Simptomele si diagnosticarea diabetului

Diabetul este o boală tot mai des întâlnită, la nivel mondial. Ce simptome are o persoană cu diabet și cum se diagnostichează această afecțiune?

În 2019, diabetul a fost a noua cauză principală de deces în lume, cu aproximativ 1,5 milioane de decese, potrivit Oragnizației Mondiale a Sănătății. E bine de știut, însă, că această boală, odată depistată, poate fi tratată, iar complicațiile pot fi evitate sau amânate dacă se respectă indicațiile medicilor legate de alimentație, mișcare, tratament medicamentos și controale medicale regulate.

Fie că ai avut sau nu cazuri de diabet în familie, este important să știi cum poți depista o eventuală îmbolnăvire și ce e de făcut dacă medicul tocmai te-a diagnosticat cu această afecțiune.

Care sunt simptomele diabetului zaharat?

Există trei mari simptome care trebuie să atragă atenția asupra debutului unui diabet zaharat:

1. Polidipsie

Polidipsie înseamă sete cronică excesivă, persoanele afectate pot bea și până la 5 litri de apă pe zi.

2. Poliurie

Poliuria înseamnă urinare frecventă și în cantitate mare.

3. Polifagie

Polifagia este acea foame exagerată, însoțită de scădere în greutate nejustificată.

Alte simptome care mai pot apărea în caz de diabet sunt:

  • senzația de gură uscată,
  • vedere încețoșată,
  • piele uscată,
  • dificultate în vindecarea rănilor,
  • infecții urinare frecvente.

Dacă observi aceste simptome la tine sau la membri ai familiei ori alte persoane pe care le cunoști, mergi sau, în cazul altora, sugerează-le să meargă la un control la medicul de familie pentru un set complet de analize. Diabetul este o boală care poate fi ținută sub control odată ce este depistată.

Care este glicemia normală?

Glicemia à jeun, cea măsurată dimineața pe nemâncate este în mod normal sub 100 mg/dl, iar glicemia la două ore după o masă principală trebuie să fie sub 140 mg/dl. Orice valoare în afara acestor limite, mai ales dacă se corelează și cu alți factori de risc care pot precipita apariția diabetului zaharat, trebuie investigată mai în amănunt, prin testul de toleranță orală la glucoză sau prin determinarea hemoglobinei glicozilate – adică a mediei glicemiilor pe ultimele 3 luni.

Când se pune diagnosticul de diabet zaharat?

NEWSLETTER DEDICAT DOC

1. Când glicemia din sângele venos (adică recoltat din venă, la laborator, nu pe glucotest) à jeun, deci dimineața, pe nemâncate, după 8-10 ore de post nocturn, este mai mare sau egală cu 126 mg/dl.

Nu sunt de neglijat, însă, nici glicemiile mai mici de 125 mg/dl, dar care depășesc valoarea de 100 mg/dl, pentru că acest interval al glicemiei à jeun între 100-125 mg/dl definește starea de prediabet!

2. Când analiza numită hemoglobină glicozilată (adică media glicemiilor din ultimele 3 luni) este mai mare sau egală cu 6,5%.

Atenție, de asemenea, la valoarea hemoglobinei glicozilate între 5,7-6,4% – acest interval definește starea de pre-diabet.

4. La orice glicemie peste 200 mg/dl, determinată în orice moment al zilei, însoțită de simptome specifice diabetului (poliurie, polidipsie, polifagie, scădere în greutate).

Ce trebuie să faci dacă ai diabet nou descoperit?

Înainte de toate, trebuie să urmezi indicațiile medicul de familie, care te va îndruma către un medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice. Medicul diabetolog te va lua în evidență și va stabili un plan corect de gestionare a diabetului, adică un plan dietetic, de tratament și de monitorizare adecvat, care trebuie să includă:

1. Analize complete uzuale, dar și specifice, la indicația medicului curant

Analizele vor fi efectuate inițial, la luarea în evidență și la 3-6 luni. Dintre acestea nu trebuie să lipsească glicemia, hemoglobina glicozilată, hemoleucograma, probele inflamatorii (VSH, proteina C-reactivă, fibrinogenul), profilul hepatic (TGO, TGP, GGT, etc.), profilul lipidic (colesterol total, HDL colesterol, LDL colesterol, VLDL colesterol, trigliceride), profilul renal (uree, creatinină, acid uric, sumar urină, raport albumină/creatinină urinară), profil tiroidian (TSH, FT4, ATPO).

