Coma diabetica: tipuri, cauze, simptome, tratament

Coma diabetică este o complicație gravă a diabetului, care poate pune viață în pericol; este o situație în care pacientul își pierde conștiența.

Coma diabetică este o urgență medicală dacă este lăsată netratată, deoarece poate avea drept rezultat leziuni permanente la nivelul creierului sau decesul pacientului. Dacă este tratată imediat, este o formă reversibilă de comă a pacienților cu diabet zaharat.

Tipuri de comă diabetică

Au fost identificate trei tipuri diferite de comă diabetică:

  1. Hipoglicemia severă în cazul unei persoane diabetice;
  2. Cetoacidoza diabetică (de obicei la diabetul de tip 1), suficient de avansată cât să rezulte în pierderea conștienței din cauza unei combinații de factori: glicemie foarte ridicată, deshidratare și șoc, plus extenuare;
  3. Comă noncetotica hiperosmolara sau sindromul hiperosmolar diabetic (de obicei, apare în diabetul de tip 2), în care sunt suficiente o hiperglicemie extremă și o deshidratare foarte mare pentru a cauza pierderea conștienței.

Cauze ale comei diabetice

O comă diabetică are loc atunci când o persoană cu diabet își pierde conștiența. Această stare poate să aibă loc atât în cazul pacienților cu diabet de tip 1, cât și în cazul celor cu diabet de tip 2.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Principalele cauze ale comei care se instalează la persoanele cu diabet sunt:

Factori de risc 

Dacă ești diagnosticat cu diabet și ai probleme cu nivelul zahărului din sânge, ești, din păcate, expus riscului de comă diabetică. Există unii factori care te predispun acestui lucru. 

Diabet lăsat netratat 

Dacă nu îți monitorizezi corespunzător glicemia sau nu îți iei  medicamentele conform instrucțiunilor medicului, riști să dezvolți  complicații pe termen lung sau să intri în comă diabetică.

Neadministrarea insulinei sau neglijarea meselor

Dacă eși insulino-dependent, ai grijă să îți administrezi la timp insulina, așa cum ți-a recomandat medicul. Lipsa insulinei poate duce la cetoacidoză diabetică, deci nu sări peste nicio doză. De asemenea, nu trebuie să sari peste mese. Mănâncă la timp, dacă este posibil la aproximativ aceleași ore și alege alimente sănătoase.

O boală, traumă sau intervenție chirurgicală 

Când ești bolnav, nivelul zahărului din sânge tind să crească, uneori foarte mult. Acest lucru poate provoca cetoacidoză diabetică dacă ai diabet de tip 1 și nu crești doza de insulină pentru a compensa. Creșterea dozei de insulină se face exclusiv la recomandarea medicului, după ce l-ai informat despre posibile alte probleme medicale pe care le ai. Afecțiunile cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă sau bolile renale, pot crește, de asemenea, riscul de sindrom hiperosmolar diabetic.

Consumul de alcool sau droguri

Alcoolul poate avea efecte imprevizibile asupra zahărului din sânge. Efectele sedative ale alcoolului pot face dificilă pentru tine observarea simptomelor de scădere a zahărului din sânge. Poți face hipoglicemie și comă diabetică, dacă nu realizezi la timp că ți-a scăzut nivelul zahărului din sânge. Drogurile ilegale, cum ar fi cocaina și ecstasy, pot crește riscul de apariție a nivelului ridicat de zahăr din sânge și a afecțiunilor legate de coma diabetică.

Simptome în comă diabetică

1. În caz de hipoglicemie

Simptomele hipoglicemiei pot fi:

  • durere de cap
  • oboseală
  • amețeală
  • confuzie
  • palpitații
  • tremurături.

2. În caz de hiperglicemie

Dacă ai hiperglicemie, este posibil să observi o senzație sporită de sete și este posibil să urinezi mai des. Un test de sânge va scoate la iveală niveluri mai mari ale glucozei prezente în fluxul tău sangvin. Totodată, un test de urină va arată că nivelul glucozei este prea mare.

Cetoacidoza diabetică este cea care provoacă niveluri mari ale glucozei în sânge (hiperglicemie). Aceste simptome pot fi:

  • sete sporită
  • o nevoie frecvența de a urină
  • senzația de oboseală
  • stomac deranjat
  • piele uscată sau roșie.

Dacă ai simptome mai grave ale comei diabetice, sună la 112. Simptomele grave pot fi:

  • vărsături
  • dificultăți de respirație
  • confuzie
  • slăbiciune
  • amețeală

3. Simptome în coma noncetotică hiperosmolară

În diabetul de tip 2, nivelul insulinei prezente în corp este cel care împiedică nivelul cetonelor să crească prea mult. Chiar și așa, la o glicemie foarte mare, o afecțiune gravă, numită stare hiperglicemică hiperosmolara, se poate dezvolta.

