Riscul de diabet tip 2, mai mare la femeile cu ovare polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune extrem de răspândită la femeile aflate la vârsta fertilă, iar cercetări recente sugerează că această boală crește și riscul de diabet tip 2. Cum te tratezi dacă ai ovare polichistice și cum scazi riscul de diabet?

Specialiștii americani de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) raportează că sindromul ovarelor polichistice este principala cauză a infertilității feminine. Femeile cu ovare polichistice au adeseori rezistență la insulină, o afecțiune în care mușchii, grăsimea și ficatul nu răspund în mod corespunzător la acest hormon, așa că organismul continuă să producă o cantitate și mai mare.

Producția excesivă de insulină (hiperinsulinemia) este un factor de risc pentru diabetul de tip 2. De obicei, aceasta apare ca răspuns la rezistența la insulină - atunci când celulele din corp nu mai răspund eficient la insulină, iar pancreasul încearcă să compenseze producând și mai multă insulină pentru a menține glicemia în limite normale. 

Femeile tinere cu sindromul ovarelor polichistice au un risc mai mare de diabet tip 2

Un studiu de dată recentă și-a propus să umple golurile existente cu informații noi. O echipă de cercetare din Danemarca a examinat informațiile oferite de Registrul Național al Pacienților Danezi, precum și dosarele medicale de la Spitalul Universitar Odense. În total, oamenii de știință au analizat mii de femei (înainte de instalarea menopauzei) care au fost diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice.

Autorii studiului au testat nivelurile glucozei, testosteronului, trigliceridelor și ale colesterolului la toate participantele, apoi au comparat starea de sănătate a femeilor care sufereau de sindromul ovarelor polichistice cu a femeilor sănătoase (care nu aveau acest sindrom). În total, au analizat datele de la 54.680 de femei.

În acest studiu, oamenii de știință au constatat că riscul de a dezvolta diabet tip 2 este de patru ori mai mare și că diabetul este diagnosticat cu patru ani mai devreme în cazul femeilor cu ovare polichistice, comparativ cu femeile din grupul de control. Mai exact, femeile care sufereau de sindromul ovarelor polichistice au primit un diagnostic de diabet tip 2 la vârsta de 31 de ani, în medie, iar femeile care nu aveau acest sindrom au fost diagnosticate cu diabet tip 2, în medie, la vârsta de 35 de ani.

În ceea ce privește alți factori de risc pentru diabetul de tip 2, sindromul ovarelor polichistice a fost în mod direct legat de nivelurile indicelui de masă corporală, ale insulinei, glucozei și trigliceridelor. Autorii studiului au precizat că, pe de o parte, indicele de masă corporală și nivelurile glucozei în sânge sunt cei mai buni indicatori care prezic diabetul de tip 2 în rândul femeilor cu ovare polichistice. Vârsta înaintată, pe de altă parte, nu ar trebui să fie considerată un bun indicator, având în vedere că femeile din studiu au fost diagnosticate cu diabet înainte de 40 de ani.

Metformina, de ajutor la femeile cu sindromul ovarelor polichistice

Un studiu și mai recent precizează că tratamentul pe termen lung cu metformină poate ajuta la combaterea rezistenței la insulină, reducând riscul de diabet tip 2 și boli cardiovasculare la persoanele care îl iau. În studiu se mai arată că tratamentul medical de elecție pentru rezistența la insulină în sindromul ovarelor polichistice este metformina, pentru că are un potențial beneficiu pe termen lung în prevenirea diabetului zaharat. 

Metformina este o biguanidă care îmbunătățește sensibilitatea la insulină prin creșterea absorbției periferice a glucozei și a utilizării: ajută la pierderea în greutate, restabilește neregularitățile menstruale și scade nivelul de androgeni. Cel mai sever efect advers al metforminei este acidoza lactică, mai spun autorii studiului, deoarece scade gluconeogeneza prin inhibarea piruvat carboxilazei. Această enzimă transformă piruvatul în oxalacetat, ducând la blocarea enzimei și acumularea acidului lactic. Cu toate acestea, precizează savanții, și alte studii au raportat că metformina de 500 mg administrată de trei ori pe zi scade secreția de insulină și reduce producția ovariană de 17-alfa-hidroxiprogesteron.

Alături de metformină, și tiazolidinedionele par deosebit de promițătoare în tratarea aspectelor cardiometabolice ale sindromului ovarelor polichistice.

Cum îți scazi riscul de diabet tip 2 dacă suferi de sindromul ovarelor polichistice?

Deși sindromul ovarelor polichistice poate crește riscul de diabet de tip 2, există câțiva pași practici care pot ajuta la reducerea acestuia.

Axează-te pe o alimentație echilibrată

O dietă cu un indice glicemic - IG -  mai scăzut (care conține carbohidrați complecși, cum ar fi cei din legume, leguminoase (fasole, linte, năut etc.), hrișcă, orez brun, pâine integrală ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge stabil. Încearcă să eviți să consumi zilnic carbohidrați rafinați - zahăr, pâine albă, covrigi, prăjituri etc. - și lasă-i doar pentru consum ocazional. 

Există tabele online și baze de date create de organizații de nutriție care clasifică alimentele în funcție de indicele glicemic; diverse aplicații de nutriție și site-uri oferă, în multe cazuri, informații despre indicele glicemic pentru alimente specifice. Unele alimente ambalate pot avea menționat indicele glicemic pe etichetă, mai ales dacă sunt comercializate ca fiind cu indice scăzut. 

