Diabet de tip 2: Ceaiul verde regleaza glicemia

Diabetul de tip 2, este cel mai întâlnit tip de diabet zaharat, responsabil de un procent mare dintre toate cazurile acestei boli. Acest tip de diabet determină o creștere a nivelului de zahăr în sânge, până când acesta atinge cote alarmante. Știai că poți regla glicemia și cu ajutorul ceaiului verde?

Potrivit unor statistici foarte recente, aproximativ 537 de milioane de adulți cu vârste între 20 și 79 de ani din întreaga lume trăiesc cu diabet. De asemenea, 541 de milioane  de adulți au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.

Chiar dacă nu există un leac clar pentru diabetul de tip 2, pacienții pot ține boala sub control dacă fac alegeri sănătoase în ceea ce privește stilul de viață, cum ar fi adoptarea unei diete hrănitoare și echilibrate, activitatea fizică regulată și menținerea greutății la un număr normal de kilograme. De altfel, studii recente arată că scăderea în greutate pentru bolnavii supraponderali sau care suferă de obezitate ar putea duce la remisia diabetului.  

Pacientul cu diabet trebuie să țină cont de indicațiile medicului curant în ceea ce privește tratamentul (poate fi vorba de medicamente, dar și de injecții cu insulină), precum și stilul de viață pentru a-și ține sub control glicemia. Unii experți sunt de părere că simptomele hiperglicemiei (valorile mari ale glicemiei) ar putea fi prevenite și prin consumul de ceai verde.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce beneficii are ceaiul verde la diabetici?

Ceaiul, în special ceaiul verde, este o opțiune bună pentru diabetici, deoarece încurajează metabolismul să funcționeze mai bine. Ceaiul verde conține mari cantități de polifenoli, compuși care se găsesc în mod natural în unele plante. Acești polifenoli acționează precum antioxidanții, despre care se știe că pot să combată efectele devastatoare pe care radicalii liberi le au asupra celulelor noastre.

Studiile de peste hotare sugerează că polifenolii pot să ajute la reglarea nivelului de zahăr (glucoză) din corp, ulterior scăzând riscul de a dezvolta această afecțiune - diabetul de tip 2.

Ceaiul verde poate să scadă riscul de diabet de tip 2?

Diabetul de tip 2 implică niveluri foarte mari ale glicemiei, în contextul rezistenței la insulină sau al incapacității organismului de a produce suficientă insulină. Un studiu mai recent arată că ceaiul verde poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și poate reduce glicemia (cantitatea de glucoză prezentă în sânge).

Un alt exemplu este un studiu mai vechi, realizat în rândul participanților japonezi, care a concluzionat că persoanele care au băut cel mai mare volum de ceai verde în cadrul studiului au avut un risc cu 42% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.
Potrivit unei ample analize care a inclus 7 studii, cu un total de 286.701 de persoane, băutorii de ceai verde au avut un risc cu 18% mai mic de a deveni diabetici.

Cât ceai verde este în regulă să consumi?

Oamenii de știință spun că, prin consumarea a două căni de ceai verde pe zi, se poate preveni diabetul de tip 2. Potrivit experților, ceaiul verde ajută la sensibilizarea celulelor, prin intermediul unei reacții biochimice complexe, astfel încât aceste celule pot să metabolizeze mai bine glucoza. Astfel, ceaiul verde, derivat din frunzele plantei Camellia sinensis, este benefic și ca prevenire a bolii, dar și pentru pacienții diagnosticați cu diabet, deoarece le ajută metabolismul să funcționeze mai bine.

Cantitatea optimă de ceai verde variază, de la caz la caz

Așa cum știm deja, ceaiul verde poate să reducă riscul de diabet, însă indiferent de afecțiunea de care suferi, întreabă-ți medicul care este cantitatea optimă de ceai verde pe care ai voie să o bei într-o zi.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

În privința diabetului zaharat, în cadrul unui studiu observațional retrospectiv, persoanele care au consumat 6 (sau mai mult de 6) cești de ceai verde, zilnic, au avut un risc cu 33% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, în comparație cu acele persoane care au băut mai puțin de 1 ceașcă de ceai verde pe săptămână. În acest studiu, era vorba de consumul de ceai verde și cafea, deci aportul total de cofeină din aceste băuturi a fost asociat cu un risc de diabet mai mic cu 33%.

Este important ca fiecare persoană să își asculte și corpul, să vadă cum reacționează la aportul de ceai verde. Sunt persoane care pot bea fără probleme două-trei căni pe zi, în timp ce altele nu pot bea decât o cană, deoarece se confruntă cu efecte adverse în cazul în care consumă mai mult (anxietate, iritabilitate, greață, insomnie).

Când să bei ceai verde?

