Tratament pentru diabet, insa fara efecte adverse periculoase

Un chimist a reusit sa conceapa un tratament pentru diabetici, insa acesta are un mare avantaj, scrie presa straina: nu exista efecte secundare suparatoare ori periculoase pentru pacienti. Noul compus imbunatateste toleranta la glucoza, fara senzatia de greata asociata, scrie sciencedaily.com.

Mai exact, oamenii de stiinta si-au dat seama cum pot sa controleze nivelurile glucozei din fluxul sangvin, fara ca pacientul sa aiba efectele adverse obisnuite, cum erau greata, varsaturile sau starile de rau.

Chimistul Robert Doyle, de la Colegiul de Arte si Stiinte din cadrul Universitatii Syracuse si-a dat seama cum sa controleze nivelurile glucozei din sange, fara ca tratamentul sa aiba efecte secundare pentru pacient (cateva dintre aceste efecte neplacute fiind greata, varsaturile sau starile generale de rau ori indispozitie).

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Robert Doyle, profesor de chimie, este inventatorul unui nou compus care declanseaza secretia de insulina in pancreas, fara greata asociata. Lucrand impreuna cu colegii sai de la Universitatea din Pennsylvania (Penn), de la Spitalul de Copii Seattle si de la SUNY Upstate Medical University, el a proiectat un conjugat al vitaminei B12 care este legat de un medicament aprobat de FDA (o organizatie americana responsabila, printre altele, si cu reglementarea medicamentelor si suplimentelor), cunoscut sub numele de Ex4.

Compusul chimic al lui Robert Doyle, numit B12-Ex4, ar putea sa ofere o gama mai larga de optiuni de tratament pentru diabetul zaharat, datorita capacitatii sale de a imbunatati toleranta la glucoza, fara efectele secundare asociate.

Descoperirile lui Robert Doyle fac parte dintr-o lucrare revolutionara, in cadrul careia el a fost co-autor, si care a fost publicata in revista "Diabetes, Obesity and Metabolism".

Acest nou compus chimic reprezinta o paradigma interesanta pentru tratamentul diabetului de tip 2, spune Doyle. Descoperirile lui si ale colegilor sai evidentiaza, totodata, utilitatea clinica potentiala pe care o au conjugatii B12-Ex4, ca metoda terapeutica de a trata diabetul de tip 2, cu o incidenta redusa a efectelor adverse.

 
 

Diabetul de tip 2 este marcat de valori crescute ale glucozei in sange si in urina, atunci cand corpul uman nu mai poate sa foloseasca sau sa produca suficienta insulina. Complicatiile pe termen lung ale diabetului includ afectari grave la nivelul ochilor, rinichilor sau nervilor; atac de cord sau accident vascular cerebral (AVC); sau probleme aparute in procesul de vindecare a ranilor.

Descoperirea lui Doyle provine din munca sa cu exenatida, un medicament care determina pancreasul sa secrete insulina atunci cand nivelurile glucozei sunt ridicate. Folosita pentru a trata diabetul de tip 2, exenatida face parte dintr-o clasa mai mare de medicamente, numite incretine sau agonisti ai receptorilor GLP-1. Aceste medicamente injectabile se leaga / se ataseaza de receptorii GLP1 pentru a stimula secretia de insulina.

Un dezavantaj al exenatidei este ca receptorii GLP-1 se gasesc in pancreas si in creier. Stimularea receptorilor din pancreas duce la aspecte pozitive ale controlului glucozei, dar acesta stimulare a receptorilor in hipotalamus (acea parte a creierului care coordoneaza sistemul nervos si glanda pituitara) provoaca stari de rau si greata.

Chimistii au reusit astfel sa atenueze efectele secundare ale exenatidei, impiedicand-o sa patrunda in creier, in timp ce i-au permis substantei sa penetreze ale zone ale corpului, cum ar fi pancreasul, un organ extrem de important mai ales pentru bolnavii de diabet.

 
 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0