Consumi alcool cu moderatie? Ai un risc scazut de diabet

Potrivit unui studiu amplu danez, persoanele care consuma cantitati moderate de alcool, in mod frecvent, au mai putine sanse sa dezvolte diabet, comparativ cu cei care nu beau deloc alcool.

Aceste rezultate ale studiului care a adunat informatii de la peste 70.000 de danezi nu ar trebui privite ca o incurajare a consumului de alcool. Insa concluziile studiului ofera anumite dovezi, potrivit carora, persoanele care beau alcool cu moderatie au mai putine riscuri sa sufere de anumite boli, inclusiv unele boli cardiovasculare si diabet de tip 2.

Pentru acest nou studiu, cercetatorii au vrut sa vada cat de mult este asociat consumul de alcool cu cel mai mic risc de diabet si sa determine daca tipul de alcool consumat sau frecventa cu care oamenii beau conteaza sau nu in cazul acestui risc.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Folosind datele colectate in urma unui sondaj amplu - Danish Health Examination Survey - cercetatorii au analizat obiceiurile legate de consumul de alcool a 28.704 barbati si a 41.847 de femei si au urmarit daca acele persoane au facut sau nu diabet intr-un interval de aproximativ 5 ani.

Cat alcool consuma femeile, comparativ cu barbatii

Oamenii de stiinta au exclus persoanele care aveau deja diabet, femeile insarcinate la inceputul studiului. Rezultatele au aratat ca participantii la studiu cu cele mai mici sanse de a dezvolta diabet consumau alcool 3-4 zile pe saptamana. In cazul barbatilor, aceia care consumau 14 bauturi pe saptamana aveau cel mai mic risc de diabet. In cazul femeilor, cele care consumau 9 bauturi alcoolice pe saptamana aveau cel mai scazut risc de diabet.

Tot oamenii de stiinta au observat ca participantii la studiu care nu au consumat deloc bauturi alcoolice pareau sa aiba un risc mai mare de a dezvolta diabet. Persoanele care beau alcool cu modoeratie au un risc mai mic de diabet, pana la un anumit punct, atrag atentia cercetatorii, insa dupa acest punct, riscul incepe din nou sa creasca.

Chiar si consumatorii de cantitati ceva mai mari de alcool (cu 40 de bauturi alcoolice pe saptamana, in cazul barbatilor, si 28 de bauturi alcoolice pe saptamana, in cazul femeilor) au un risc mai scazut de a dezvolta diabet, comparativ cu cei care se abtin de la bautura.

Cel mai mic risc a fost asociat cu bauturile care au fost distribuite pe parcursul intregii saptamani, si nu cu consumul unei cantitati mari de alcool intr-o singura zi sau doua.

Cat de important este tipul de alcool

Cercetatorii spun ca si tipul de alcool consumat de participanti a contat. Barbatii si femeile care au baut vin au avut cel mai mic risc de diabet. Pentru barbati, berea a fost, de asemenea, asociata cu un risc mai scazut.

Bauturile spirtoase nu par sa fi afectat in vreun fel riscul barbatilor de a face diabet, scriu cei de la sciencealert.com, dar femeile care au consumat 7 sau mai multe bauturi spirtoase pe saptamana au avut un risc crescut de a se imbolnavi de diabet.

O mentiune asupra acestei cercetari: modul in care a fost conceput acest studiu nu le-a permis cercetatorilor sa spuna daca cei care consuma alcool au un risc mai scazut de a dezvolta diabet de tip 2 sau diabet de tip 1. O posibila explicatie a concluziilor studiului ar fi ca persoanele care beau alcool cu moderatie tind sa aiba un stil de viata mai sanatos inainte de toate, comparativ cu oamenii care nu consuma deloc alcool.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0