Ce să faci ca să menții glicemia normală de Sărbători

Este greu să spui "nu" meselor festive de sărbători, mai ales când ești "bombardat" din toate părțile cu invitații la cină sau la diverse reuniuni cu cei dragi. Însă atunci când suferi de diabet de tip 2 (ori de tip 1), trebuie să te gândești înainte de toate cum să îți menții glicemia normală.

De aceea, ți-am pregătit un mic ghid cu recomandări, ca să știi ce ai de făcut și ce nu trebuie să faci pentru a evita un vârf glicemic de Sărbători, atunci când nivelul de glucoză din sânge atinge valori mari.

Diabetul de tip 2 poate fi greu de ținut sub control în perioada sărbătorilor, mai ales când participi la mese îmbelșugate, când programul tău este încărcat, având invitații la petreceri sau alte evenimente. Și uneori este simplu să te lași influențat de tentațiile culinare. Din fericire, urmând aceste sfaturi simple, îți poți controla glicemia de sărbători.

Ce poți face în această perioadă pentru a preveni episoadele de hiperglicemie ori de hipoglicemie:

În primul rând, verifică-ți din timp "rezervele", ca să te asiguri că ai suficiente medicamente și suficiente teste de glicemie, pentru a trece cu bine de perioada sărbătorilor de iarnă. Planifică-ți bine toate lucrurile importante în acest sens în avans și nu lăsa nimic pe ultima sută de metri. Mergi la farmacie și la medic pentru rețeta necesară, pentru că este foarte posibil ca în perioada Sărbătorilor, în anumite zile, farmaciile să fie închise. Pentru că sărbătorile pot fi o perioadă stresantă și obositoare, amintește-ți că stresul poate cauza creșterea glicemiei.

Discută cu medicul tău specialist în diabet, în avans, pentru a ști ce trebuie să faci dacă valorile glicemiei tale sunt mari în perioada sărbătorilor.

Încearcă să faci alegeri sănătoase de alimente, să înlocuiești alimentele tradiționale cu versiuni mai sănătoase ale acestora, cu mai puține grăsimi. Poți consuma carne de curcan sau de pește la masă, înlocuind carnea grasă de porc.

După ce ai mâncat mult și ai luat parte la mese îmbelșugate, e bine să faci o plimbare, alături de cei dragi, măcar 30 de minute pe zi, pentru a arde caloriile în plus.

Mănâncă nuci cât mai diverse, o gustare sănătoasă care te poate ajuta să scazi colesterolul, tensiunea arterială și să ții glicemia sub control.

Nu face excese la masă mâncând tort, cozonac prea mult, plăcinte sau alte deserturi. Poți opta pentru deserturile făcute cu îndulcitori, în care zahărul a fost înlocuit, de pildă, cu ștevia.

Nu mânca toate bunătățile la o singură masă, gustă puțin din fiecare. De exemplu, așteaptă câteva ore - după ce ai mâncat felul principal - ca să poți gusta puțin din desertul preparat.

Nu uita să îți verifici valorile glicemiei, pentru că există riscul să crească dacă mănânci mai mult în această perioadă. De asemenea, dacă ești mai sedentar decât în mod normal și au apărut schimbări în rutina ta zilnică.

Nu îți neglija obiceiurile alimentare, chiar dacă rutina ta zilnică s-a schimbat în perioada sărbătorilor și poate că petreci mai mult timp în casă. Dacă este nevoie, mănâncă preparatele de la masa de seară mai devreme și verifică ce fel de alimente se vor servi la mesele festive la care ești invitat sau la evenimentele la care vei participa (cum ar fi, de pildă, petrecerea firmei tale).

Nu consuma alcool în exces, pentru că alcoolul te poate face să nu realizezi că pot să apară simptomele unui episod de hipoglicemie, iar aceasta poate fi periculoasă.
Ca pont, alternează consumul unei băuturi alcoolice cu o băutură non-alcoolică (apa plată sau minerală). Nu bea vinul simplu, ci adaugă apă minerală sau sifon, pentru a-l face spriț.

Asigură-te că te odihnești din plin, astfel încât organismul tău să aibă timp să se refacă după toate activitățile de sărbători! Este ușor să rămâi treaz până târziu uitându-te la filme de Crăciun sau jucând jocuri cu prietenii și membrii familiei, ceea ce face mai greu să te trezești dimineața următoare.

Mai sunt și alte aspecte de care e bine să ții cont, indiferent de tipul de diabet de care suferi:

Bea un pahar cu apă înainte de a mânca - Acest pahar cu apă, înainte de a te așeza la masă, este un mod simplu și eficient de a reduce cantitatea de mâncare pe care o vei consuma și îți reduce apetitul.

Mesele trebuie să conțină legume fără amidon - Legumele sunt aliații tăi când vine vorba de menținerea glicemiei normale. Asigură-te că legumele sănătoase, fără prea mult amidon, se află în proporție mare pe farfuria ta, de sărbători.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Mănâncă încet - Este foarte important să mănânci lent, mai ales când ești la masă cu ceilalți din familie. Mâncând lent, acest lucru te va ajuta să nu fii tentat să mănânci în exces, vei savura mai bine și te vei bucura mult mai bine de alimentele pe care le ai în farfurie.

Testează-ți glicemia acolo unde e posibil - Încearcă să îți măsori glicemia mult mai regulat, în perioada sărbătorilor, pentru a depista fluctuațiile cât mai repede posibil.

Fii proactiv! 

Poate că nu poți controla ce fel de mâncare va fi servită în locurile în care ești invitat, dar poți controla ceea ce consumi. Astfel, poți să ai un plan stabilit înainte de adunare:

  • Mănâncă aproape de orele tale obișnuite pentru a-ți menține glicemia constantă. Dacă masa este servită mai târziu decât în mod normal, ia o gustare la ora obișnuită a mesei și mănâncă puțin mai puțin atunci când este servită cina.
  • Ești invitat la o petrecere? Adu un fel de mâncare sănătos. Aducând cu tine un fel de mâncare despre care știi că este sănătos te vei asigura că te poți bucura de o alimentație sănătoasă oriunde te afli.
  • Dacă vrei să te resfeți cu ceva dulce, redu cantitatea de alți carbohidrați (cum ar fi cartofii și pâinea) în timpul mesei.
  • Nu sări peste mese toată ziua pentru a te păstra pentru un festin de seară. Va fi mai greu să-ți gestionezi glicemia, iar foamea va duce probabil la supraalimentație.
  • Dacă te abați de la reguli, nu te pedepsi. Revino la o alimentație sănătoasă la următoarea masă.

Cel mai important este să îți amintești despre ce este vorba în acest sezon: sărbătorirea și conectarea cu persoanele la care ții și îți sunt dragi. Atunci când te concentrezi mai mult pe distracție, este mai ușor să te concentrezi mai puțin pe mâncare.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Diabetes.co.uk - https://www.diabetes.co.uk/food/diabetes-and-christmas.html


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0