O noua legatura intre diabet, obezitate si afectiunile cardiace

Multi dintre pacientii care sufera de afectiuni cardiace, diabet sau obezitate sunt diagnosticati ulterior si cu una dintre celelalte afectiuni din aceasta serie. De aceea, studiile urmaresc in mod constant legaturile dintre aceste boli si cum tratarea lor poate scadea riscul de complicatii si de activare.

 

Intr-un studiu aparut recent in publicatia „Obesity”, cercetatorii fac o conexiune interesanta, pe baza receptorilor de peptide natriuretice.

Hormonii natriuretici cardiaci

Peptidul natriuretic atrial (PNA), este un hormon eliberat de fibrele musculare de la nivelul inimii. Principala caracteristica a acestuia este ca poate influenta tensiunea arteriala. Atunci cand inima simte o presiune foarte mare la nivelul sangelui, elibereaza acest hormon, care circula pana in rinichi, unde favorizeaza eliminarea sarurilor si a apei in exces, in scopul de a scadea tensiunea.

Surpriza a venit insa atunci cand s-a descoperit prezenta acestui hormon si in tesutul adipos. Acest lucru sugereaza un rol secundar al acestuia, care are legatura cu metabolismul si obezitatea.

Legatura dintre PNA si diabet

Cercetarea despre care vorbim astazi a urmarit indeaproape nivelurile PNA in cazurile mai multor subiecti, cu o varietate de indici de masa corporala si sensibilitate mai mica sau mai mare la insulina. Rezultatele au indicat ca la pacientii cu indice de masa corporala mare prezentau modificari si in cazul nivelului de peptid natriuretic.

In schimb, la pacientii cu diabet zaharat de tip 2, care urmau tratamente medicamentoase pentru imbunatatirea sensibilitatii la insulina si controlul glicemiei, nivelul PNA din tesutul adipos era mai mic.

Concluzia care duce la studii ulterioare este ca tratamentele care tintesc modificarile nivelului PNA in organism si in tesutul adipos pot avea efecte atat asupra obezitatii, cat si asupra pacientilor cu diabet.

Bolile cardiovasculare si diabetul

Urmatoarele statistici prezentate de Asociatia Americana a Inimii (heart.org) vorbesc de la sine si arata ca exista o legatura puternica intre bolile cardiovasculare si diabet.

  • Cel putin 68% dintre persoanele de 65 de ani si peste aceasta varsta, care au diabet, mor din cauza unei forme a bolilor cardiovasculare; 16% dintre acesti oameni mor din cauza unui AVC (accident vascular cerebral);
  • Adultii cu diabet sunt de 2-4 ori mai predispusi sa moara din cauza bolilor de inima decat adultii care nu sufera de diabet.
  • Asociatia Americana a Inimii considera diabetul a fi unul dintre cei 7 factori de risc majori (controlabili) pentru bolile cardiovasculare.

De ce pacientii cu diabet au un risc crescut de boli cardiovasculare?

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Diabetul e o boala care se poate trata, dar chiar si atunci cand nivelul glucozei din sange este tinut sub control, glucoza creste foarte mult riscul de boli de inima si de AVC. Iar asta pentru ca persoanele cu diabet, in special cele cu diabet de tip 2, ar putea avea urmatoarele afectiuni care contribuie si ele la riscul ca acesti pacienti sa dezvolte boli cardiovasculare.

Tensiunea arteriala mare (hipertensiunea)

Aceasta a fost de multa vreme recunoscuta ca fiind un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Studiile arata o asociere pozitiva intre hipertensiune si rezistenta la insulina. Atunci cand pacientii au atat hipertensiune arteriala, cat si diabet (ceea ce este o combinatie destul de intalnita), riscul lor de a suferi de boli cardiovasculare se dubleaza, scrie heart.org.

 

Colesterol la un nivel anormal si trigliceride cu valori foarte mari

Pacientii cu diabet au adeseori niveluri ale colesterolului care nu sunt considerate "sanatoase": colesterolul LDL ("rau") este mare, colesterolul HDL ("bun") este prea mic, iar trigliceridele ating valori mari. Aceasta triada in privinta profilului lipidic apare adeseori la pacientii cu boli coronariene premature. De asemenea, triada de mai sus este caracteristica unei boli lipidice asociate cu rezistenta la insulina, numita dislipidemie aterogena sau numita si "dislipidemie diabetica" in cazul pacientilor cu diabet.

Obezitatea

Este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare si a fost puternic asociata cu rezistenta la insulina. Scaderea in greutate poate imbunatati riscul cardiovascular, poate sa scada concentratia de insulina si poate sa creasca sensibilitatea la insulina. Sa nu uitam ca obezitatea si rezistenta la insulina au fost, de asemenea, asociate cu alti factori de risc, inclusiv cu hipertensiunea arteriala.

Sedentarismul sau lipsa activitatii fizice

Sa nu uitam ca activitatea fizica este un alt factor de risc major (modificabil) pentru rezistenta la insulina si pentru bolile cardiovasculare. Exercitiile fizice si pierderea in greutate pot preveni sau pot intarzia instalarea diabetului de tip 2, reduc tensiunea arteriala si ajuta la reducerea riscului de infarct miocardic si de accident vascular cerebral.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0