crud, iar studiile au descoperit că înmuierea și prelucrarea acestuia îi pot reduce activitatea antioxidantă. Totuși, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina modul în care antioxidanții din amarant pot avea beneficii asupra oamenilor.

Reduce inflamația

Inflamația este un răspuns imun normal conceput pentru a proteja organismul împotriva rănilor și infecțiilor. Cu toate acestea, inflamația cronică duce în timp la apariția bolilor cronice și a fost asociată cu afecțiuni precum cancerul, diabetul și tulburările autoimune.

Mai multe studii au descoperit că amarantul ar putea avea un efect antiinflamator în organism. Într-un studiu din 2014 pe eprubetă, s-a descoperit că amarantul reduce câțiva markeri ai inflamației 1. În ciuda acestei cercetări, sunt necesare mai multe studii pentru a măsura potențialele efecte antiinflamatorii ale amarantului la oameni.

Ar putea scădea colesterolul

Printre diversitatea încercărilor efectuate pentru a arăta puterea de scădere a colesterolului a amarantului, au fost utilizate teste in vitro și modele animale precum șobolani, hamsteri, iepuri și pui, pe lângă studiile de intervenție la om. Un studiu mai vechi a arătat că iepurii hipercolesterolemici hrăniți cu făină de amarant extrudată degresată (A. caudatus) au prezentat o reducere a nivelurilor de colesterol LDL „rău” și colesterol total cu 50%, în timp ce uleiul de amarant nu a fost la fel de eficient ca amarantul extrudat.

Ar avea efecte antitumorale

Dieta este considerată un factor de risc pentru mai multe boli cronice, inclusiv cancerul. Într-o perioadă estimată de 10 până la 30 de ani, celulele normale se pot transforma în tumori detectabile clinic, iar dieta poate susține sau inhiba dezvoltarea bolii, atrag atenția oamenii de știință.

Aceștia au investigat efectele proliferative ale dietelor cu două lectine care pot lega un factor tumoral (lectina de legare a TF): jacalin (Artocarpus integrifolia) și lectină de amarant (A. caudatus). Rezultatele au arătat că dietele care conțin lectinele de legare a TF pot fi markeri ai proliferării celulelor epiteliale gastro-intestinale maligne și că poate avea un rol în diagnosticarea cancerului intestinal.

Acționează asupra nivelului de glucoză din sânge

Acțiunea amarantului asupra nivelului de glucoză din sânge pare a fi oarecum controversată. Deși unii cercetători raportează că consumul fie de cereale, fie de ulei de cereale poate proteja împotriva deficienței de insulină, alții afirmă că indicele glicemic ridicat (IG) al amidonului este o pasiune pentru pacienții diabetici. 

Specialiștii au detectat activitate antidiabetică la două soiuri de semințe de amarant folosind un test in vitro constând în inhibarea α-amilazei, care acționează în digestia amidonului și care reduce absorbția glucozei 2. Folosind șobolani diabetici induși de streptozotocină, aceștia au investigat efectul suplimentelor cu ulei de amarant și cereale (A. esculentus L.) asupra glicemiei și a profilului lipidic. 

Șobolanii au fost împărțiți în 4 grupuri: control normal, control diabetic, grup diabetic suplimentat cu boabe de amarant și grup diabetic suplimentat cu ulei de amarant timp de 3 săptămâni. Rezultatele au arătat o scădere a glicemiei și o creștere a nivelului de insulină seric.

Are efecte pozitive asupra funcției hepatice

În urma mai multor studii mai vechi, oamenii de știință au raportat, de asemenea, că hrănirea șobolanilor fie cu cereale integrale, fie cu uleiul de amarant a dus la o îmbunătățire (scădere) a AST (aspartat aminotransferaza) la animale și enzimele ALT (alanin aminotransferaza), care sunt markeri ai funcției hepatice. Mai mult, a existat o reducere a nivelurilor de TBARS (substanțe reactive la acid tiobarbituric, indici de peroxidare a lipidelor și indici de stres oxidativ) în citosolul hepatic. 

Având în vedere că excreția fecală de colesterol, triacilgliceroli și acizi biliari a animalelor diabetice care consumau boabe de amarant și ulei de amarant a fost la fel de crescută substanțial, se înțelege că acțiunile acestei pseudocereale asupra metabolismului general pot fi destul de extinse.

Efect anti-anemic

Cauzele anemiei se pot datora unui număr de situații, inclusiv infecțiilor cronice; boli ereditare de sânge; sau lipsa unuia sau mai multor nutrienți esențiali necesari pentru formarea hemoglobinei, cum ar fi fierul, acidul folic, vitaminele B12, B6 și C și proteinele. Deficiența de fier este cel mai frecvent tip de anemie, iar boabele de amarant pot fi folosite pentru a combate această deficiență.

