Reguli si recomandari de calatorie pentru pacientii diabetici

Fie că pleci într-o vacanță cu cei dragi, fie că ai decis să ai un city break cu prietenii sau cu prietenele, atunci când ești diagnosticat cu diabet zaharat este foarte important să ții cont de anumite reguli și recomandări. Reține că este esențial să-ți menții glicemia sub control, pentru a evita episoadele de hipoglicemie ori de hiperglicemie.

Când călătorești în locuri noi și interesante, ieși din rutina cu care ești obișnuit, dar acesta nu este neapărat un lucru rău. Însă dacă orele la care iei masa de obicei se modifică, dacă ai de-a face cu alimente cu care nu ești familiarizat, dacă ești mai activ decât în mod normal (pentru că mergi mult pe jos, vizitezi zone geografice, te plimbi pe străduțele orașelor), menținerea glicemiei sub control poate fi afectată. De aceea, este important să ții cont de câteva aspecte înainte de a pleca în vacanță, dar și când ajungi la destinație.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Iată câteva recomandări de călătorie dacă ai diabet zaharat!

Mergi la medic înainte de a pleca în vacanță

Este bine să faci o vizită la cabinetul medicului, căruia îi poți cere o rețetă, în cazul în care vei avea nevoie de una pentru a lua medicamentele de la farmacie, cât timp ești plecat. Tot în timpul vizitei la medic, stabilește cu acesta un plan de acțiune, pentru a ști ce să faci dacă vei avea o urgență care are legătură cu diabetul.

"Fă-ți temele" dacă urmează să călătorești cu avionul

Dacă este prima oară când zbori, este bine să verifici site-ul companiei aeriene cu care vei călători, pentru a afla ce ai voie să iei în bagajul de mână și ce nu. În mod normal, companiile aeriene nu te vor împiedică să iei cu tine medicamentele și tratamentul pentru diabet la bordul avionului, însă este posibil să existe o procedură specială pentru a-ți verifica și pentru a gestiona medicamentele.

Pont: este important să îți sigilezi toate medicamentele într-o pungă de plastic diferită de cea în care îți pui alte lichide și este bine să etichetezi totul, scriind cât mai clar ce se află în pungă.
Asociația Americană de Diabet recomandă ca pacienții care au diabet zaharat să împacheteze de cel puțin două ori medicamentele și consumabilele pentru analize de sânge de care se anticipează că au nevoie. Pune-le pe toate în geanta de mână și ține-o în posesia ta, pentru a evita deteriorarea, pierderea și schimbările extreme ale temperaturii și presiunii aerului, care pot afecta negativ stabilitatea insulinei.

Ia cu tine gustări sănătoase

Un alt lucru de care trebuie să ții cont este senzația de foame. Ca să nu fii tentat de alimentele nesănătoase, de tip junk food, din aeroport sau din benzinării, pregătește-ți porții de gustări sănătoase, care nu trebuie ținute la frigider, și ține-le la îndemână.

Fiecare gustare pe care o iei îți afectează glicemia, așa că e bine să optezi pentru alimente cu un indice glicemic scăzut. Câteva opțiuni de gustări sănătoase sunt: mixul de nuci și semințe, popcorn (fără unt și fără sare ori alte arome, preparat în casă), biscuiți crackers din cereale integrale, fructe deshidratate (atenție, să nu fie sortimente îndulcite cu zahăr).

Totuși, ai putea să iei la tine și carbohidrați cu acțiune rapidă, cum ar fi tabletele de glucoză sau bomboane de jeleu în caz de hipoglicemie (scăderea zahărului din sânge).

Fă-ți asigurare de călătorie

Dacă ai diabet, asigurarea de călătorie este importantă. Cumpără o asigurare de călătorie care acoperă integral asistența medicală, în cazul unor afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi diabetul.

În timpul zborului cu avionul

Așteaptă întotdeauna până când masa îți este servită înainte de a administra insulină. Pentru mai multă siguranță, îți poți lua insulina la jumătatea mesei sau imediat după masă în cazul unei întreruperi majore neprevăzute.

Hidratează-te și poartă ciorapi compresivi

Bea suficientă apă pentru a evita deshidratarea. Dormi cât de mult poți, dar roagă însoțitorul de zbor să te trezească pentru mese, dacă urmează să ai un zbor lung. Picioarele și gleznele se umflă adesea în timpul zborului, așa că ia în considerare să porți ciorapi compresivi lungi până la genunchi. Îndreptarea și îndoirea gleznelor în timpul zborului poate îmbunătăți fluxul de sânge în mușchii gambei și poate reduce umflarea, precum și riscul de formare a cheagurilor de sânge.

Depozitează medicamentele și/sau insulina în mod corespunzător

Înainte de toate, asigură-te că ai toate medicamentele și dozele de insulină la tine. Pentru a proteja medicația și pentru ca medicamentele să nu se altereze, ține cont de câteva măsuri:
Ia o compresa cu gel reutilizabilă, pentru a păstra insulina la temperaturi mici. Nu folosi o compresă cu gheață. Întreabă medicul sau farmacistul despre măsurile necesare pentru păstrarea insulinei în timpul călătoriei.

