Retete de supe reci, ideale pentru zilele calduroase

Când temperaturile din termometre sunt ridicate, nu strică să îți adaptezi dieta la sezonul cald. Dacă vrei să încerci câteva supe reci, acestea nu numai că sunt extrem de sănătoase, însă te și răcoresc în zilele în care căldura îți da bătăi de cap și un prânz cald sau o cină care te face să transpiri e ultimul lucru pe care ți-l dorești. Fie că te îndrepți spre un gazpacho, un tarator sau altă supă, vei avea numai de câștigat.

Consumarea supelor reci, cum ar fi gazpacho și tarator, în timpul verii oferă multiple beneficii, atât pentru sănătate, cât și pentru confortul termic. În acest articol îți arătăm beneficiile supelor reci și îți propunem câteva rețete ușor de pregătit. Unele supe se pregătesc direct reci, altele se fierb, dar se răcesc ulterior și se consumă așa. De asemenea, îți mai dăm câteva idei de preparate reci, numai bune pe caniculă.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De ce să mănânci supe reci vara?

Iată câteva motive pentru care este bine să incluzi supe reci în dieta ta estivală:

Hidratare

Supele reci, precum gazpacho sau supă de castraveți bulgărească - tarator, conțin un procent mare de apă, contribuind la menținerea hidratării corpului într-o perioadă în care pierdem mai multă apă prin transpirație.

Răcorire

Consumul de alimente reci ajută la scăderea temperaturii corpului, oferind o senzație de răcorire imediată și ajutându-te să te simți mai confortabil în zilele călduroase.

Valoare nutritivă

Supele reci sunt preparate din legume și verdețuri proaspete, care sunt pline de vitamine, minerale și antioxidanți esențiali pentru sănătate. Prepararea supelor fără gătire intensă ajută la păstrarea nutrienților sensibili la căldură, cum ar fi vitamina C și unele enzime. Supele reci sunt adesea mai ușor de digerat decât alimentele grele și fierbinți, ceea ce poate fi benefic pentru sistemul digestiv, care poate fi afectat de căldură.

Ușor de preparat

Supele reci necesită adesea doar blenduirea ingredientelor, economisind timp și evitând căldura din bucătărie. Există o mare varietate de rețete de supe reci, astfel încât poți experimenta cu diferite arome și ingrediente sezoniere. Supele reci adaugă o notă interesantă și revigorantă în meniul zilnic, diversificând opțiunile de masă.

Controlul greutății

Multe supe reci sunt sărace în calorii și bogate în fibre, ajutând la menținerea senzației de sațietate și la controlul greutății. Introducerea supei reci în dietă încurajează un consum mai mare de legume și verdețuri, contribuind la o dietă echilibrată și sănătoasă.

Supe reci de vară: rețete ușoare

Supele cremă sunt bogate în vitamine și nutrienți de preț, oferind organismului tot ce are nevoie pentru a se adapta mai bine la sezonul cald. Totodată, supele nu sunt numai nutritive, dar și foarte hidratante, iar hidratarea este esențială pentru organism, cu atât mai mult vara. Un alt avantaj al acestor supe reci este că sunt foarte ușor de preparat, într-un timp foarte scurt.

Gazpacho rapid

Timp: 20 minute

Ingrediente pentru 4 porții: 1 castravete tăiat pe jumătate și curățat de semințe, 1 ceapă roșie, ¼ cană de oțet alb, 1 linguriță de piper negru măcinat mărunt, 2 ardei roșii curățați de semințe, 3 căni de suc de roșii, 4 linguri de ulei de măsline extravirgin, 4 roșii, 3 căței de usturoi tocați mărunt, sare după gust

Toacă în cuburi mici castravetele, ardeii grași, roșiile și ceapa roșie. Folosește blenderul pentru a transforma legumele într-un piure. Adaugă apoi peste piureul de legume sucul de roșii, usturoiul mărunțit, oțetul, uleiul de măsline, sarea și piperul, amestecând foarte bine. Introdu supa obținută la frigider și las-o să se răcească aproximativ o oră. După ce s-a răcit, poate fi consumată ca atare sau cu crutoane pe deasupra ori cu ou fiert tăiat cubulețe.

Tarator

Timp: 20 de minute

Ingrediente pentru 4 porții: 2-3 castraveți cornișon mai mari, 1 l iaurt grecesc, 4 căței de usturoi, 4 linguri ulei de măsline, 2 linguri de mărar proaspăt, tocat, sare după gust, 200 ml apă rece, crutoane sau nuci măcinate (opțional)

Castraveții se curăță de coajă, se dau pe răzătoare, iar cățeii de usturoi se pisează cu puțină sare pentru a face o pastă fină. Într-un bol mare, se amestecă iaurtul cu apă rece până când se obține o consistență omogenă. Dacă îți place supa mai subțire, poți adăuga mai multă apă. Se pun apoi castraveții rași și usturoiul pisat, se toarnă și uleiul de măsline și se amestecă bine. Se adaugă sare după gust, apoi mărarul tocat pentru un plus de aromă. Supa tarator se consumă rece, așa că este ideal să o lași la frigider pentru cel puțin 30 de minute înainte să o servești mesenilor, decorată opțional cu crutoane sau cu nucă măcinată.

