Diabetul si problemele ce apar la picioare

Daca ai diabet, este posibil sa eviti complicatiile picioarelor, daca esti atent si iti mentii glicemia in parametri normali. Inspectarea zilnica a membrelor inferioare este esentiala, pentru a nu se ajunge la complicatii si la neplaceri cauzate de piciorul diabetic.

Pentru persoanele cu diabet, complicatiile de la nivelul picioarelor cum ar fi neuropatia diabetica si problemele ce apar in urma circulatiei sangvine deficitare pot face ca ranile sau leziunile sa se vindece mai greu. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Astfel, pot sa ia nastere probleme frecvente ale pielii, precum: rani, taieturi, ulceratii.

Diabetul care nu este tinut sub control poate duce la vindecarea lenta a ranilor. Aceste leziuni care au nevoie de mai mult timp ca sa se vindece pot duce la infectii.

Alte probleme ale picioarelor, cum ar fi calusurile si bataturile sunt, de asemenea, frecvente la persoanele cu diabet.

Desi calusurile nu par sa prezinte motive de ingrijorare, daca sunt lasate ca atare, nu sunt inmuiate si pielea moarta nu este eliminata, se pot transforma in ulceratii sau rani deschise.

Persoanele cu diabet, totodata, au un risc mai mare de a dezvolta artropatia Charcot (cunoscuta si sub numele de articulatie sau picior Charcot), o maladie degenerativa a articulatiilor piciorului care in zilele noastre este observata aproape exclusiv la pacientii cu diabet zaharat. Aceasta afectiune, in care o articulatie degenereaza intr-un mod progresiv, duce la pierderea masei osoase si la diformitate.

Din cauza distructiei nervoase diabetice, este posibil ca persoanele diagnosticate cu diabet sa nu observe imediat ca exista probleme la picioarele si talpile lor. In timp, pacientii cu neuropatie diabetica pot dezvolta probleme la picioare care nu pot fi vindecate, lucru care poate duce la amputare.

Care sunt cauzele care se afla la baza problemelor picioarelor la cei cu diabet?

Valorile glicemiei care nu au fost tinute sub control in cazul persoanelor cu diabet care nu au gestionat bine boala pot duce la neuropatie periferica, termenul medical pentru amorteala si pierderea simturilor in anumite membre, din cauza atrofierii sau afectarii nervilor care servesc mainile si picioarele.

Persoanele cu neuropatie diabetica nu pot simti diverse senzatii, cum ar fi presiunea pe o anumita zona sau atingerea unei zone la fel de intens ca persoanele care nu au nervii acestia afectati.

Pe de alta parte, neuropatia periferica poate fi adesea foarte dureroasa, cauzand senzatii ca de arsuri, furnicaturi sau alte senzatii dureroase in piciorul afectat.

Daca o rana nu este perceputa imediat de pacient, ea poate ramane multa vreme neverificata. Circulatia sangvina deficitara poate ingreuna situatia, iar astfel aceste rani si leziuni se vindeca mai greu sau mai lent. Infectia se poate instala in acea zona si poate deveni atat de grava, incat pacientului trebuie sa i se amputeze piciorul.

Verificarea picioarelor si a talpilor pentru a depista anomaliile este o parte foarte importanta a ingrijirii diabeticilor. Caracteristici anormale pot fi:

  • calusurile (si cornurile) la picioare, adica bataturile intarite;
  • ranile si inflamatiile dureroase;
  • taieturile;
  • zone rosii sau umflate pe picioare sau talpi;
  • puncte fierbinti sau zone care sunt calde la atingere;
  • modificari ale cularii pielii;
  • unghii incarnate sau crescute foarte mari;
  • piele uscata sau crapata.


Daca observi oricare dintre aceste simptome, asigura-te ca mergi la medicul specialist imediat. O alta parte importanta a prevenirii complicatiilor diabetului este ca medicul sa iti verifice picioarele la fiecare vizita la cabinet si sa le testeze o data pe an, pentru a verifica simtul tactil (ce simti cand atinge picioarele si talpile).

Toti pacientii cu diabet trebuie sa fie aiba grija de picioare si talpi si sa nu ignore aceste probleme. Mai mult, ei sunt incurajati sa puna intrebari medicului.

Asadar, discuta cu medicul tau pentru a dezvolta o lista cu reguli sau sfaturi despre ingrijirea picioarelor. Aceste masuri te vor ajuta sa previi complicatiile diabetului inainte ca acestea sa apara.

Cand este cazul sa mergi cat mai repede la medic

Ca diabetic, este extrem de important sa urmaresti eventualele semne ce indica probleme in zona membrelor inferioare. Daca esti diagnosticat de mai mult timp cu diabet, contacteaza-ti medicul daca observi oricare dintre aceste probleme:

  • modificarea culorii pielii
  • modificarea temperaturii pielii
  • picioare umflate sau glezne umflate
  • durere in zona picioarelor
  • leziuni deschise sau ulceratii pe laba piciorului care se vindeca greu sau din care se observa secretii
  • unghiile sunt incarnate sau unghiile de la picioare sunt infectate cu o ciuperca
  • calusuri (bataturi)
  • crapaturi uscate in piele, in special in zona calcaiului
  • un miros neobisnuit al picioarelor sau un miros care nu dispare.

Ce complicatii pot sa apara, in timp, la diabetici daca picioarele nu sunt ingrijite

Neuropatia diabetica si boala vasculara periferica sunt afectiuni grave pe care medicul specialist trebuie sa le monitorizeze indeaproape. Ambele cauzeaza complicatii care pot avea efecte grave, pe termen mai lung. Printre aceste complicatii se afla si:

* ulcerele sau ranile care nu se vindeca

* infectiile, printre care infectii ale pielii, infectii ale osului si abcese

* cangrena (o infectie care determina necrozarea tesuturilor)

* deformarea piciorului

* artropatia Charcot, care modifica forma labei piciorului, pe masura ce oasele din aceasta zona sunt afectate.

In unele cazuri, medicul poate tine sub control complicatiile si le poate trata cu succes, asa cum se intampla in cazul infectiilor. Chiar si asa, in alte situatii, cangrena poate duce la modificari fizice permanente, iar medicul poate recomanda amputarea piciorului daca pacientul dezvolta cangrena.


 

Sursa foto: Shutterstock 

Bibliografie:

WebMD - https://www.webmd.com/diabetes/foot-problems#1

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0