

Masurarea glicemiei pe nemancate ar putea fi periculoasa pentru diabetici - Iata de ce! [studiu]
Masurarea glicemiei pe nemancate ar putea fi periculoasa pentru diabetici - Iata de ce! [studiu]
Masurarea glicemiei pe nemancate ar putea fi periculoasa pentru diabetici - Iata de ce! [studiu]
Expertii spun ca exista cateva lucruri pe care pacientii cu diabet trebuie sa le faca inainte de a-si testa glicemia, cum ar fi ajustarea dozelor medicamentelor si adoptarea unor portii mici la micul dejun.
Pentru o persoana sanatoasa, faptul ca se sare peste micul dejun sau ca se amana prima masa a zilei cu cateva ore, pentru recoltarea sangelui pe "nemancate" nu este un efort prea mare.
Insa pentru pacientii cu diabet, renuntarea subita la micul dejun poate duce la fluctuatii periculoase ale glicemiei daca aceste persoane nu sunt invatate de catre specialisti cum sa isi ajusteze dozele medicamentelor incluse in planul de tratament.
In unele tari, de exemplu, nu mai este necesara recoltarea sangelui "pe nemancate" pentru analizele pentru colesterol. Postul (cele 7-8 ore in care pacientul nu trebuie sa manance nimic inainte de a i se recolta sange) este considerat o parte esentiala pentru a se obtine rezultate certe la testele de sange in multe ramuri ale medicinei, mai ales cand se masoara anumiti parametri pentru colesterol, afectiunile ficatului, afectiunile rinichilor si nivelul glucozei din sange.
Dr. Saleh Aldasouqi, medic endocrinolog la College of Human Medicine, de la Michigan State University, este de parere ca aceasta abordare este bazata pe standardele stabilite in SUA in anii '70 si ca nu este necesara in special la pacientii diagnosticati cu diabet.
"Hipoglicemia este o problema de multe ori trecuta cu vederea, pe care o observam din cand in cand la pacientii cu diabet care vin la laboratoare, pentru recoltarea sangelui, dupa ce au sarit peste micul-dejun. Pacientii continua sa isi ia medicamentele, insa nu mananca nimic, ceea ce rezulta in valori foarte scazute ale glicemiei, care ii determina sa aiba un episod hipoglicemic in timp ce conduc masina spre sau de la laboratorul de analize, fiind in pericol atat ei, cat si alte persoane", a explicat dr. Saleh Aldasouqi.
Faptul ca se sare peste micul dejun poate fi periculos pentru diabetici
Expertii americani aduc in prim plan aceasta problema legata de recoltarea sangelui a jeun (pe nemancate), pentru analize ori masurarea glicemiei la diabetici.
Hipoglicemia sau glicemia scazuta debuteaza, de regula, cu simptome precum ameteala, tremur, transpiratii si senzatia de slabiciune. Ea poate duce in cele din urma la pierderea cunostintei, la convulsii si chiar la deces daca nu este tratata la timp.
Expertii americani spun ca multe medicamente folosite in tratamentul diabetului de tip 2 scad cantitatea de zahar (glucoza) din sange prin cresterea secretiei de insulina si prin cresterea sensibilitatii organismului la insulina - insa daca pacientul sare peste o masa, ambele pot avea ca rezultat hipoglicemia.
Dozele acestor medicamente sunt prescrise de medic pe baza faptului ca pacientul consuma aportul normal de calorii si aportul optim de carbohidrati, insa daca pacientului cu diabet i se cere sa sara peste micul dejun (fara ca acesta sa fie instruit cum sa isi ajusteze dozele medicamentelor, astfel incat sa se simta bine in continuare), acest lucru poate fi periculos. Episodul de hipoglicemie ce are loc in timp ce pacientul se indreapta spre spital, pentru a i se recolta sange pe nemancate, poate fi fatal atat pentru pacientul care sofeaza, cat si pentru ceilalti oameni din trafic, atrag atentia cercetatorii.
Ce ar trebui sa faca pacientii
In cazul pacientilor care iau sulfonilureice, o clasa de medicamente care cresc secretia de insulina, medicul lor ar trebui sa le explice ce trebuie sa faca inainte de recoltarea sangelui si sa ii instruiasca sa sara peste aceste doze, dimineata, daca nu au mancat nimic pentru a se pregati pentru recoltarea sangelui.
In cazul pacientilor cu diabet de tip 1 si diabet de tip 2 care urmeaza tratamentul cu insulina, expertii americani spun ca hipoglicemia datorata renuntarii la micul dejun poate fi evitata destul de usor.
"Daca dozele unui pacient in ce priveste insulina cu actiune prelungita sunt bine stabilite, in conformitate cu nevoile organismului sau, acest pacient nu ar trebui sa aiba episoade de hipoglicemie de pe urma faptului ca nu a luat micul dejun", a explicat Mara Schwartz, de la Self Regional Healthcare din Greenwood, Carolina de Sud, pentru Healthline. "Daca nu mananci micul dejun, atunci nu, nu ar trebui sa iei doza de insulina cu actiune rapida in acea dimineata, deoarece acea doza de insulina are scopul de a se suprapune cu carbohidratii, grasimile si proteinele de la prima masa a zilei", a adaugat Mara Schwartz.
Important!
Un studiu recent* a raportat ca doar 35% dintre pacientii cu diabet au fost educati in privinta mentinerii glicemiei sub control, pentru situatiile cand isi faceau analize de sange "pe nemancate". Discuta cu medicul tau inainte de a merge la laborator, pentru recoltare, iar acesta te va invata cum sa iti ajustezi, in siguranta, dozele medicamentelor pentru diabet.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
* Studiul "Fasting-Evoked En Route Hypoglycemia in Diabetes (FEEHD): An Overlooked Form of Hypoglycemia in Clinical Practice", publicat in 2018, in International Journal of Endocrinology, autori: Saleh Aldasouqi, Samia Mora, Gaurav Bhalla, Naveen Kakumanu, William Corser, George Abela, Mohammad Dlewati, Kathleen Estrada, Abdul Almounajed, Tarek Tabbaa, Jamal Hammoud, Cathy Newkirk.
