Diabetul si problemele ce apar la picioare
Diabetul si problemele ce apar la picioare
Diabetul si problemele ce apar la picioare
Diabetul și sănătatea picioarelor
Circulația sangvină la persoanele cu diabet
Semne ale unei probleme grave la picioare
Cauzele problemelor picioarelor la cei cu diabet
Îngrijirea picioarelor la persoanele cu diabet
Când să ajungi la podolog
Diabetul și sănătatea picioarelor
Dacă ai diabet, este posibil să eviți complicațiile picioarelor, dacă ești atent și îți menții glicemia în parametri normali. Inspectarea zilnică a membrelor inferioare este esențială, pentru a nu se ajunge la complicații și la neplăceri cauzate de piciorul diabetic.
În timp, diabetul poate provoca leziuni ale nervilor, problemă care poartă numele de neuropatie diabetică. Aceasta poate provoca furnicături și durere, iar pacientul riscă să-și piardă senzația la nivelul picioarelor. Când acest lucru se întâmplă, este posibil ca pacientul să nu simtă nicio pietricică în interiorul șosetei sau o veziculă pe picior, ceea ce poate duce la tăieturi și răni care se infectează.
Și asta pentru că, din cauza bolii care scade cantitatea de sânge din picioare, este îngreunat procesul de vindecare a unei răni sau a unei infecții. Uneori, o infecție gravă nu se vindecă niciodată ducând la cangrenă.
Gangrena și ulcerațiile de la nivelul piciorului care nu se vindecă în urma tratamentului pot duce la amputarea degetului, piciorului sau a unei părți a piciorului. Un medic chirurg poate recomanda amputarea piciorului pentru a preveni răspândirea unei infecții grave în restul corpului și pentru a salva viața pacientului. Iar din acest motiv este foarte important să-ți îngrijești picioarele dacă ești diabet. Doar așa vei putea preveni infecțiile grave și cangrena.
Alte probleme ale picioarelor, cum ar fi calusurile și bătăturile sunt, de asemenea, frecvente la persoanele cu diabet.
Deși calusurile nu par să prezinte motive de îngrijorare, dacă sunt lăsate ca atare, nu sunt înmuiate și pielea moartă nu este eliminată, se pot transforma în ulcerații sau răni deschise. Persoanele cu diabet, totodată, au un risc mai mare de a dezvolta artropatia Charcot (cunoscută și sub numele de articulație sau picior Charcot), o maladie degenerativă a articulațiilor piciorului care în zilele noastre este observată aproape exclusiv la pacienții cu diabet zaharat. Această afecțiune, în care o articulație degenerează într-un mod progresiv, duce la pierderea masei osoase și la diformitate.
Mai exact, oasele de la nivelul picioarelor și degetele de la picioare se pot deplasa sau rupe, ceea ce poate face ca picioarele pacientului să capete o formă ciudată. Din cauza distrucției nervoase diabetice, este posibil ca persoanele diagnosticate cu diabet să nu observe imediat că au probleme la nivelul picioarelor și tălpile lor. În timp, pacienții cu neuropatie diabetică pot dezvolta probleme la picioare care nu pot fi vindecate, lucru care poate duce la amputare.
Circulația sangvină la persoanele cu diabet
Circulația deficitară a sângelui poate afecta alimentarea cu sânge a picioarelor persoanelor diagnosticate cu diabet. Când aceasta este redusă, tăieturile și rănile riscă să nu se vindece. Un semn precoce al circulației deficitare poate fi durerea sau crampele în spatele picioarelor atunci când pacientul se deplasează.
Semne ale unei probleme grave la picioare
Verificarea picioarelor și a tălpilor pentru a depista anomaliile este o parte foarte importantă a îngrijirii diabeticilor.
Caracteristici anormale pot fi:
- calusurile (și cornurile) la picioare, adică bătăturile întărite;
- rănile și inflamațiile dureroase;
- tăieturile;
- zone roșii sau umflate pe picioare sau talpă;
- puncte fierbinți sau zone care sunt calde la atingere;
- modificări ale culorii pielii;
- unghii încarnate sau crescute foarte mari;
- piele uscată sau crăpată.
Dacă observi oricare dintre aceste simptome, asigură-te că mergi la medicul specialist imediat. O altă parte importantă a prevenirii complicațiilor diabetului este ca medicul să îți verifice picioarele la fiecare vizită la cabinet și să le testeze o dată pe an, pentru a verifica simțul tactil (ce simți când îți atinge picioarele și tălpile).
Cauzele problemelor picioarelor la cei cu diabet
Problemele de circulație pot fi cauzate de întărirea sau îngustarea arterelor pe măsură ce acestea se înfundă. Printre cauzele comune se numără:
- fumatul
- grăsimile ridicate din sânge
- nivelurile crescute de glucoză din sânge.
Valorile glicemiei care nu au fost ținute sub control în cazul persoanelor cu diabet care nu au gestionat bine boala pot duce la neuropatie periferică, termenul medical pentru amorțeală și pierderea simțurilor în anumite membre, din cauza atrofierii sau afectării nervilor care servesc mâinile și picioarele. Pe de o parte, persoanele cu neuropatie diabetică nu pot simți diverse senzații, cum ar fi presiunea pe o anumită zonă sau atingerea unei zone la fel de intens ca persoanele care nu au nervii aceștia afectați.
