Problemele sexuale la diabetici

Diabetul poate sta la baza multor complicații, care afectează viața pacienților, iar una dintre aceste complicații este reprezentată de problemele sexuale.

Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge pot afecta grav organismul diabeticilor, în mai multe moduri, care poartă numele de complicații ale diabetului. Acestea pot fi acute sau cronice, iar una dintre aceste complicații este că viața sexuală este afectată, indiferent că pacientul este femeie sau bărbat. Iată ce e bine să știi despre problemele sexuale la diabetici și cum pot fi abordate:

Ce problemele sexuale poate provoca diabetul?

Se știe că diabetul poate cauza multe complicații ori disfuncții de natură medicală, psihologică și sexuală. Atât femeile, cât și bărbații cu diabet au un risc crescut de a suferi din cauza disfuncțiilor sexuale, iar studiile recente sugerează că, la bărbații cu diabet, disfuncția sexuală este legată de factori somatici și psihologici, pe când la femeile cu diabet, factorii psihologici sunt mai predominanți.

Probleme sexuale la bărbați, cauzate de diabet

Disfuncțiile erectile

Acestea apar cu 10 sau chiar cu 15 ani mai devreme decât ar fi normal în cazul pacienților cu diabet, comparativ cu bărbații care nu suferă de această boală. După vârsta de 50 de ani, specialiștii spun că disfuncțiile erectile (sau impotența) apar la aproximativ 50-60% dintre bărbații cu diabet. După vârsta de 70 de ani, disfuncțiile erectile apar la aproximativ 95% dintre bărbații diabetici.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ejacularea retrogradă (ejacularea uscată)

Această problemă apare atunci când sperma nu iese prin penis, ci ajunge în vezica urinară. Ejacularea retrogradă nu este dureroasă sau periculoasă pentru sănătate, însă dacă bărbatul încearcă să aibă copii, atunci trebuie cerut sfatul medicului.

Balanopostita

Balanopostita este o boală inflamatorie, care poate avea mai multe cauze. Cu alte cuvinte, inflamația apare la nivelul penisului și afectează mucoasa glandului și a prepuțului.

Probleme sexuale la femei, cauzate de diabet

Cercetările au arătat că femeile cu diabet sunt de două ori mai predispuse să se confrunte cu probleme sexuale, comparativ cu cele care nu suferă de diabet. De exemplu, pacientele pot avea neplăceri sexuale cauzate de factori fizici sau de medicamentele pe care le iau, dar și de o combinație între cele două.

Factorii emoționali și cei legați de stilul de viață contribuie și ei la problemele sexuale ale femeilor cu diabet. Cele patru mari zone ale sexualității la care femeile întâmpină dificultăți sunt: dorința sexuală, excitarea sexuală, durerea în timpul actului sexual și orgasmul.

Uscăciunea vaginului

Din cauza uscăciunii vaginale, excitația sexuală este mai dificilă, iar actul sexual nu este confortabil (apare durerea în timpul penetrării).

Infecții recurente (candida)

La femeile cu diabet, candidoza vaginală este mai frecventă decât la cele care nu au această boală.

Lipsa orgasmului

Femeile diabetice pot avea dificultăți când vine vorba de a ajunge la orgasm sau se pot confrunta din start cu lipsa dorinței sexuale.

Ce poți face în privința problemelor de natură sexuală, dacă ai diabet?

Există multiple soluții pentru pacienții cu diabet, care ii ajută să depășească mai ușor problemele sexuale.

Cum se tratează problemele sexuale cauzate de diabet la bărbați?

Ca bărbat, poți opta pentru inhibitori PDE5, adică substanțe care inhibă acțiunea enzimei fosfodiesterazei de tip 5. Acestea pot fi recomandate de medicul specialist pentru a trata disfuncțiile erectile. Pentru alte probleme de natură sexuală, tratamentul poate fi alcătuit din creme antiinflamatoare și antifungice (acestea din urmă pot avea formule speciale, atât pentru femei, cât și pentru bărbați).