În general, alimentele sunt clasificate astfel:

  • IG scăzut: 55 sau mai mic (exemple: legume, fructe precum merele și perele, iaurtul)
  • IG mediu: 56-69 (banane, orez brun)
  • IG ridicat: 70 sau mai mare (pâine albă, cartofi, băuturi răcoritoare îndulcite)

Monitorizează-ți greutatea corporală

Chiar și o scădere de 5-10% din greutatea corporală poate reduce riscul de diabet tip 2 și îmbunătățește sensibilitatea la insulină. O greutate normală se obține și menține atât cu alimentație potrivită, cât și cu activitate fizică regulată. Dacă ai kilograme în plus și nu știi cum să slăbești sănătos, cere sfatul medicului de familie care să te ajute cu un plan alimentar.

Fii activă!

Exercițiile fizice, mai ales antrenamentele de forță (cu greutăți mici, cu propria greutate corporală, cu benzi elastice), dar și activitățile aerobice (mers pe jos, alergare, ciclism etc.), pot contribui la îmbunătățirea sensibilității la insulină. Încearcă să faci cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână.

Gestionează stresul

Stresul este prezent în viața tuturor într-un fel sau altul și crește nivelul de cortizol, care influențează negativ glicemia și nivelul de insulină. Mișcarea zilnică, dar și practicile de relaxare, cum ar fi meditația, yoga și exercițiile de respirație, sunt foarte utile în combaterea stresului și întărirea rezistenței la stres.

Caută să ai somn de calitate

Un somn odihnitor ajută la reglarea hormonilor și la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Încearcă să dormi fără pauze măcar 6 ore pe noapte, dacă nu reușești 7 sau 8. Anumite obiceiuri te ajută să dormi bine: nu mai mânca deloc timp de 3-4 ore înainte de culcare, nu bea nimic cu alcool mai târziu de ora cinei și oprește aportul de alimente și băuturi cu cofeină la cel târziu ora 15.00 dacă ora ta de culcare este 22.30 -  23.00. O baie caldă înainte de culcare, o activitate relaxantă și aromaterapia contribuie, de asemenea, la un somn mai bun.

Urmărește nivelul glicemiei și al insulinei

Este recomandat să monitorizezi regulat nivelul glicemiei și al insulinei (dacă medicul consideră că e necesar în cazul tău) pentru a putea face ajustările necesare în stilul de viață. Uneori, medicul poate recomanda medicamente (precum metformina, despre care am discutat mai sus) pentru a ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Cum se tratează sindromul ovarelor polichistice?

Tratamentul pentru ovare polichistice variază în funcție de simptomele fiecărei persoane și de obiectivele pe care le are în gestionarea afecțiunii (de exemplu, reglarea ciclului menstrual, îmbunătățirea fertilității sau gestionarea simptomelor hormonale). Iată câteva opțiuni de tratament frecvent utilizate:

Modificări ale stilului de viață

Pierderea în greutate pentru femeile supraponderale sau cu obezitate, prin alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate, contribuie la reducerea simptomelor. În special pentru cele cu rezistență la insulină, dietele cu indice glicemic scăzut pot fi benefice.

Medicamente hormonale

Pilulele contraceptive sunt frecvent prescrise pentru a regla ciclul menstrual și pentru a reduce nivelul de androgeni, care pot provoca acnee și creșterea excesivă a părului. Alte opțiuni includ plasturii sau inelele hormonale, care oferă un control similar asupra simptomelor hormonale.

Metformina

Acest medicament pentru diabet, metformina, este uneori prescris pentru a reduce rezistența la insulină și pentru a contribui la reglarea ciclului menstrual, mai ales în cazurile de sindromul ovarelor polichistice asociat cu rezistența la insulină.

Medicamente antiandrogenice

Medicamente precum spironolactona pot ajuta la reducerea simptomelor legate de androgeni, precum acneea și hirsutismul (creșterea excesivă a părului).

Inducerea ovulației

Pentru femeile care încearcă să rămână însărcinate, medicamente precum clomifenul sau letrozolul sunt frecvent utilizate pentru a stimula ovulația. În cazuri mai complexe, pot fi recomandate injecții hormonale sau fertilizarea in vitro (FIV).

Îngrijire dermatologică

Acneea și excesul de păr pot fi gestionate și prin terapii dermatologice, inclusiv creme topice și proceduri laser.

Terapie psihologică și sprijin emoțional

Sindromul ovarelor polichistice poate afecta sănătatea psihică ducând la anxietate sau depresie, așa că sprijinul psihologic sau grupurile de susținere pot fi de ajutor.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) 
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/polycystic-ovary-syndrome-pcos
PMC - Type 2 Diabetes Mellitus in Patients With Polycystic Ovary Syndrome
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10637759/
Studiul „Type 2 Diabetes Mellitus in Patients With Polycystic Ovary Syndrome”, apărut în Cureus. 2023 Oct 11;15(10):e46859. doi: 10.7759/cureus.46859, autori: Anjali Agrawal, Apoorva Dave, Arpita Jaiswal
MDPI - Assessment of Type 2 Diabetes Risk in Young Women with Polycystic Ovary Syndrome
https://www.mdpi.com/2075-4418/13/12/2067
Studiul „Assessment of Type 2 Diabetes Risk in Young Women with Polycystic Ovary Syndrome”, apărut în Diagnostics 2023, 13(12), 2067; https://doi.org/10.3390/diagnostics13122067, autori: Sarantis Livadas et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0