2. Modificarea stilului de viață

Este foarte importantă înțelegerea principiilor dietetice în diabetul zaharat, stabilirea dietei potrivite și reevaluarea modului în care poți face mai multă mișcare pentru un control mai bun al glicemiei.

3. Explicarea importanței monitorizării zilnice a glicemiei 

Pacientul trebuie să înțeleagă că monitorizarea glicemiei trebuie făcută zilnic și că e nevoie de întocmirea unui jurnal alimentar și de glicemii zilnic, în primele luni, în scopul de a ajuta persoana să înțeleagă mai bine modul în care alimentele și asocierea dintre ele influențează glicemia.

4. Stabilirea tratamentului medicamentos 

Pacientul cu diabet va primi tratamentul medicamentos potrivit în cazul lui, tratament ajustat în funcție de profilurile glicemice zilnice.

5. Evaluare periodică 

În primele 3 luni, evaluarea va fi lunară, apoi la 3 sau 6 luni, pentru ajustarea dietei și a tratamentului corespunzător evoluției glicemiei.

Ce complicații poate avea diabetul?

Dacă nu este tratat corespunzător, diabetul poate avea numeroase complicații în organism. Uneori, chiar și cu tratament, unele complicații tot pot să apară.

Boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză de deces la persoanele cu diabet. Hipertensiunea arterială, colesterolul mărit, glicemia crescută și alți factori de risc contribuie la sporirea riscului de complicații cardiovasculare.

Nefropatie diabetică

Boala de rinichi este mult mai frecventă la persoanele cu diabet decât la cele care nu au această boală. Controlul glicemiei și al tensiunii arteriale poate reduce foarte mult riscul de apariție a bolilor renale.

Neuropatie diabetică

Diabetul poate provoca leziuni ale nervilor din tot corpul atunci când glicemia și tensiunea arterială sunt prea mari. Acest lucru poate duce la probleme cu digestia, disfuncție erectilă și multe altele. Printre zonele cel mai frecvent afectate sunt extremitățile, în special picioarele, care trebuie examinate constant pentru leziuni.

Retinopatia diabetică

Din cauza glicemiei mărite, corelată cu hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat, majoritatea persoanelor cu diabet vor dezvolta o formă de boală a ochilor care scade vederea sau duce chiar la orbire.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Complicații ale sarcinii

În timpul sarcinii, femeile cu diabet riscă o serie de complicații dacă nu își gestionează cu atenție starea. Pentru a preveni eventualele leziuni ale organelor fătului, femeile cu diabet zaharat de tip 1 sau diabet de tip 2 ar trebui să obțină un nivel sănătos al glicemiei înainte de concepție. Glicemia prea mare în sarcină poate duce la creșterea în greutate a fătului, care poate cauza mai departe probleme la naștere, traume ale copilului și mamei și o scădere bruscă a glicemiei copilului după naștere.

Complicații orale

Dacă glicemia nu este gestionată corespunzător, persoanele cu diabet au un risc crescut de parodontită, cauză majoră a pierderii dinților, asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
WHO – Diabetes 
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes
NCBI – THE EFFECT OF DIABETES SYMPTOMS ON QUALITY OF LIFE IN INDIVIDUALS WITH TYPE 2 DIABETES
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC8665249/
Studiul „The effect of diabetes symptoms on quality of life in individuals with type 2 diabetes”, apărut în Acta Endocrinol (Buchar). 2021 Apr-Jun; 17(2): 186–193, doi: 10.4183/aeb.2021.186, autori: O. Tekir et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0