Complicatiile diabetului zaharat pot afecta tratamentul stomatologic

Diabetul zaharat cuprinde un grup de afecțiuni eterogene care au în comun un deficit absolut sau relativ de insulină. Dar știai că există unele complicații ale diabetului zaharat care pot interveni în tratamentul stomatologic, afectând unele aspecte ale acestuia?

Diabetul zaharat este afecțiunea endocrină cu cea mai mare incidență în populația mondială; la nivel mondial, se pare că peste 10% din populația adultă trăiește cu diabet. Oamenii de știință prezic că numărul bolnavilor va crește și mai mult, din cauza stilului de viață sedentar și a alimentației nesănătoase, bazată pe produse din făină albă și produse cu zahăr și grăsimi trans.

Complicațiile diabetului pot apărea inclusiv dacă pacientul repsectă indicațiile medicului, dar riscul este mai mare dacă acesta nu-și ia în serios boala, nu se tratează și nu are un stil de viață adecvat. Unele dintre complicațiile diabetului pot avea efecte negative și când e vorba ca pacientul să facă un tratament stomatologic.

Însă vizitele regulate la dentist sunt importante pentru toată lumea, deoarece permit identificarea și tratarea precoce a problemelor dentare, cum ar fi cariile, boala parodontală (gingivita sau parodontita), eroziunea dentară și alte afecțiuni. Tratamentul în stadiile incipiente poate preveni complicațiile grave și (care îl vor și costa mai mult) în viitor.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Complicațiile diabetului care pot influența tratamentul stomatologic

Iată ce complicații ale diabetului sunt corelate cu probleme care apar la stomatolog:

Hiperglicemia perioperatorie

Hiperglicemia perioperatorie (imediat preoperator și în primele 10 zile postoperator) de peste 250 mg/dL poate duce la vindecarea tardivă a plăgilor și/sau deprimarea funcției leucocitare (imunodepresie). 

Hiperglicemia este o condiție în care nivelul de glucoză din sânge este crescut. Glucoza este principala sursă de energie pentru celulele din organism și este transportată în sânge din intestine sau din ficat după digestia carbohidraților sau a altor surse alimentare. Hiperglicemia apare atunci când organismul nu poate procesa corect glucoza sau când producția de insulină este insuficientă pentru a regla nivelul de glucoză în sânge. În diabetul de tip 1, pancreasul nu produce suficientă insulină, iar în diabetul zaharat de tip 2, celulele nu răspund corespunzător la insulină. 

Neuropatia diabetică

Neuropatia diabetică poate crește riscul de lezare a trunchiurilor nervoase la efectuarea anesteziei locale.

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului zaharat care apare atunci când nivelul ridicat al zahărului din sânge afectează nervii din organism. Această problemă este una dintre cele mai comune complicații ale diabetului și poate afecta diverse părți ale corpului, inclusiv nervii periferici (neuropatie periferică), nervii autonomi (neuropatie autonomă) și nervii cranieni.

Conduita în cabinetul stomatologic

  • Înainte și după efectuarea unui tratament stomatologic programat, pacientul va efectua și își va adapta tratamentul de fond în vederea menținerii glicemiei între 80‑250 mg/dL.
  • În cazul urgențelor stomatologice, se rezolvă urgența, apoi pacientul diabetic este îndrumat către medicul nutriționist pentru reevaluarea terapiei.
  • Programarea la dentist se va face în așa fel încât să nu modifice orarul de masă al pacientului diabetic.
  • Indiferent de tipul de tratament al pacientului diabetic, acesta nu se întrerupe și nu se modifică decât cu acordul medicului nutriționist. Dacă pacientul nu se poate alimenta, nu poate fi administrată nici doza de antidiabetice orale sau insulină corespunzătoare mesei eliminate, existând riscul de hipoglicemie.
  • Ședințele la stomatolog sunt scurte, pentru a reduce la minimum interferențele cu regimul alimentar al pacientului diabetic.
  • La pacienții cu neuropatie diabetică nu se administrează sedative și se lucrează cu scaunul stomatologic în poziție cât mai aproape de orizontală.
  • În cazul pacienților la care nivelul glicemiei nu poate fi controlat eficient (depășește frecvent 250 mg/dL) se face antibioprofilaxia complicațiilor infecțioase locale înaintea intervențiilor sângerânde.
  • Zahărul și soluția perfuzabilă sunt la îndemână pentru a putea fi administrate prompt în cazul apariției semnelor de hipoglicemie.
  • Pacientul la care s-a efectuat o intervenție de chirurgie orală este urmărit timp de 7‑10 zile postoperator, atât de medicul stomatolog, cât și de medicul său curant, care va adapta tratamentul pentru diabetul zaharat al pacientului la modificările metabolice postoperatorii.

Importanța medicilor stomatologi în relație cu diabetul zaharat

Medicii stomatologi pot reduce morbiditatea și mortalitatea asociate cu diabetul zaharat, prin menținerea sănătății orale a pacienților cu diabet. Să nu uităm că medicii dentiști joacă un rol major, fiind parte dintr-o echipă de specialiști care asigură îngrijirea orală a pacienților cu diabet. Prin urmare, în unele cazuri, ei pot chiar să detecteze cazuri nediagnosticate de diabet și le pot recomanda pacienților să meargă la un specialist în diabet și boli metabolice, pentru o evaluare amănunțită a stării de sănătate.

