Ingrijirea pielii la diabetici

Diabetul înseamnă nu doar un nivel ridicat al concentrației de glucoză în sânge, ci și urinări frecvente, iar acestea duc la deshidratare. Tocmai de aceea, diabeticii au nevoie de o îngrijire specială a pielii, care este mai predispusă la deshidratare comparativ cu pielea unei persoane sănătoase.

Deshidratarea, cauzată de urinările frecvente, înseamnă o piele uscată pe picioare, coate, laba piciorului și alte zone de pe corp. Pielea excesiv de uscată se poate crăpa, iar riscul infecțiilor este mai mare. Tocmai pentru că diabetul poate usca excesiv pielea, acest lucru înseamnă că pacientul se poate răni mult mai ușor, are un risc mai mare să se infecteze, iar timpul de vindecare al rănilor este mai lung.

Pielea trebuie protejată de elementele din mediul înconjurător

Îngrijirea pielii este importantă pentru oricine, dar persoanele cu diabet trebuie să își protejeze și mai bine pielea și să creeze un scut împotriva frigului sau vântului. Este recomandat ca în sezonul rece să își acopere urechile și fața, inclusiv nasul, și să poarte o pălărie sau alt accesoriu care acoperă capul. De asemenea, este esențial ca iarna să poarte mănuși și ghete ori cizme mai groase sau bocanci.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Pe lângă vânt și frig, pacienții cu diabet trebuie să își protejeze pielea și de acțiunea razelor soarelui, așa că este recomandat să folosească creme sau loțiuni cu factor de protecție solară (FPS). Aceste produse ar trebui să aibă cel puțin FPS 15 în funcție de nuanța pielii – persoanele cu pielea deschisă și foarte deschisă la culoare ar trebui să utilizeze produse cu factor de protecție 30 sau 50.

Alte recomandări pentru îngrijirea pielii la diabetici

  • Să aplice balsam de buze mai ales când ies din casă pentru a preveni crăparea pielii subțiri din această zonă.
  • Să folosească un umidificator la domiciliu, atunci când temperaturile scad și aerul în camere devine uscat, pentru a se crea un mediu cu umiditate în încăperile încălzite.
  • Să se spele cu apă călduță (nu fierbinte) atunci când fac duș sau baie, să folosească un săpun hidratant, cu acțiune blândă, care să nu usuce pielea și să nu stea foarte mult în apă (nu mai mult de 15 minute).
  • Să usuce pielea prin tamponare și să nu o maseze puternic cu prosopul.
  • Imediat după spălare și uscare, când pielea este încă umedă, să folosească o loțiune cu acțiune blândă, pentru a preveni uscarea pielii.
  • Să evite să scarpine pielea uscată. Dacă apar mâncărimi, e bine să se aplice o cremă hidratantă.
  • Să păstreze un recipient cu cremă de mâini lângă chiuvetă, astfel încât să poată folosi produsul hidratant imediat după ce își spală mâinile.
  • Să limiteze numărul produselor pe care le folosesc pe piele, pentru a reduce rsicul de alergii sau alte reacții adverse.
  • Dacă sunt predispuși la acnee, e bine să discute cu medicul dermatolog înainte de a alege o cremă hidratantă pentru față. Unele produse pot cauza apariția acneei, pe când altele pot înrăutăți semnele acneei.
  • Să folosească produse care au inscripționat pe etichetă „noncomedogenic“.

Ce afecțiuni ale pielii sunt asociate cu diabetul de tip 2?

Mergând mai departe de îngrijirea pielii, se estimează că o treime dintre diabetici se confruntă cu afecțiuni ale pielii fie legate de diabet, fie influențate de această boală. De reținut că gestionarea glicemiei este de obicei cea mai bună modalitate de a preveni și trata problemele de piele asociate cu diabetul.