Cum se tratează problemele sexuale cauzate de diabet la femei?

Tratamentele pentru femei sunt disponibile sub formă de lubrifianți, stimularea clitorisului iar, în unele cazuri, poate fi de folos și psihoterapia.

Atât pentru bărbați, cât și pentru femei este important să comunice deschis cu partenerii despre aceste aspecte ale diabetului și să găsească împreună soluții pentru problemele sexuale care pot apărea.

Ce alte complicații mai poate avea diabetul?

Retinopatia diabetică

Unele persoane cu diabet zaharat dezvoltă o boală oculară numită retinopatie diabetică, care le poate afecta vederea, ducând inclusiv la orbire. Dacă boala este depistată la o consultație oftalmologică, poate fi tratată, iar pierderea vederii poate fi prevenită.

Probleme la nivelul picioarelor

Leziunile nervoase pot afecta senzațiile la nivelul picioarelor, iar glicemia crescută poate deteriora circulația, ceea ce face ca vindecarea rănilor și tăieturilor să fie mai lentă. Orice schimbare în aspectul sau în senzațiile care implică picioarele trebuie semnalate medicului curant.

Infarctul și accidentul vascular cerebral

Alte complicații ale diabetului pot fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Când ai diabet zaharat de mult timp, glicemia crescută pentru o perioadă lungă poate deteriora vasele de sânge. Acest lucru poate duce uneori la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, de aceea este necesar ca valorile glicemiei să fie ținute sub control.

Nefropatia diabetică

Diabetul poate provoca leziuni ale rinichilor, ceea ce face mai dificilă eliminarea lichidelor suplimentare și a deșeurilor din organism. Acest lucru este cauzat de un nivel ridicat al zahărului din sânge și de hipertensiune arterială. Nefropatia diabetică depistată în stadii incipiente și tratată poate opri evoluția bolii.

Neuropatia (leziuni ale nervilor)

Pacienții cu diabet zaharat pot dezvolta leziuni ale nervilor cauzate de complicații ale nivelului ridicat de zahăr din sânge. Acest lucru poate face mai dificilă activitatea nervilor de a transmite adecvat mesaje între creier și fiecare parte a corpului, astfel încât este afectat modul în care persoana vede, aude, simte și se mișcă. 

Boli ale gingiilor și alte probleme ale gurii

Prea mult zahăr în sânge poate duce la mai mult zahăr în salivă. Acest lucru aduce bacterii care produc acid și atacă smalțul dinților, dăunând gingiilor. Vasele de sânge din gingii pot fi, de asemenea, deteriorate, făcând gingiile mai susceptibile la infectări.

Cancerul

Diabeticii au un risc mai mare de a dezvolta anumite tipuri de cancer. În plus, unele tratamente pentru cancer pot avea un efect negativ direct asupra diabetului, îngreunând controlul zahărului din sânge.

Pentru a evita sau a întârzia cât mai mult apariția complicațiilor diabetului, e indicat ca pacienții să respecte tratamentele indicate de medic, precum și măsurile de stil de viață care ajută la gestionarea acestei boli și să meargă regulat la controale medicale.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PLOS ONE - Sexual dysfunction among men with diabetes mellitus attending chronic out-patient department at the three hospitals of Northwest Amhara region, Ethiopia: Prevalence and associated factors 
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0256015
Studiul „Sexual dysfunction among men with diabetes mellitus attending chronic out-patient department at the three hospitals of Northwest Amhara region, Ethiopia: Prevalence and associated factors”, apărut în PLOS ONE, 2021, https://doi.org/10.1371/journal.pone.0256015, Eskedar Getie Mekonnen et al.
NCBI - Sexual Dysfunction in Women with Type 2 Diabetes Mellitus
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4430881/
Studiul „Sexual Dysfunction in Women with Type 2 Diabetes Mellitus”, apărut în Iran J Med Sci. 2015 May; 40(3): 206–213, autori: Forouzan Elyasi et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0