Pe de altă parte, neuropatia periferică poate fi adesea foarte dureroasă, cauzând senzații ca de arsuri, furnicături sau alte senzații dureroase în piciorul afectat. Dacă o rană nu este percepută imediat de pacient, acesta nu o poate ține sub observație. Circulația sangvină deficitară poate îngreuna situația, iar astfel aceste răni și leziuni se vindecă mai greu sau mai lent. Infecția se poate instala în acea zonă și poate deveni atât de gravă, încât pacientului trebuie să i se amputeze piciorul.
Îngrijirea picioarelor la persoanele cu diabet
Toți pacienții cu diabet trebuie să fie aibă grijă de picioare și tălpi și să nu ignore aceste probleme. Mai mult, ei sunt încurajați să pună întrebări medicului. Așadar, discută cu medicul tău pentru a dezvolta o listă cu reguli sau sfaturi despre îngrijirea picioarelor. Aceste măsuri te vor ajuta să previi complicațiile diabetului înainte ca acestea să apară.
De altfel, este important să ții cont și de următoarele recomandări:
- Verifică-ți picioarele în fiecare zi pentru tăieturi, roșeață, umflături, răni, vezicule, bătături, calusuri sau alte modificări la nivelul pielii sau unghiilor.
- Spală-ți picioarele în fiecare zi în apă caldă (nu fierbinte). De altfel, nu îți ține la înmuiat picioarele, iar după duș usucă-le complet și aplică loțiune doar pe partea superioară a picioarelor, nu și în zona dintre degete.
- Evită să mergi desculț. Poartă întotdeauna pantofi și șosete sau altfel de încălțări, chiar și în interior, pentru a evita rănirea. Asigură-te că nu există pietrice sau alte obiecte în interiorul pantofilor. De altfel, poartă încălțăminte și când ești la plajă sau când mergi pe un trotuar fierbinte.
- Poartă mereu pantofi care ți se potrivesc, care nu te strâng. Ca să te asiguri că-ți cumperi încălțăminte potrivită, mergi la cumpărături la finalul zilei, când teoretic picioarele sunt umflate. Iar de fiecare dată poartă pantofi cu șosete sau dresuri. De altfel, este important să știi că pantofii sportivi sunt buni pentru purtarea zilnică. Îți susțin picioarele și le permit să „respire”.
- Evită pantofii de vinil sau plastic, deoarece nu se întind sau „respiră”.
- Dacă ai degetele „în ciocan”, care sunt degetele de la picioare care se îndoaie sub picioare, s-ar putea să ai nevoie de pantofi foarte largi. Nu purta pantofi cu vârful ascuțit sau cu tocuri înalte, deoarece exercită prea multă presiune asupra degetelor de la picioare.
- Dacă picioarele tale și-au schimbat forma, cum ar fi de la piciorul Charcot, este posibil să ai nevoie de pantofi speciali sau inserții de pantofi, numite orteze. De altfel, s-ar putea să ai nevoie de inserții dacă suferi de bunions, degetele „în ciocan” sau alte probleme cu picioarele.
- Taie-ți unghiile drepte și netezește-le marginea folosind o pilă de unghii.
- Nu îndepărta singur bătăturile sau calusurile. De asemenea, nu apela la niciun produs din farmacie ca să le elimini fără să te consulți înainte cu medicul specialist. Un astfel de produs ți-ar putea arde pielea.
- Verifică-ți picioarele la fiecare vizită la medic și mergi anual la specialist pentru un examen complet. Un examen complet va include verificarea senzației și a fluxului de sânge în picioare.
- Ridică-ți picioarele de fiecare dată când stai în pat. Mai mult, mișcați-vă degetele de la picioare câteva minute de mai multe ori pe parcursul zilei.
- Practică activități prietenoase cu picioarele, cum ar fi mersul pe jos, mersul pe bicicletă sau înotul. Dacă nu știi ce activități să faci, cel mai bine ar fi să te consulți cu medicul specialist.
- Renunță la fumat. Fumatul poate reduce cantitatea de sânge la picioare.
Când să ajungi la podolog
Ca diabetic, este extrem de important să urmărești eventualele semne ce indică probleme în zona membrelor inferioare. Dacă ești diagnosticat de mai mult timp cu diabet, contactează-ți medicul dacă observi oricare dintre aceste probleme:
- modificarea culorii pielii
- modificarea temperaturii pielii
- picioare umflate sau glezne umflate
- durere în zona picioarelor
- leziuni deschise sau ulcerații pe laba piciorului care se vindecă greu sau din care se observă secreții
- unghiile sunt încarnate sau unghiile de la picioare sunt infectate cu o ciupercă
- calusuri (bătături)
- crăpături uscate în piele, în special în zona călcâiului
- un miros neobișnuit al picioarelor sau un miros care nu dispare.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Diabetes UK - Serious foot problem and diabetes
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/complications/feet/serious-foot-problem
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Diabetes & Foot Problems
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-problems/foot-problems
CDC: Centers for Disease Control and Prevention - Your Feet and Diabetes
https://www.cdc.gov/diabetes/diabetes-complications/diabetes-and-your-feet.html
Te-ar mai putea interesa și...