Acanthosis nigricans

De exemplu, acanthosis nigricans apare la peste 70% dintre persoanele cu obezitate și diabet. Afecțiunea este caracterizată de o bandă întunecată de piele îngroșată, catifelată, în special în pliurile de lângă zona inghinală, spatele gâtului sau axile. Această problemă poate fi un semn de prediabet, dar poate rezulta și din cauza unui dezechilibru hormonal sau a utilizării unor medicamente, cum ar fi pilulele contraceptive, corticosteroizii și niacina.

Afecțiunea nu este periculoasă sau contagioasă, dar trebuie mers la medic pentru un tratament adecvat. Gestionarea nivelului de glucoză din sânge și a indicelui de masă corporală pot fi de folos în combaterea afecțiunii cutanate.

Psoriazis

În plus, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au un risc mai mare de a dezvolta psoriazis decât oamenii care nu au diabet. La fel, gestionarea zahărului din sânge și a greutății corporale, dar și unele unguente recomandate de medic pot fi de folos împotriva psoriazisului.

Infecții fungice și bacteriene

Un articol¹ științific din 2020 subliniază că manifestarea cutanată cea mai frecventă la diabetici a fost infecția fungică urmată de infecția bacteriană. S-a constatat că dermopatia diabetică are o asociere semnificativă statistic cu nefropatia, retinopatia și neuropatia cauzate de diabetul de tip 2.

Cum eviți infecțiile fungice?

  • Asigură-te că practici zilnic o bună igienă corporală (spălat pe mâini mai ales înainte de masă, după folosirea toaletei și după atingerea suprefețelor pe care pun mâna multe persoane; duș; schimbarea șosetelor și a lenjeriei intime) și că usuci bine pielea după duș, baie, înot.
  • Nu folosi prosoape sau alte obiecte personale împreună cu alți oameni.
  • Poartă haine și pantofi care permit ca aerul să circule, evitând îmbrăcămintea sau încălțămintea strâmtă.
  • Poartă sandale sau șlapi în vestiare sau la piscine, nu merge cu picioarele goale.

Cum eviți infecțiile bacteriene?

Spălatul pe mâini corect este una dintre cele mai bune modalități de a preveni infecțiile bacteriene. Deși de multe ori acest gest simplu este trecut cu vederea, rămâne una dintre cele mai bune metode de a ne păstra sănătoși. Alte metode bune de prevenire a infecțiilor bacteriene includ curățarea și dezinfectarea blaturilor și a altor suprafețe din bucătărie, gătirea alimentelor la temperaturi adecvate și refrigerarea rapidă a alimentelor.

De asemenea, sunt foarte importante respectarea indicațiilor medicului privind vaccinurile, utilizarea adecvată a antibioticelor (acestea nu se iau decât urmând prescripția medicală), practicarea unei igiene corespunzătoare în preajma animalelor de companie și evitarea contactului cu animalele sălbatice.

Ce trebuie să conțină kitul de prim-ajutor pentru pielea diabeticilor?

Dacă ai diabet, este bine să păstrezi la îndemână un kit de prim-ajutor pentru îngrijirea pielii. Acest kit ar trebui să conțină un unguent antibacterian, tifon sau comprese sterile, bandă adezivă din hârtie hipoalergenică, un pachet sau mai multe de șervețele de curățat (pentru cazurile în care săpunul și apa nu sunt disponibile).

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
JSSTD - Cutaneous manifestations in patients with type 2 diabetes mellitus and normal controls
https://jsstd.org/cutaneous-manifestations-in-patients-with-type-2-diabetes-mellitus-and-normal-controls/
1. Studiul „Cutaneous manifestations in patients with type 2 diabetes mellitus and normal controls”, apărut în J Skin Sex Transm Dis, 2020, 2(1):26-30. doi: 10.25259/JSSTD_47_2019, autori: Roslind S., Muhammed K., Sajeeth Kumar K.G.
NCBI - Diabetes mellitus and the skin
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5312172/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0