Diabetul si expunerea la soare: cum te protejezi de radiatii

În urmă cu nu foarte mult timp, îți prezentam riscurile la care căldura îi expune pe pacienții cu diabet și îți vorbeam, printre altele, de pericolele deshidratării și de epuizarea termică. Nu am uitat atunci nici de recomandările de care diabeticii trebuie să țină cont în fiecare vară.

Așa că astăzi ne îndreptăm atenția asupra protecției pe care pacienții cu diabet trebuie să o acorde pielii lor, mai ales în timpul verii, când se expun la soare.

Diabetul și protecția solară

Soarele eliberează radiații UV, care ne pot leza pielea și ochii, mai ales atunci când razele sunt extrem de puternice.

În zilele călduroase de vară, persoanele cu diabet (cât și cele care nu suferă de această boală) ar trebui să își ia anumite măsuri de precauție pentru a limita expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete ale acestuia.

Protejează-ți pielea în lunile de vara

Multora dintre noi le place să petreacă timp pe plajă sau la piscină, sub razele soarelui, dar nimeni nu se bucură de arsurile cauzate de soare pe piele.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

La fel ca și căldura, arsurile solare reprezintă un stres pentru organism. Dacă stai prea mult la soare și simți că pielea îți arde, îți poate afecta controlul diabetului. Poartă întotdeauna o pălărie cu boruri largi la soare pentru a te proteja. Îmbrăcămintea ușoară și de culoare deschisă te va ajuta, de asemenea, să nu suferi de căldură și îi va permite pielii să respire și să nu transpire în exces. 

Aplică întotdeauna un produs de protecție solară pentru a preveni arsurile solare și cancerul de piele. Experții din domeniul sănătății ne sfătuiesc să folosim o cremă cu un factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 15 (SPF 15 sau cu un SPF mai mare). Pentru față, folosește una cu minim 30, deoarece pielea este mult mai sensibilă și mai predispusă la arsuri. Dacă ai diabet, asigura-te că stai la umbră în intervalul orar 11.00 și 15.00.

Persoanele care iau sulfonilureice (un medicament antidiabetic oral) ar trebui să fie conștiente că aceste tablete pot crește sensibilitatea la razele soarelui și ar trebui să își ia măsuri de precauție pentru a limita expunerea prelungită la soare.

Ai grijă de sănătatea picioarelor tale

Diabeticii ar trebui să aibă grijă de sănătatea picioarelor lor, deoarece diabetul poate afecta nervii de la nivelul membrelor inferioare și poate cauza dificultăți când vine vorba de vindecarea rănilor sau ulceratiilor.

Dacă tăieturile, arsurile și bășicuțele nu se pot vindecă, acest gen de răni deschise pot deveni periculoase în cazul persoanelor cu diabet zaharat, deoarece există un risc mare de infecție. Prin urmare, este important să previi eventualele leziuni și răni de pe  picioare și de pe laba piciorului.

Evită să mergi pe jos în picioarele goale (desculț), deoarece arsurile și bășicuțele din tălpi sau de pe laba piciorului ar putea să apară uneori chiar fără să îți dai seama. Dacă ești la plajă și trebuie să mergi prin nisip, încalță-te măcar cu șlapi pentru a te proteja de căldura nisipului. 

De asemenea, este important să porți încălțăminte confortabilă, care să nu frece și care să nu "ciupească" piciorul, deoarece acest lucru poate duce la apariția unor bășicuțe sau bătături. Atunci când ești afară, în aer liber, expus razelor soarelui, verifică-ți  picioarele pe tot parcursul zilei, pentru a observa eventualele leziuni și pentru a lua măsuri imediat. 

Dacă ești diabetic, specialiștii te sfătuiesc să ceri imediat sfatul medicului lor dacă observi orice fel de leziune la nivelul labei piciorului. În plus, medicii dermatologi te sfătuiesc să aplici crema cu factor de protecție solară atât pe degetele de la picioare, cât și pe pielea de pe laba piciorului.

Nu neglija hidratarea suficientă

Mai ales vara, trebuie să avem grijă să bem cât mai multă apă, deoarece suntem predispuși la deshidratare din cauza temperaturilor crescute. Pielea este prima care suferă din cauza deshidratării, iar semnele se pot vedea în aspectul ei tern și lipsit de strălucire. De asemenea, dacă bei apă multă, mai ales când stai la plajă, poți evita mai ușor arsurile solare. Această regulă nu este valabilă doar pentru diabetici, dar reține că dacă ești diabetic, ești mai predispus la deshidratare dacă stai în căldură. 

Ai o sticlă cu apă la tine în orice moment al zilei, indiferent unde te afli. Ai putea chiar să încerci să-ți stabilești obiective pe parcursul zilei, cum ar fi: înainte de prânz, trebuie să termin trei pahare cu apă sau până la 15:00 trebuie să-mi umplu paharul de patru ori. 

Un semn că bei suficientă apă este culoarea urinei. Atunci când mergi suficient de des la toaletă și vezi că urina devine transparentă, ești bine hidratat. Dacă nu mergi mai deloc la toaletă, iar urina este galben închis, cel mai probabil nu bei suficientă apă.

Dacă ești foarte activ, poartă la tine o băutură cu electroliți sau o gustare cu nuci și fructe, pentru a te reface rapid în caz de urgență. Nu uita că cel mai simplu și mai sănătos mod de a-ți asigura o hidratare optimă este să bei multe lichide.

Protejează-ți ochii de razele puternice ale soarelui

Toți ar trebui să evităm să privim direct către soare, fie că avem sau nu un diagnostic de diabet, pentru că dacă privim direct spre soare, ne poate fi afectată retina. Riscăm să ne alegem cu o afecțiune cunoscută ca retinopatie solară. Poartă ochelari cu UV 400 sau polarizați, pentru a te proteja optim de lumina puternică. 

Nu uita să îți protejezi medicamentele de soare

Medicamentele pe care diabeticii le iau ar putea fi și ele sensibile la acțiunea razelor soarelui în lunile de vară. Persoanele care iau insulină sau agonisti de receptori GLP-1 ar trebui să aibă mare grijă să nu expună medicamentele la lumina directă a soarelui sau să permită că medicamentele să ajungă la o temperatura prea mare, din cauza că au fost expuse la soare.

Așadar, nu lăsa niciodată medicamentele pentru diabet într-o mașină sau în lumina directă a soarelui, deoarece căldura le poate degrada. Dacă călătorești, ține insulina într-o cutie termoizolantă sau într-un torpedou cu răcire, dacă mașina ta are această dotare. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

SUN EXPOSURE AND TYPE-TWO DIABETES

Heat and diabetes are a dangerous combination


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0