Scade nivelul de colesterol din sange consumand aceste alimente

Nivelul ridicat de colesterol din sânge îți poate cauza grave probleme cardiace, așa că ideal ar fi să scazi valorile colesterolului. Poți face asta prin tratament medicamentos prescris de medicul tău, cât și prin schimbarea stilului de viață.

Alimentația joacă un rol extrem de important în menținerea nivelului optim de colesterol din sânge. Grăsimile nesănătoase, produsele de patiserie și dulciurile trebuie neapărat eliminate din dietă dacă ai probleme cu colesterolul. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Dacă ai probleme cu colesterolul, ferește-te de mâncăruri nesănătoase! Un covrig cu cremă de brânză la micul dejun, o bucată de pui prăjit la prânz sau un bol cu ​​înghețată seara te împiedică să îți ții colesterolul sub control. Acestea sunt surse de grăsimi saturate și trans, are îți pot crește LDL și nivelul colesterolului total.

Ce influențează nivelul colesterolului?

Pentru valorile ridicate ale HDL nu sunt responsabile doar alimentele, ci un cumul de mai mulți factori. Prevenirea sau evitarea următorilor factori îți crește HDL: obezitatea, sedentarismul, diabetul de tip 2, inflamaţia sau fumatul. 

Și unii hormoni, cum ar fi estrogenul sau hormonul tiroidian, cresc concentrațiile HDL. Exercițiul și consumul moderat de alcool sunt asociate și cu un HDL mai mare, potrivit cercetărilor. Așadar, alegerile alimentare corecte îți pot reduce nivelul de LDL și îmbunătățesc raportul HDL/LDL.

Dieta mediteraneană poate fi o opțiune dacă vrei să îți reduci colesterolul. Un studiu din 2020 a arătat că, la persoanele cu factori de risc pentru boli metabolice, dieta mediteraneană a scăzut  colesterolul total din sânge.

Alimente care îți reduc colesterolul

Există o serie de alimente care te ajută să reduci colesterolul "rău" (LDL) din sânge – Iată despre ce alimente este vorba!

Pește gras - grăsimile omega-3, cum ar fi acidul eicosapentaenoic (EPA), sunt grăsimi polinesaturate esențiale care se găsesc în pește, cum ar fi somonul, macroul și sardinele, cu beneficii antiinflamatorii și pentru sănătatea inimii bine documentate. EPA poate ajuta la protejarea vaselor de sânge și a inimii de boli prin scăderea nivelului de trigliceride, o grăsime care intră în sânge după masă. Acesta este unul dintre multele moduri prin care poate preveni ateroscleroza și poate reduce riscul de boli cardiovasculare.

Varză Kale – varză Kale este bogată în luteină și ajută la scăderea nivelului colesterolului LDL împiedicând depozitarea acestuia în organism. Mai mult decât atât, această varză conține și vitamina A și vitamina C în cantități mari, așa că organismul tău are de câștigat din mai multe puncte de vedere de pe urma consumului de varză Kale. 

Spanacul – spanacul este unul dintre alimentele sănătoase care are o mulțime de beneficii pentru organism, printre care și reducerea colesterolului din sânge. Ca și în cazul verzei Kale, luteina este cea responsabilă de efectul pozitiv asupra colesterolului. 

Ceai verde – ceaiul verde este sănătos, previne cancerul, dar totodată reduce și nivelul de colesterol din sânge. Flavonoizii care se regăsesc din belșug în ceaiul verde sunt responsabili pentru scăderea colesterolului. 

Ovăzul – Asociația Americană a Inimii recomandă consumul de ovăz, întrucât conținutul ridicat de fibre din ovăz acționează precum un burete, absorbind colesterolul în exces din artere, împiedicându-l să cauzeze blocaje. Ideal ar fi să alegi ovăz de proveniență organică.

Avocado – conține cantități mari de acid oleic, care mărește nivelul de colesterol "bun" (HDL) și îl scade pe cel dunator. Totodată, conținutul ridicat de fibre din avocado ajută și la curățarea sistemului digestiv. 

Roșiile – licopenul din roșii are efecte benefice asupra inimii. Roșiile gătite au un conținut mai ridicat de licopen spre deosebire de roșiile crude, așa că e recomandat să le consumi gătite dacă ai probleme cu colesterolul. Sosurile, supele și sucurile de roșii sunt ideale pentru persoanele care au probleme cu colesterolul.

Merele – știi deja că un măr pe zi ține medicul la distanță, însă știai că merele scad și colesterolul? Fiind bogate în polifenoli și fibre, merele ajută organismul să elimine colesterolul în exces. Un măr conține 4,4 g de fibre, printre care și pectine, care sunt fibre solubile ce elimina colesterolul.

Uleiurile vegetale - folosirea uleiurilor vegetale lichide, precum cel de rapiță (canola), floarea-soarelui, șofrănel și a altor tipuri (în locul unturii, untului) atunci când gătești sau prepari anumite salate ajută la scăderea colesterolului LDL.

Usturoiul – alicina din usturoi este cea care are un efect benefic asupra colesterolului crescut. Adaugă usturoi proaspăt în salatele sănătoase ori în sosurile pe care le prepari. 

Ce aliați mai ai în farfurie, care te ajută să scazi nivelul colesterolului

Specialiștii mai recomandă și următoarele alimente, care au beneficii, în sensul că pot să reducă nivelul colesterolului:

Lintea și fasolea - Un motiv pentru care e bine să consumi mai multă linte sunt fibrele. Fibrele solubile din linte formează o substanță lipicioasă, care "prinde" colesterolul în capcană și ajută la eliminarea lui din organism. Lintea și "rudele" ei apropiate, fasolea ochi negri, fasolea roșie Kidney, fasolea lima și fasolea navy sunt renumite pentru că protejează inima, ferindu-te de colesterol.

Nucile - numeroase studii arată că migdalele, nucile românești, arahidele și alte tipuri de nuci sunt benefice pentru inimă. Dacă mănânci 60 de grame de nuci pe zi, poți reduce ușor valorile colesterolului LDL, cu până la 5%, potrivit experților. Nucile au și alți nutrienți care îți pot proteja inima, așa că ai încă un motiv să le consumi pe post de gustare.

Semințele de in - conținutul de fibre ajută la scăderea colesterolului din sânge. Semințele de în mențin senzația de sațietate pentru o perioada îndelungată, așa că sunt ideale în curele de slăbire. 

Vinetele - bogată în fibre alimentare: o porție de 100 g conține 3 grame (g) de fibre. După cum subliniază Asociația Americană a Inimii (AHA), fibrele ajută la îmbunătățirea nivelului de colesterol din sânge. De asemenea, reduce riscul de a dezvolta boli de inimă, accident vascular cerebral, obezitate sau diabet de tip 2. 

Ciocolata neagră - Cacao, care poate fi găsită în ciocolata neagră, conține flavonoide, un grup de compuși din multe fructe și legume. Proprietățile lor antioxidante și antiinflamatorii pot fi benefice pentru sănătate în diferite moduri. Într-un studiu din 2015, participanții au consumat o băutură care conținea flavanol de cacao, de două ori pe zi, timp de o lună. Până la sfârșitul studiului, nivelul lor de colesterol LDL și tensiunea arterială au scăzut, iar nivelul de colesterol HDL a crescut. Cu toate acestea, consumă cu moderație produse din ciocolată neagră, deoarece pot fi bogate în grăsimi saturate și zahăr.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

11 foods that lower cholesterol 

Six cholesterol-busting foods

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0