Alimente care iti pot da dureri de cap

Aproape oricine a experimentat la un moment dat o durere de cap a cărei cauză părea fără explicație. Există dureri de cap cauzate de stres, stări de anxietate, depresii, tensiune musculară, probleme legate de sinusuri și multe altele, însă puțini știu că există și alimente care le pot genera.

Iată topul alimentelor care îți pot da bătăi de cap!

1. Brânza maturată

Brânzeturile care au nevoie de un proces de maturare pentru a ajunge la perfecțiunea gustului pot cauza dureri de cap, întrucât conțin un aminoacid numit tiramină. Cei care sunt sensibili la acest aminoacid pot întâmpină reacții adverse atunci când consumă brânzeturi care îl conțin, precum parmezan, roquefort, emmentaler, gouda, mozzarella, brie, brânză cu mucegai albastru sau altele din aceeași categorie. Sigur că sunt delicioase și nu provoacă în general probleme. Pot genera greață, palpitații, stări de vomă și chiar migrene serioase, însă, celor care au această sensibilitate specifică.

2. Ciocolata

Ciocolata, mai ales consumată în exces, poate cauza dureri de cap din cauza cafeinei și aceluiași aminoacid descris mai sus, tiramina. Cafeina există în cantitate mai mare în ciocolata neagră sau în cea amăruie, spre deosebire de ciocolata cu lapte. Specialiștii spun că un adult ar trebui să se limiteze la a consuma doar 300 de grame într-o zi de ciocolată. Dacă ești sensibil la cafeină sau tiramină, cantitatea trebuie mult micșorată. Efectul apare la aproximativ o jumătate de oră după consum. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

În plus, pofta de ciocolată apare adesea odată cu perioadele menstruale, un alt declanșator comun al durerilor de cap. În cele din urmă, pofta de ciocolată poate face parte dintr-un avertisment pre-cefalee (prima etapă a migrenei, înainte de o aură sau o durere de cap). Când satisfaci această poftă, poți da vina pe ciocolată pentru durerea de cap în mod fals. În același timp, paradoxal, consumul de cacao previne durerile de cap. Totul depinde de cantități.

3. Nucile

Toate tipurile de nuci și semințe, inclusiv alunele, semințele de dovleac, cele de susan și arahidele pot declanșa dureri de cap, cauzate de tiramină. E valabil și pentru alimentele care le conțin, cum ar fi deserturile sau untul de arahide. Ele au în compoziție substanțe vasodilatatoare, ajungându-se la presiune asupra nervilor, ceea ce duce la migrene și alte tipuri de dureri de cap.

4. Fasolea

Toate tipurile de fasole au potențial de declanșare a durerilor de cap, indiferent de culoarea sau de mărimea boabelor. Aceasta se datorează conținutului de tanin, substanță care produce migrene mai ales persoanelor care sunt predispuse la așa ceva. Taninul se găsește și în vin, ceai, oțet de mere de culoare roșie.

5. Mezelurile

Nitriții sunt aditivi alimentari folosiți adesea în producerea mezelurilor. Ei contribuie la creșterea perioadei de valabilitate a produsului, dar și la declanșarea durerilor de cap. Se găsesc atât în mezeluri, cât și în conserve sau produse afumate. Citește cu atenția eticheta înainte să cumperi astfel de produse, dacă știi că deseori te confrunți cu migrene.

6. Produse dietetice

Dacă încerci să slăbești și selectezi produse alimentare dietetice, cu mai puține calorii și un conținut scăzut de zahăr, te poți pomeni cu dureri de cap din cauza aspartamului, o substanță care înlocuiește zahărul. Sucurile, iaurturile, biscuiții și deserturile de pe rafturile cu produse dietetice din supermarket conțin adesea și aspartam.

7. Cafeaua

Există oameni care au intoleranță la cofeină ori dezvoltă o anumită sensibilitate care se lasă cu dureri de cap, atunci când consumă o cantitate mai mare de produse care o conțin. În afara de migrene, pot apărea și stări de irascibilitate. În același timp, ca și la ciocolata, cafeina din cafea are efect analgezic, consumată dimineața, de exemplu, pentru trezire și energizare sau după o noapte albă.

8. Bananele

Histamina și tiramina sunt substanțele din banane care pot provoca dureri de cap celor care sunt sensibili. Ambele substanțe se găsesc și în citrice, așa că pe viitor încearcă să observi daca au apărut durerile după ce ai consumat banane sau portocale.