De ajutor în boala celiacă

Boala celiacă se manifestă ca o enteropatie a sensibilității la gluten la indivizii predispuși genetic. Se caracterizează prin leziuni constante ale mucoasei intestinale cauzate de ingestia de gluten, iar mucoasa se poate recupera complet în urma eliminării totale a glutenului din alimentație.

Prolaminele glutenului (gliadina, secalina și hordeina) sunt asociate cu leziuni ale mucoasei intestinale. Singura terapie cunoscută pentru pacienții diagnosticați cu boala celiacă constă în evitarea produselor alimentare care conțin gluten. Amarantul este folosit de către pacienții cu boală celiacă deoarece nu provoacă reacții alergice pentru mucoasa intestinală. 

Acțiune antialergică

Cercetările au sugerat că boabele de amarant pot fi utilizate în dezvoltarea produselor alimentare nealergenice, cu un potențial suplimentar de utilizare în combaterea alergiilor.
Cercetătorii au descoperit că unele componente ale boabelor de A. hypochodriacus pot inhiba producția de IgE și pot crește sinteza de citokine Th1, atât in vitro, cât și in vivo, ca urmare a suprimării cascadei de alergenitate pentru antigeni specifici. 

In vitro, studiile au arătat că boabele de amarant susțin dezvoltarea fenotipului celulelor helper T tip 1 (Th1), în timp ce extractul de amarant suprimă producția de IgE, care inhibă cascada alergică. În studiile in vivo, șoarecii au fost hrăniți cu făină de amarant și extract solubil de cereale degresate și s-a observat un potențial nealergenic, care poate fi aplicat în boli alergice precum astmul și dermatita atopică.

Ce alte beneficii mai are amarantul

Sporește densitatea osoasă 

Amarantul conține o gamă largă de minerale, printre care și calciul. Astfel, amarantul poate susține densitatea osoasă în ciuda trecerii anilor, prevenind osteoporoza.

Îmbunătățește digestia

Datorită conținutului său ridicat de fibre, amarantul facilitează tranzitul intestinal, combătând atât constipația, cât și diareea.

Tratează afecțiunile gastrice 

Unele studii sugerează faptul că ulcerul gastric ar putea fi prevenit și ameliorat prin consumul de amarant.

Ameliorează venele varicoase 

Conținutul bogat de flavonoide poate ajuta la combaterea venelor varicoase în rândul pacienților care suferă de o asemenea problemă.

Îmbunătățește vederea

Amarantul conține o cantitate impresionantă de vitamina A, dar și de carotenoizi, care mențin vederea sănătoasă, prevenind degenerarea maculară și apariția cataractei.

Ajută la scăderea în greutate

Cantitatea mare de proteine din amarant menține sațietatea și combate apetitul ridicat. Fibrele dietetice ajută și ele la scăderea în greutate așa că amarantul poate fi folosit cu succes în curele de slăbire.

Cum se consumă amarantul

Amarantul poate fi fiert, copt, tras la tigaie, pe post de topping pentru preparate precum salatele.

Cum poți introduce amarantul în dieta ta:

  • Fierbe-l folosind 1 ½ cană de apă și ½ cană de amarant. După 20 de minute, oprește focul și consumă-l alături de fructe, nuci, scorțișoară sau îndulcitor.
  • Trage-l la tigaie apoi consumă-l pe post de gustare sau pe post de dressing pentru supe, salate sau garnituri.
  • Amestecă-l cu cereale precum orezul brun. Folosește ¼ cană de amarant la ¾ cană de orez și fierbe orezul așa cum faci de obicei. Vei observa că amarantul nu schimba numai gustul, ci și textura orezului.
  • Folosește amarantul pentru a îngroșă supele sau tocănițele preparate. Gătește mâncarea cum o faci de obicei, însă adaugă câteva linguri de amarant pentru a le îngroașa.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Extrusion improved the anti-inflammatory effect of amaranth (Amaranthus hypochondriacus) hydrolysates in LPS-induced human THP-1 macrophage-like and mouse RAW 264.7 macrophages by preventing activation of NF-κB signaling”, Mol Nutr Food Res. 2014 May;58(5):1028-41. doi: 10.1002/mnfr.201300764., Alvaro Montoya-Rodríguez, Elvira González de Mejía, Vermont P Dia, Cuauhtémoc Reyes-Moreno, Jorge Milán-Carrillo
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24431078/
2 Studiul „Antioxidative and antidiabetic effects of amaranth (Amaranthus esculantus) in streptozotocin-induced diabetic rats”. Cell Biochem Funct 24:195–9., „Kim HK, Kim MJ, Cho HY, Kim EK, Shin DH. 2006a.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16634092/
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0