Factorii care cresc riscul de diabet

Există trei tipuri de diabet: diabet de tip 1, diabet de tip 2 și diabet gestațional. Hai să vedem care sunt factorii de risc în cazul fiecărui tip și cum poți preveni dezvoltarea acestei afecțiuni. 

Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit. Diabetul de tip 2 apare atât din motive ce țin de moștenirea genetică, cât și din motive ce țin de stilul de viață, care sunt controlabile. Diabetul gestational apare pe perioada sarcinii la unele femei.

Factori de risc diabet de tip 1

Diabetul de tip 1 apare atunci când sistemul imunitar distruge beta-celulele, celule care se regăsesc în pancreas și sunt responsabile cu producerea insulinei. Iată care sunt factorii de risc în cazul acestui tip de diabet:

Moștenire genetică 

Riscul de a face diabet este mai mare pentru cei care au un părinte sau frate care suferă de această afecțiune.

Afecțiuni ale pancreasului

Printre acestea se numără infecții, tumori, intervenții chirurgicale sau leziuni survenite din accidente. 

Vârsta

Cu toate că acesta poate apărea de orice vârstă, specialiștii au observat că diabetul de tip 2 se declanșează, în general, în perioada 4-7 ani sau în perioada 10-14 ani.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Factorii geografici

Oamenii de știință au observat că diabetul este mai întâlnit în zonele aflate mai departe de Ecuator. De asemenea, se pare că și factorul etnic este important, persoanele caucaziene având șanse mai mari să dezvolte diabet, comparativ cu alte rase.

Factori de risc diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 este mai complex decât cel de tip 1, acesta apărând în urmă unei combinații de factori, printre care și stilul de viață, alimentația și greutatea individului.

Factorii de risc care predispun la diabet de tip 2 sunt:

Excesul de greutate

Kilogramele în plus sau obezitatea cresc riscul dezvoltării diabetului de tip 2. Mergi la medic sau la nutriționist dacă ai probleme de greutate, pentru a primi un plan personalizat de dietă care te poate ajuta să slăbești și să ajungi la o greutate potrivită, care să nu îți pună în pericol sănătatea. 

Sedentarismul

Stilul de viață sedentar este de evitat, deoarece îți poate aduce probleme de sănătate, inclusiv diabet. Este important să reții că nu trebuie să faci neapărat sport pentru a evita sedentarismul, orice tip de mișcare este benefic, inclusiv mersul pe jos, plimbările în aer liber, mersul pe bicicletă. Încearcă să ai un stil de viață activ, mai ales dacă ai un job care presupune să stai ore întregi la birou, pe scaun. 

Moștenirea genetică

Dacă ai un istoric în familie de diabet de tip 2, ești predispus să ai și tu această boală. Din păcate, acest factor nu este controlabil, așa că necesită o grijă sporită, dacă ai rude care au avut sau au diabet.

Vârsta

Diabetul de tip 2 apare, în general, la persoanele de peste 45 de ani. 

Diabetul gestațional

Dacă ai suferit de diabet gestațional când ai fost însărcinată, ai un risc mai mare de a face diabet de tip 2. 

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune care afectează ovarele. Ovarele fac parte din sistemul reproducător feminin și au rolul de a stoca și elibera ovulele gata de a fi fertilizate. Fiecare ovul se dezvoltă într-un săculeț plin de lichid, numit folicul, înainte de a fi eliberat de ovar. Dacă suferi de sindromul ovarelor polichistice, se pot dezvolta mai mulți foliculi, dar niciunul dintre aceștia nu devine un ovul gata de fertilizare. Acești foliculi pot deveni chisturi. Femeile care au acest sindrom prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2. De asemenea, afecțiunea este asociată cu rezistența la insulină și cu niveluri mai mari de insulină care circulă în sânge.

Tensiune arterială mărită

Pe lângă faptul că provoacă leziuni sistemului cardiovascular, hipertensiunea arterială lăsată netratată este asociată și cu complicațiile diabetului. Persoanele cu diabet zaharat și tensiune arterială ar trebui să-și mențină tensiunea arterială la o valoare mai mică de 130/80 mm Hg. Tensiunea arterială normală este sub 120/80 mm Hg. 

Nivel scăzut de colesterol “bun” și nivelul crescut de trigliceride în sânge

Diabetul este asociat cu ateroscleroza (întărirea arterelor) și boala vaselor de sânge. Colesterolul „bun” HDL scăzut și/sau trigliceridele mari pot crește riscul de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. Dacă urmezi un plan alimentar sănătos, ai activități fizice regulate și te menții la o greutate sănătoasă, îți reduci riscurile. Uneori, sunt necesare și medicamente.

Factori de risc diabet gestațional

Diabetul gestațional apare numai în timpul sarcinii, la femeile care nu suferă de diabet de tip 1 sau de diabet de tip 2. Diabetul gestațional apare, în cele mai multe cazuri, în ultimele 3 luni de sarcina. Este foarte importantă monitorizarea cu atenție a sarcinii pentru depistarea timpurie a diabetului gestational, care necesită dietă adecvată sau tratament. După naștere, diabetul dispare, însă medicii vor monitoriza în continuare proaspătă mămică pentru a se asigura că nu există probleme.

Factorii de risc pentru acest tip de diabet sunt următorii:

  • Prediabet – nivelul de zahăr din sânge este destul de mare, însă nu atât de mare încât să se stabilească diagnosticul de diabet
  • Tensiune arterială mărită
  • Vârstă – femeile de peste 25 de ani prezintă risc crescut de diabet gestational
  • Istoric în familie în ceea ce privește diabetul de tip 2
  • Afecțiuni de natură hormonala precum sindromul ovarelor polichistice
  • Acumularea multor kilograme în timpul sarcinii
  • Nașterea unui copil supraponderal

Ce trebuie să reții despre factorii de risc ai diabetului

Potrivit diabetes.org.uk, aproape 90% dintre oamenii cu diabet au diabet de tip 2. Boala se poate instala lent, de obicei după vârsta de 40 de ani. E posibil că semnele să nu fie atât de evidente pe cât credeai sau este posibil să nu existe deloc semne ale bolii, prin urmare poate să dureze chiar și până la 10 ani până vei află că ai această boală.

Tocmai de aceea este foarte important să cunoști factorii de risc și să afli mai multe despre riscul tău, că să poți face ceva în privința diabetului.

  • Riscul tău de diabet crește o dată cu vârsta. Ai un risc mai mare dacă ești din rasă caucaziană și ai peste 40 de ani.
  • Ești de 2 ori - până la de 6 ori - mai predispus să faci diabet de tip 2 dacă ai un părinte, un frate sau o soră ori un copil cu diabet.
  • Ai un risc mai mare dacă ai avut vreodată hipertensiune arterială.
  • Ai un risc mai mare de diabet de tip 2 dacă ești supraponderal, în special dacă ai o circumferința mare a taliei (nu uită că grăsimea depusă în zona abdomenului este cea mai periculoasă).

Totodată, ai un risc mai mare de diabet dacă:

  • ai suferit vreodată un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral,
  • ai schizofrenie, tulburare bipolară sau depresie ori dacă primești un tratament cu medicamente antipsihotice,
  • ești femeie care a avut sindromul ovarelor polichistice, diabet gestational sau un bebeluș care a avut la naștere peste 4,5 kg.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

https://www.cdc.gov/diabetes/basics/risk-factors.html

https://www.diabetes.org.uk/preventing-type-2-diabetes/diabetes-risk-factors

https://www.heart.org/en/health-topics/diabetes/understand-your-risk-for-diabetes


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0