9. Vinul

Evident că poți avea dureri de cap dacă bei prea mult alcool de orice tip, însă vinul în mod deosebit le poate provoca, prin conținutul său de taninuri și flavonoizi. E adevărat, în același timp, că are și efect relaxant, dacă bei un pahar, seara, la cină sau pur și simplu ca răsfăț după o zi grea. Dacă bei, însă, toată sticla, fără a avea companie, efectul poate fi contrar.

10. Alimente bogate în glutamat de sodiu

Glutamatul de sodiu se găsește în anumite alimente ca aditiv alimentar. Este considerat sigur de consum, dar unii cercetători îl leagă de crizele de migrenă.

Fundația Americană pentru Migrene notează că poate declanșa episoade severe până la 15% dintre cei cu migrenă. Alți conservanți pot fi, de asemenea, un declanșator la unele persoane.

11. Alimente congelate

Consumul de alimente și băuturi congelate, cum ar fi înghețata, poate declanșa dureri severe, înțepătoare, de cap. Este cel mai probabil să te confrunți cu dureri de cap care devin atacuri de migrenă dacă obișnuiești să consumi rapid alimente reci, după ce practici mișcare sau când ești supraîncălzit.

Cum îți dai seama că un aliment îți dă dureri de cap?

Consumul unui anumit aliment ar trebui să declanșeze o durere de cap în decurs de 12 până la cel mult 24 de ore.

Limitează alimentele îngrijorătoare timp de patru săptămâni și monitorizează-ți frecvența durerilor de cap, severitatea și răspunsul la tratament folosind un jurnal.

Dacă nu există nicio schimbare și continui să te confrunți cu dureri de cap, atunci mâncarea ar putea să nu fie declanșatorul. În acest caz, vizita la medic este necesară.

Atenție – NU restricționa toate alimentele posibile declanșatoare din dieta ta pentru o perioadă lungă de timp. Este puțin probabil ca acest lucru să fie de ajutor și prea multă îngrijorare cu privire la evitarea alimentelor poate fi un alt stres, precum și scăderea plăcerii în timpul mesei.

Dietele restrictive nu trebuie încercate sau urmate în timpul sarcinii. Este posibil ca aceste diete să nu fie utile și pot preveni o nutriție adecvată atât pentru mamă, cât și pentru făt, din cauza consumului redus de alimente bogate în calciu și vitamine.

Dietele restrictive NU ar trebui utilizate la copii și adolescenți din cauza beneficiilor îndoielnice și a perturbărilor sociale semnificative. Interzicerea copilului să împartă un coș de Paște cu ciocolată cu frații săi sau adolescentului să participe la o petrecere cu pizza poate crește semnificativ stigmatizarea socială.

Păstrarea unui jurnal în care să notezi în ce momente ale zilei te-ai confruntat cu dureri de cap și urmărirea factorilor de stil de viață împreună cu dieta te pot ajuta să identifici modele ale durerii de cap. Debutul ciclurilor menstruale, stresul la locul de muncă, modificările rutinei de somn și postul pot deruta ceea ce se crede a fi un declanșator alimentar al durerii de cap.

Într-un mod sistematic și atent, poți testa acești declanșatori unul câte unul pentru a vedea dacă vreunul dintre ei este un declanșator sau nu pentru tine. În felul acesta vei descoperi dacă unele dintre alimentele pe care le-ați consumat sunt declanșatoare pentru durerile de cap. Dacă se dovedește că de vină pentru durerea de cap sunt alimentele consumate, îți vei putea relua dieta normală și vei putea începe să te bucuri din nou de alimente. Sau poți consuma pur și simplu alimente sănătoase, proaspete, cât mai neprocesate posibil, în cantități mici pe parcursul zilei.

Cum poți ameliora durerile de cap

Tratamentul pentru migrenă poate implica o combinație de medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală (OTC) și remedii alternative.

Pentru dureri ocazionale de cap sau migrene, poți lua medicamente fără prescripție medicală. Dacă ai regulat episoade de migrenă, medicul îți poate prescrie beta-blocante, care pot scădea tensiunea arterială și pot reduce atacurile de migrenă.

Antidepresivele sunt, de asemenea, uneori prescrise pentru a preveni simptomele migrenei, chiar și la cei fără depresie.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/diet/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0