Perioadele de boală sau lipsa medicamentelor în doze suficiente pentru diabet ar putea duce la dezvoltarea acestei stări. Simptomele în hiperglicemică hiperosmolara includ:

  • senzația crescută de sete
  • dezorientare
  • greață
  • vărsături.

Dacă cineva cu diabet are simptomele de mai sus, sună la 112 și cere ajutorul, deoarece poate urmă comă diabetică (comă noncetonica hiperosmolara), iar persoană își poate pierde conștiența.

Uneori, simptomele pot fi asemănătoare

Sindromul hiperosmolar diabetic (hiperglicemic) este o afecțiune care este de obicei întâlnită la pacienții vârstnici cu diabet de tip 2. Sindromul apare când glicemia are valori extrem de mari. La fel că în cetoacidoza diabetică (tot o urgență medicală), o persoană cu sindromul hiperosmolar diabetic se va simți obosită, foarte însetată și va simți nevoia să urineze frecvent.

Cele două afecțiuni pot fi diferențiate printr-un simplu test de sânge. Spre deosebire de cetoacidoza diabetică, o persoană cu starea hiperglicemică hiperosmolara va avea un nivel normal al cetonelor în sânge. Dacă este lăsat netratat, sindromul diabetic hiperosmolar va cauza comă diabetică. În plus, acest sindrom poate duce la complicații ale vaselor de sânge, cum ar fi un infarct miocardic, un accident vascular cerebral sau formarea chagurilor de sânge.

Tratament în coma diabetică

Dacă intri în comă diabetică, ai nevoie de ajutor medical de urgență. Spune-le celor din familie, prietenilor și colegilor tăi că, dacă se întâmplă să leșini, trebuie să sune imediat la 112 și să solicite ajutor specializat.

Tratarea hiperglicemiei necesită administrarea intravenoasă a lichidelor, pentru a îmbunătăți nivelul lichidelor din tot corpul. De asemenea, pacientul poate primi insulină, pentru că această ajută celulele organismului să absoarbă excesul de glucoză care circulă prin corp. Dacă nivelul de sodiu, potasiu sau fosfați este prea scăzut, pacientul va primi suplimente pentru a ajunge la valori considerate normale. Tratamentul va fi similar și pentru cetoacidoza diabetică.

O injecție cu glucagon va ajută la creșterea cantității de glucoză din sânge, dacă pacientul se confruntă cu hipoglicemia. Astfel, comă diabetică poate fi rapid corectată, prin administrarea glucozei și prin injectarea glucagonului. Tratamentul trebuie administrat în decurs de câteva ore, înainte că creierul pacientului să sufere leziuni permanente.

Complicații în coma diabetică

Lăsată netratată, o comă diabetică poate duce la leziuni permanente ale creierului și chiar la deces, în cazuri grave.

Dietă și stil de viață pentru prevenție

Pentru a preveni o astfel de situație, trebuie să ții cont de o serie de reguli care te vor ajuta să îți gestionezi mai bine starea de sănătate și să îți ții sub control fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge.

Mergi la un medic nutriționist pentru a afla care sunt alimentele care îți afectează glicemia și care ar fi cea mai potrivită dietă pe care trebuie să o adopți. Încearcă să ai un program regulat de mese, nu sări peste mesele principale și consumă alimentele recomandate de medic. Monitorizează-ți glicemia periodic și administrează-ți insulina conform instrucțiunilor primite de la medic.

Dacă obișnuiești să faci sport, întreabă-ți antrenorul care sunt exercițiile care îți scad cel mai tare nivelul zahărului din sânge și fă doar antrenamentele care ți se recomandă. 

Ai la îndemână oricând o soluție pentru tratarea nivelui prea scăzut de zahăr din sânge (de exemplu o tabletă de glucoză sau o cutie mică de suc). De asemenea, evită să bei prea mult alcool. Cere-i medicului tău să îți prescrie un kit de glucagon de urgență și învață o persoană apropiată cum să-l folosească în cazul în care ai vreodată nevoie și viața îți este pusă în pericol.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  1. Service FJ. Hypoglycemia in adults: Clinical manifestations, definition, and causes. https://www.uptodate.com/contents/search
  2. Hypoglycemia. National Diabetes Information Clearinghouse. http://diabetes.niddk.nih.gov/dm/pubs/hypoglycemia/
  3. Tips for emergency preparedness. American Diabetes Association. http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/medication/tips-for-emergency-preparedness.html

Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0