Pentru că diabetul zaharat este o afecțiune relativ comună, medicii dentiști tind să o întâlnească frecvent în rândul pacienților lor. La fel ca în cazul oricărui pacient, medicul dentist va analiza istoricul medical al pacientului când acesta îi trece pragul cabinetului, îi va analiza semnele vitale și îi va evalua semnele și simptomele de la nivelul cavității orale ale diabetului slab ținut sub control, lucru care poate fi comun.

Diabetul zaharat necontrolat: cum se prezintă pacientul?

Manifestările orale ale diabetului necontrolat pot fi:

  • xerostomia sau gura uscată (pacientul nu are suficientă salivă pentru a-și menține gura umedă), inclusiv o senzație ca de arsură în gură;
  • vindecarea rănilor întârziată sau diminuată;
  • incidență crescută și severitate crescută a infecțiilor;
  • infecții secundare de la candidiază (candidoza bucală, infecție care se manifestă la nivelul gurii);
  • parotidă (o glandă salivară) mărită;
  • gingivită;
  • parodontoză sau boala parodontală.

Recomandări în privința programării la un tratament stomatologic

În cazul pacienților diabetici care folosesc insulină cu acțiune scurtă și/sau cu acțiune lungă, programările la medicul stomatolog ar trebui să se facă astfel încât să nu coincidă cu momentul de vârf al activității insulinei, lucru care crește riscul de hipoglicemie la acești pacienți. De aceea, este foarte important ca pacientul să îi confirme medicului dentist că a mâncat normal înainte de programare și că și-a luat toate medicamentele, așa cum erau programate.

Complicațiile generale ale diabetului

Diabetul zaharat poate duce la o serie de complicații grave care afectează diverse părți ale corpului. Iată o listă a principalelor complicații asociate cu diabetul zaharat:

Neuropatia diabetică

Așa cum am discutat deja, neuropatia diabetică afectează nervii din întregul corp, cauzând senzații de amorțeală, furnicături, durere sau slăbiciune, în special în extremități. Neuropatie periferică afectează în special nervii periferici, care controlează senzațiile și mișcările în extremități, cum ar fi mâinile și picioarele. Neuropatia autonomă afectează nervii care controlează funcțiile automate ale corpului, cum ar fi digestia, ritmul cardiac, tensiunea arterială, transpirația și funcția sexuală. Neuropatia proximală afectează nervii din șolduri, fese sau coapse și poate provoca slăbiciune musculară și dureri, în special în membrele inferioare.

Retinopatia diabetică

Retinopatia diabetică este una dintre cele mai grave complicații oftalmologice ale diabetului zaharat și afectează retina, stratul sensibil la lumină de pe partea din spate a ochiului. Este cauzată de deteriorarea vaselor de sânge din retină, ceea ce poate duce la pierderea vederii sau chiar la orbire dacă nu este tratată în mod corespunzător. Este important ca persoanele cu diabet zaharat să se supună examinărilor oftalmologice regulate, deoarece retinopatia diabetică poate fi tratată cu succes dacă este detectată în stadii incipiente. 

Nefropatia diabetică

Printre complicațiile diabetului se numără și cele renale. Rinichii au rolul de a filtra sângele pentru a elimina deșeurile și excesul de lichide din organism. În cazul nefropatiei diabetice, nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot provoca deteriorarea treptată a vaselor de sânge și a structurilor renale, ducând la disfuncție renală. Un control strict al nivelului de glucoză din sânge și al tensiunii arteriale, împreună cu măsuri pentru menținerea unei greutăți corporale sănătoase și evitarea fumatului, pot ajuta la prevenirea sau întârzierea progresiei nefropatiei diabetice și la menținerea sănătății rinichilor. 

Boala cardiovasculară

Persoanele cu diabet prezintă un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială, boală coronariană sau accident vascular cerebral (AVC). Nivelurile ridicate și necontrolate ale glucozei din sânge pot deteriora vasele de sânge și pot contribui la formarea plăcii de aterom, care restricționează fluxul de sânge către inimă și alte organe. Persoanele afectate de diabetul zaharat, în special diabetul de tip 2, au adesea probleme cu greutatea corporală, ceea ce le crește, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare. 

Boala vasculară periferică

Diabetul poate afecta vasele de sânge din extremități, ceea ce duce la probleme circulatorii și la un risc crescut de ulcerări și amputații. Boala vasculară periferică implică ocluzia sau îngustarea arterelor periferice, care furnizează sânge membrelor inferioare (cum ar fi picioarele și membrele inferioare). Această îngustare arterială poate reduce fluxul de sânge către extremități provocând simptome precum durere la mers (claudicație), amorțeală, slăbiciune musculară, răni care se vindecă greu și, în cazuri severe, gangrenă.

Probleme de sănătate orală

Diabetul poate crește riscul de afecțiuni orale, cum ar fi gingivita, parodontita, candidoza orală și alte infecții ale cavității bucale, așa cum am discutat mai sus.

Infecții recurente

Persoanele cu diabet sunt mai predispuse la infecții, deoarece nivelul ridicat al glucozei din sânge poate slăbi sistemul imunitar.

Probleme de piele

Diabetul poate duce la uscăciune și mâncărime a pielii, precum și la infecții cutanate, ulcerații și alte probleme dermatologice.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Dental Association (ADA) - Oral Health Topics. Diabetes
https://www.ada.org/resources/research/science-and-research-institute/oral-health-topics/diabetes
CDC - Prevent Diabetes Complications
https://www.cdc.gov/diabetes/managing/problems.html


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0