Cum spuneam, ceaiul verde conține cofeină, deci e bine să fie băut în prima parte a zilei. Dacă știi că ai probleme cu somnul, bea doar o cană de ceai verde pe zi, cât mai de dimineață (de preferat, înainte de micul dejun). Astfel, ceaiul nu îți va provoca insomnii și va avea efecte benefice – te energizează, te ajută să te concentrezi mai bine și contribuie la reglarea glicemiei. 

Atenție, dacă obișnuiești să bei și cafea cu cofeină, nici aceasta nu ar trebui băută mai târziu de ora 15.00, în cazul în care știi că adormi greu seara. Poți opta, după ora 15.00, pentru cafeaua fără cofeină.

Efecte adverse ceai verde

Deși ceaiul verde consumat în cantități moderate are multe beneficii, în cazul în care se consumă prea mult și prea des, acesta poate avea efecte adverse pentru sănătate. În primul rând, poate provoca iritații stomacale, reflux acid, greață și vărsături atunci când este lăsat prea mult la infuzat (nu ar trebui să stea mai mult de 2-3 minute). În al doilea rând poate provoca amețeli, convulsii și leziuni hepatice dacă este consumat într-o cantitate prea mare pentru persoana respectivă. 

Consumul în exces de ceai verde crește riscul de boli osoase, cum ar fi osteoporoza, la persoanele care sunt deja la risc de a dezvolta astfel de boli. Compușii din ceaiul verde inhibă absorbția calciului, ceea ce duce la o deteriorare a sănătății oaselor, de aceea, consumul ar trebui limitat la o cană pe zi și se va lua și un supliment de calciu. Indicat este să se ceară sfatul medicului în această situație.

De asemenea, e bine de știut că prepararea ceaiului verde cu apă prea fierbinte poate exacerba aceste efecte secundare: apa pusă peste frunzele de ceai verde nu ar trebui să aibă mai mult de 80 de grade Celsius, deci să nu fie clocotită, așa cum se recomandă de obicei pentru alte ceaiuri.

În plus, ceaiul verde conține antioxidanți care împiedică absorbția fierului în corp. O meta-analiză a arătat că acest efect secundar poate fi deosebit de periculos pentru persoanele care suferă de anemie sau alte boli în care este prezentă deficiența de fier. De aceea, pentru ca acest ceai să nu interfereze cu absorbția fierului din alimente, fie îl consumi la distanță de mâncare (o o oră înainte de masă sau la o oră după masă), fie pui în el zeamă de lămâie proaspăt stoarsă, deoarece lămâia are vitamina C, care ajută la absorbția fierului.

În concluzie, fie că ai fost diagnosticat cu diabet de tip 2, fie că vrei să îți scazi riscul de diabet, consumul de ceai verde te-ar putea ajută să reduci glicemia sau să reduci riscul de a dezvolta această boală. Recomandarea noastră este să discuți mai întâi cu medicul tău, pentru a fi sigur că ceaiul verde nu are niciun fel de interacțiuni cu medicamentele pe care le iei (de pildă, anticoagulante sau medicamente stimulante).

Alte ceaiuri benefice în diabet

Și alte ceaiuri le pot fi de folos diabeticilor, dar și persoanelor care vor să-și scadă riscul de diabet:

Ceaiul negru

Unele cercetări recente au descoperit că aportul de ceai negru după consumul de alimente cu zahăr a ajutat la controlul glicemiei în cazul persoanelor cu prediabet, precum și al persoanelor fără diabet. Studiile pe animale asupra ceaiului negru au descoperit că această băutură poate reduce absorbția carbohidraților și, prin urmare, poate îmbunătăți controlul glicemiei, dar este nevoie și de studii cu participanți umani pentru a confirma acest efect.

Ceaiul oolong

Acest ceai provine din aceeași plantă din care se fac ceaiul verde și ceaiul negru, Camilla Sinensis. Ceaiul Oolong este făcut din frunzele oxidate ale acestei plante. Un studiu sugerează că aportul de ceai oolong poate reduce riscul de diabet de tip 2 și poate controla nivelul zahărului din sânge.

Ceaiul de mușețel

Mai multe studii au raportat că aportul de ceai de mușețel poate scădea nivelul zahărului din sânge. Această plantă are proprietăți antiinflamatorii, care ajută la prevenirea leziunilor pancreasului.

Ceaiul de hibiscus

Și consumul de ceai de hibiscus poate poate contribui la a controla nivelul zahărului din sânge și, în plus, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale crescute și la combaterea stresului oxidativ.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
International Diabetes Federation - Diabetes facts & figures
https://idf.org/aboutdiabetes/what-is-diabetes/facts-figures.html
BMC - Effects of green tea consumption on glycemic control: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials
https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12986-020-00469-5
Studiul „Effects of green tea consumption on glycemic control: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials”, apărut în Nutr Metab (Lond) 17, 56 (2020). https://doi.org/10.1186/s12986-020-00469-5, autori: Xu, R., Bai, Y., Yang, K. et al. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0