Ce complicatie are diabetul, pe termen lung

Un studiu recent al cercetatorilor germani arata ca procesele inflamatorii din ficat duc la cresterea nivelului colesterolului la persoanele care sufera de diabet zaharat, favorizand astfel bolile vasculare care pot aparea ulterior. Aceasta cercetare noua prezinta un mecanism care pana acum era necunoscut.

Acesta este rezultatul unui amplu studiu realizat de oamenii de stiinta din München. Bolile vasculare joaca un rol important in ceea ce priveste complicatiile pe termen lung in randul persoanelor cu diabet. Bolile cardiovasculare sunt cel mai frecvent motiv pentru toate spitalizarile pacientilor, insemnand 75%, iar aceste boli sunt responsabile de 50% dintre toate decesele. Nivelul mare al colesterolului este un factor de risc important pentru ateroscleroza, bolile sistemului circulator si complicatiile vasculare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Chiar daca nivelul glucozei in sange (glicemia) este tinut bine sub control, unii dintre pacientii cu diabet au un risc mai mare de a se lovi de anumite complicatii pe termen lung, spun oamenii de stiinta germani. Ei si-au propus sa inteleaga cauza principala pentru aparitia acestor complicatii la diabetici.

In acest studiu, cercetatorii s-au axat pe procesele inflamatorii, despre care se stie ca au loc in multe afectiuni metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2 si obezitatea si care contribuie in mod semnificativ la complicatiile pe termen lung. Oamenii de stiinta s-au concentrat indeosebi pe factorul de necroza tumorala TNF-alfa, despre care se stie ca induce productia de specii reactive de oxigen (SRO) in ficat. Cercetatorii au demonstrat ca aceste specii reactive de oxigen inactiveaza un factor care are legatura cu proteina GAbp (GA-binding protein). In modelele experimentale, aceasta pierdere a inhibat proteina AMPK, un senzor de energie al celulei. Drept rezultat, a fost produs un exces de colesterol in organism, iar simptomele tipice ale aterosclerozei si-au facut aparitia.

De retinut: Speciile reactive de oxigen sunt compusi ai oxigenului care pot cauza stresul oxidativ in cazul celulelor din corpul uman. Aceste specii includ, de exemplu, radicalii liberi ai oxigenului. In organism, radicalii liberi sunt produsi atat in cadrul respiratiei celulare, cat si in procesele inflamatorii.

Ce au observat in urma studiului

Datele obtinute de oamenii de stiinta germani sugereaza ca ficatul joaca un rol major in dezvoltarea bolilor diabetice comune de natura vasculara. Proteina GAbp pare sa fie un regulator molecular in interfata dintre inflamatie, hemostaza colesterolului si ateroscleroza. Fara efectul sau protector, complicatiile ar duce la hipercolesterolomie si la o depunere sporita de lipide in artere, explica cercetatorii.

De retinut: Hipercolesterolemia este o boala metabolica (dislipidemia), caracterizata de un nivel extrem de ridicat al colesterolului in sange.

Cele mai frecvente complicatii ale diabetului

Complicatiile diabetului sunt impartite in doua categorii: microvasculare (din cauza ca sunt afectate vasele mici de sange) si macrovasculare (din cauza ca vasele mai mari de sange sunt afectate de aceasta boala).

Complicatiile microvasculare includ afectarea ochilor (retinopatia diabetica), ce poate duce la orbire, nefropatia diabetica (afectarea rinichilor), ceea ce duce la insuficienta renala, si afectarea nervilor (neuropatie diabetica), ce poate duce la impotenta si la afectiuni ale piciorului (vezi piciorul diabetic), care includ infectii severe ce pot duce la amputarea unui membru.

Complicatiile macrovasculare includ afectiunile cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral si insuficienta in privinta sangelui care circula in picioare. Exista dovezi puternice, de pe urma studiilor mari controlate, ca un bun control al diabetului de tip 1, cat si al diabetului de tio 2 poate intarzia debutul si progresia acestor complicatii. Bineinteles, lista complicatiilor diabetului si a bolilor asociate este mult mai mare.

Legatura dintre colesterolul marit si diabet

Diabetul tinde sa scada valorile colesterolului "bun" (HDL) si sa creasca valorile trigliceridelor si pe cele ale colesterolului "rau" (LDL), lucru care creste riscul de boli cardiovasculare si de accident vascular cerebral. Aceasta afectiune este numita dislipidemie diabetica. Asta inseamna ca pacientul are un profil lipidic ce indica o directie gresita a lipidelor sangvine. Este o combinatie mortala, care supune pacientii unui risc mare de boala coronariana prematura si risc de ateroscleroza.

Studiile arata o asociere intre rezistenta la insulina, care este un precursor al diabetului de tip 2, si dislipidemia diabetica, ateroscleroza si bolile cardiovasculare (cand arterele si venele se ingusteaza). Aceste afectiuni se pot dezvolta chiar inainte ca diabetul sa fie diagnosticat.

Cum pot diabeticii ca sa previna problemele cauzate de hipercolesterolemie

Este important sa inveti cum sa previi si cum sa tratezi valorile anormal de mari ale colesterolului. Invatand sa ai un stil de viata sanatos, vei descoperi un pas important, care te ajuta sa eviti complicatiile diabetului.

Iata cateva recomandari elaborate de experti:

* Adopta o dieta sanatoasa pentru inima ta: consuma mai putine grasimi saturate, mai putina carne rosie, mai putine produse lactate facute din lapte integral; mananca mai multe fructe, legume, cereale integrale, peste, nuci si seminte.

* Este bine sa devii mai activ din punct de vedere fizic. Activitatea fizica este importanta. Doar 40 de minute de exercitii aerobice, de 3-4 ori pe saptamana, sunt suficiente ca sa scazi colesterolul rau si hipertensiunea.

* Renunta la fumat - acest obicei iti scade valorile colesterolului "bun".

* Slabeste. Daca esti o persoana supraponderala sau obeza, kilogramele in plus cresc valorile colesterolului LDL si iti scad valorile colesterolului HDL.

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

 

[{ads-diabet-second}]

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • World Health Organization - http://www.who.int/diabetes/action_online/basics/en/index3.html
  • American Heart Association - http://www.heart.org/en/health-topics/diabetes/why-diabetes-matters/cholesterol-abnormalities--diabetes
  • American Heart Association - http://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/prevention-and-treatment-of-high-cholesterol-hyperlipidemia
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0