Supă rece de spanac

Timp: 20 minute

Ingrediente pentru 4 porții: 500 g spanac congelat, 1 ceapă mare, 4 căței de usturoi, 500 g iaurt, 500 ml stock de legume, 2 linguri de ulei de măsline, sare după gust

Lasă spanacul să se dezghețe și scurge excesul de apă. Într-o cratiță mare, încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa tocată mărunt și călește-o până devine transparentă, aproximativ 5 minute. Adaugă usturoiul tocat și călește încă 1‑2 minute, având grijă să nu se ardă. Adaugă spanacul în cratiță și gătește-l aproximativ 5‑7 minute. Toarnă și supa de legume peste spanac și lasă să fiarbă câteva minute, până când spanacul este complet gătit și gusturile s-au întrepătruns. Oprește focul și lasă supa să se răcească ușor.

Transferă apoi supa într-un blender și mixează până obții o supă fină și omogenă. Poți face acest pas în două ture, dacă blenderul tău este mic. Toarnă supa mixată înapoi în cratiță și las-o să se răcească de tot la temperatura camerei, apoi pune-o la frigider pentru cel puțin o oră, până se răcește bine. Înainte de servire, amestecă iaurtul cu supa rece de spanac până obții o consistență omogenă și pune sare și piper după gust.

Supă cremă de morcov cu lămâie

Timp: 30 de minute

Ingrediente pentru 4 porții: 1 kg de morcovi curățați și tocați mărunt, 1 ceapă tocată mărunt, ½ linguriță de boia dulce, ¼ linguriță de chimion, ¼ linguriță de coriandru măcinat (opțional), 1 praf de chilli, 2 linguri de zeamă de limetă, frunze de coriandru sau pătrunjel proaspăt pentru servire, sare după gust

Fierbe, într-o oală, 4 căni de apă, apoi adaugă morcovii mărunțiți, ceapa tocată, sare după gust și condimentele. Amestecă ocazional și, în momentul în care clocotește, redu intensitatea focului, acoperă oala cu un capac și fierbe până când morcovii sunt moi.

Cu ajutorul unui blender, pasează amestecul obținut prin fierbere. Adaugă încă o cană de apă rece de la frigider și amestecă bine, apoi lasă supa să se răcească de tot. După ce s-a răcit, adaugă zeama de lămâie, apoi pune supa în boluri, asezonează cu frunzele de coriandru sau de pătrunjel tocate și poate fi servită mesenilor.

În afară de supe reci, ce mai poți mânca sănătos vara pentru a te răcori?

Supele reci sunt o opțiune excelentă pentru prânz sau cină, însă există și alte idei de mese răcoritoare. Iată câteva opțiuni sănătoase de preparate care să combată căldura verii:

  • Humus cu crudități: năut fiert amestecat la blender cu usturoi, sare, piper, boia, tahini, zeamă de lămâie, ulei de măsline (mai poți pune felii de avocado, sfeclă roșie, frunze proaspete de busuioc etc.), consumat cu bastonașe de morcov, ardei gras și castravete;
  • Fasole bătută: boabe de fasole fiartă mixate la blender cu sare, piper, usturoi, ulei de măsline (mai poți pune ceapă fiartă, morcov fiert, spanac opărit etc.)
  • Guacamole cu chipsuri de legume: avocado pasat cu puțină sare, piper, suc de lămâie, roșii cubulețe, ceapă tocată și coriandru ori pătrunjel tocat, servit cu chipsuri de cartof dulce sau bețe de legume crude;
  • Salată de legume crude și brânzeturi: o combinație de castraveți, ardei gras, roșii, ceapă (și orice crudități mai dorești să adaugi, tocate sau rase), măsline și brânză feta sau tofu simplu ori afumat, asezonată cu ulei de măsline și oțet balsamic;
  • Salată verzuie: amestec de frunze verzi (salată verde, spanac baby, rucola), felii de avocado, ton sau alt pește de la conservă, nuci și un dressing ușor de sare, piper, zeamă de lămâie și ulei de măsline;
  • Brânză cottage cu fructe proaspete sau iaurt grecesc cu fructe proaspete și nuci;
  • Pastă de pește din conservă: pește bine scurs, amestecat cu iaurt grecesc, usturoi pisat, ceapă verde rondele, pătrunjel proaspăt, tocat, amestecate bine și lăsată pasta la fridiger până se răcește și consumată alături de felii de lipie integrală;
  • Fructe hidratante proaspete: pepene roșu și galben, piersici, căpșuni, afine, zmeură, mure;
  • Smoothie-uri: amestec de spanac, banană, piersică, zeamă de lămâie și apă de cocos sau amestec de afine, căpșuni, caise și iaurt grecesc;
  • Înghețată făcută din piure de fructe la alegere și iaurt grecesc;
  • Semințe de chia hidratate în lapte de migdale și amestecate apoi cu fructe proaspete și puțină miere.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dr. Axe - 20 Cold Soup Recipes for Summer (& Beyond)
https://draxe.com/nutrition/cold-soup/ 
GoddFood - Cold soup recipes
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/cold-soup-recipes


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0