Dietele ar putea ajuta pacienții cu diabet de tip 2 (studiu)

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei asupra diabetului de tip 2. Cercetările au arătat că pierderea în greutate poate duce la remisia acestei boli. Cu toate acestea, studiile anterioare au dat rezultate contradictorii și nu este clar încă care sunt dietele cele mai eficiente.

Federația Internațională de Diabet (IDF) raportează că 1 din 10 adulți trăiesc cu diabet. Diabetul de tip 2 reprezintă peste 90% din aceste cazuri.

IDF estimează că diabetul zaharat va afecta 643 de milioane de oameni din întreaga lume până în 2030, iar numărul va crește la 784 de milioane până în 2045.

Cercetătorii au analizat impactul slăbirii asupra diabetului de tip 2

O serie de studii au investigat impactul pierderii în greutate asupra diabetului de tip 2. Cu toate acestea, pierderea în greutate poate varia foarte mult în funcție de dieta adoptată, iar comparațiile studiilor au dus până acum la rezultate contradictorii. Există încă o incertitudine cu privire la tipul de dietă pe care medicii ar trebui să o recomande celor care suferă de diabet.

O echipă internațională de cercetători condusă de prof. Michael Lean de la Universitatea din Glasgow din Regatul Unit și-a propus să examineze cercetările anterioare.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Scopul lor a fost de a găsi cea mai eficientă abordare alimentară pentru pierderea în greutate, pentru menținerea rezultatelor obținute și obținerea remisiei diabetului de tip 2. Cercetarea face parte dintr-un program de lucru pentru actualizarea recomandărilor Asociației Europene pentru Studiul Diabetului.

Cercetătorii au descoperit că dietele foarte scăzute în aportul caloric și care folosesc înlocuitori de mese au fost cea mai eficientă modalitate pentru ca persoanele cu diabet de tip 2 să își gestioneze greutatea. Rezultatele revizuirii au  apărut în revista Diabetologia.

Dr. Lucy Chambers, șeful departamentului de Comunicații de cercetare la Diabetes UK, a declarat pentru publicația Medical News Today: „Această analiză, care combină concluziile multor studii, răspunde la întrebări importante despre care diete sunt cele mai eficiente pentru pierderea în greutate și remisie la persoanele cu diabet de tip 2”. 

Pierderea a cel puțin 10 kg ar putea ajuta pacienții cu diabet de tip 2

Experții acceptă pe scară largă că pierderea în greutate poate aduce beneficii pacienților cu diabet de tip 2. Studiul clinic de referință pentru remisia diabetului (DiRECT), condus de prof. Lean, a arătat că este posibil să se obțină remisia  diabetul de tip 2 prin menținerea pierderii a cel puțin 10 kilograme, în cazul celor cu exces de greutate.

Pe baza acestei cercetări, prof. Lean a colaborat cu dr. Chaitong Churuangsuk și colegii de la Universitatea din Glasgow și alți cercetători de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie și de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă.

Echipa a efectuat o „evaluare umbrelă” a datelor publicate anterior după studii efectuate pe tot globul. Ei au colectat meta-analize care au investigat ce tip de dietă este cel mai bun pentru a obține pierderea în greutate la adulții cu diabet zaharat de tip 2. Ei au efectuat, de asemenea, o nouă revizuire sistematică a studiilor publicate despre dietele pentru remisia diabetului de tip 2.

Ce au constatant cercetătorii ?

Rezultatele analizei arată că programele de gestionare a greutății care au inclus diete cu un aport caloric redus și înlocuitori de preparate alimentare au oferit pierderi mai mari în greutate decât dietele convenționale cu conținut scăzut de calorii.

Programele care au inclus o revizuire totală a dietei de la început au fost cea mai eficientă abordare pentru remisia diabetului de tip 2, raportate pentru o medie de 54% dintre participanți, pe o perioadă de un an.

Mai mult, dietele precum cele bogate în proteine, mediteraneene, vegetariene și dietele cu indice glicemic scăzut au înregistrat o diferență scăzută sau nulă - 0,3-2 kg - în ceea ce privește pierderea în greutate, în comparație cu dietele convenționale.

„A fost cumva neașteptat (n.r.- rezultatul), având în vedere toată promovarea și atenția publică de care beneficiază, să descoperi cât de precare sunt dovezile pentru dietele sărace în carbohidrați sau cele ketogenice”, a explicat prof. Lean pentru MNT. „Această popularizare a dietelor sărace în carbohidrați folosește adesea argumente științifice foarte convingătoare, dar incorecte, sugerând că doar un nutrient (carbohidrații) și un hormon (insulina) ne controlează metabolismul și riscurile de îmbolnăvire”. 

„Celebritățile au tot popularizat aceste diete, dar după ce au fost făcute zeci de studii clinice, pur și simplu nu vedem niciun avantaj al dietelor sărace în carbohidrați. Ceea ce contează este să vă mențineți greutatea cât mai aproape de cea ideală.”, recomandă dr. Michael Lean

Ce limitări are studiul? 

O limitare a revizuirii actuale este că majoritatea dovezilor disponibile se referă doar la rezultate pe termen scurt. Beneficiile pierderii în greutate asupra diabetului de tip 2 depind în principal de controlul pe termen lung al greutății corporale.

De asemenea, menținerea unei greutăți mai reduse poate necesita abordări comportamentale diferite de cele care funcționează bine pentru faza inițială de slăbire. Există puține studii care raportează date peste perioada de 12 luni.

Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma concluziile cercetătorilor

Potrivit echipei de cercetare, este nevoie de cercetări mai amănunțite pentru a evalua impactul pe termen lung asupra greutății, indicelui glicemic, rezultatelor clinice și complicațiilor asociate diabetului.

Prof. Lean a declarat pentru MNT că „marea problemă este să găsim metode mai bune să ajuăm oamenii să evite revenirea la tiparele de alimentație [care] i-au determinat să câștige în greutate și să dezvolte [diabet de tip 2]. Știm de la DiRECT că oamenii care pierd în greutate și obțin remisia diabetului zaharat vor recidiva dacă revin la greutatea de dinaintea dietei”. 

“Acest obiectiv nu este ușor de atins, deoarece marketingul specific industriei  alimentare în ultimii 40 sau 50 de ani a „standardizat” obiceiurile alimentare, ceea ce a dus ca oamenii să aibă, în medie, aproximativ 7 kg în plus, iar mulți dintre ei cântăresc mult peste normal încă de la vârste mai mici”. 

Dr. Chambers a concluzionat: „Este important să ne amintim că nu există o „dietă universală pentru diabet”. Dietele sărace în calorii pot fi o provocare, iar dacă aveți [diabet zaharat de tip 2] și doriți să pierdeți în greutate, cereți sfatul unui  profesionist din domeniul sănătății, care vă poate ajuta să găsiți o abordare care este sigură și funcționează pentru voi”.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

Studiul: Diets for weight management in adults with type 2 diabetes: an umbrella review of published meta-analyses and systematic review of trials of diets for diabetes remission

Meal Replacement Plan Diets


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0