Ia suficiente medicamente și echipamente medicale (seringi, ace, rezerve pentru glucometru, doze de insulină etc.), cât să îți ajungă pentru dublul perioadei în care vei fi plecat. Este mai bine să fii pregătit pentru orice situație. Asigură-te că toate medicamentele au eticheta originală pe ambalaj.

Dacă nu vei zbura până la destinație și alegi să șofezi, ia o cutie frigorifică în care să pui câteva alimente sănătoase și sticle cu apă, ca să te hidratezi.

Dacă călătorești  într-un loc cald, ține minte că razele de soare pot deteriora insulina și o poate împiedica să funcționeze corect. Insulina deteriorată de căldură poate avea o culoare maronie, iar insulina limpede poate deveni tulbure. Nu utiliza insulina care arată astfel.

Nu depozita insulina sau medicamentele pentru diabet direct în lumina soarelui sau în mașină, mai ales dacă este cald. Ține-le într-un loc răcoros. Temperaturile ridicate pot să afecteze și glucometrul, pompa de insulină și alte dispozitive folosite de diabetici. Nu le lăsa în mașină, mai ales dacă afară este cald, nici lângă piscină, în lumina directă a soarelui, și nici pe plajă.

Alte recomandări importante - când ajungi la destinație

Ai grijă ce mănânci

Opțiuni de alimente sănătoase pe care le poți găsi în restaurantele din aeroport sau în unele benzinarii: fructe, nuci, sandvișuri, iaurt; salate cu piept de pui sau pește (nu cere și crutoane alături); ouă și omlete.

Când ajungi la destinație, o componentă importantă a călătoriei tale este răsfățarea cu preparate din bucătăria locală. Ține cont că unele alimente pot influența glicemia. Optarea pentru legume și surse de proteine minimizează fluctuațiile glucozei.

Verifică-ți frecvent picioarele

Poartă în permanență pantofi confortabili și șosete. Verifică-ți picioarele frecvent, mai ales după o plimbare lungă. 

Măsoară-ți glicemia mai des

Glicemia poate fi în afara intervalului țintă la început, dar corpul tău ar trebui să se adapteze în câteva zile. Când orele la care luai masa se schimbă atunci când ești în vacanța sau când mănânci în oraș mai des decât o făceai în mod normal, cel mai probabil va trebui să îți măsori glicemia mai des, pentru a o menține în limitele normale. Încearcă să îți măsori glicemia înainte și după ce mănânci pentru prima dată, pentru a vedea cât de mult este afectat organismul tău de această călătorie. Tratează episoadele de hipoglicemie sau de hiperglicemie întocmai cu ți-a recomandat medicul tău.

Nu exagera cu activitatea fizică

Dacă vei fi mai activ decât de obicei, verifică-ți glicemia înainte și după ce faci mișcare și ajustează alimentele, activitatea și insulina după cum este necesar. Totuși, nu exagera cu activitatea fizică în timpul zilei, mai ales dacă mergi într-o zonă cu soare. Evită arsurile solare și evită să mergi desculț, nici măcar pe plajă.

Dacă urmează să ajungi într-o destinație exotică, temperaturile ridicate pot schimba modul în care corpul tău folosește insulina. Poate fi necesar să îți testezi glicemia mai des și să îți ajustezi doza de insulină și ceea ce mânânci și bei.  

Învață câteva expresii utile

Este posibil să nu reușești să găsești tot ce ai nevoie pentru a îți gestiona diabetul atunci când ești departe de casă, în special într-o altă țară. Învață câteva expresii utile în limba locală, cum ar fi „Am diabet” și „unde este cea mai apropiată farmacie?”

NEWSLETTER DEDICAT DOC

De asemenea, este o idee bună să ai la tine un bilet în portofel cu informații mai detaliate, precum instrucțiuni despre cum să gestionezi o urgență diabetică, conform planului pe care l-ați discutat cu medicul care-ți monitorizează boala.

Fii îngăduitor cu corpul tău

În timp ce explorezi lumea, amintește-ți că zilele lungi de vizitare a obiectivelor turistice îți pot reduce nivelul de glucoză, iar după-amiezele leneșe la piscină pot duce la niveluri mai mari de glucoză din sânge.

Nu este întotdeauna ușor să-ți continui stilul obișnuit de viață, mai ales atunci când călătorești prin diferite fusuri orare. Totuși, este important să nu te îndepărtezi prea mult de rutina ta obișnuită. S-ar putea să fii flexibil când vine vorba de activități noi, mâncare și program, dar diabetul tău nu este la fel de flexibil. Totuși, cu puțină planificare, vei putea continua să explorezi lumea.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - 21 Tips for Traveling With Diabetes
https://www.cdc.gov/diabetes/library/features/traveling-with-diabetes.html
American Association of Diabetes Educators 
https://www.diabeteseducator.org/docs/default-source/legacy-docs/_resources/pdf/general/diabetes_travel_tips.pdf?sfvrsn=2

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0