Eliminarea grasimilor trans ar putea reduce incidenta infarctului si a accidentului vascular cerebral

Este oare posibil ca ingredientele dintr-o briosa sa influenteze riscul de infarct? Se pare ca da, intrucat un nou studiu a aratat ca incidenta infarctului si accidentului vascular cerebral a scazut in comunitatile care au restrictionat consumul de alimente cu grasimi trans.

Grasimile trans, care se gasesc in produse alimentare precum chips-uri, crackers si alimente prajite, au fost asociate cu cresterea riscului de boli cardiace. Prin urmare, unele orase din Statele Unite au implementat politici de reducere a grasimilor trans in restaurante.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiul nostru subliniaza puterea politicilor publice asupra sanatatii cardiovasculare a populatiei. Grasimile trans dauneaza sanatatii cardiovasculare, iar diminuarea sau eliminarea acestora din regimul alimentar poate reduce substantial incidenta infarctului si accidentului vascular cerebral” a precizat autorul studiului, dr. Eric Brandt. Acesta este medic clinician de medicina cardiovasculara la Scoala de Medicina Yale.

Cercetatorii au comparat datele din perioada 2002-2013 din districtele din New York, fara restrictii privind grasimile trans. Studiul a aratat o scadere cu 6% a spitalizarilor cauzate de infarct si accident vascular cerebral in zonele cu restrictii privind grasimile trans fata de cele care nu au implementat astfel de masuri in decursul a trei ani de la punerea in aplicare a politicilor privind grasimile trans. „Este o diminuare considerabila” a precizat Brandt.

Desi studiul a aratat o legatura intre restrictiile privind grasimile trans si scaderea riscului de infarct si accident vascular cerebral, trebuie mentionat ca studiul nu a fost conceput pentru a demonstra o legatura directa de tip cauza-efect.

In anul 2018, o interdictie a U.S. Food and Drug Administration privind utilizarea uleiurilor partial hidrogenate in alimente aproape ca va elimina grasimile trans din regimul alimentar la nivel national. Constatarile studiului sugereaza ca masura luata de Food and Drug Administration pentru restrictionarea grasimilor trans in toate alimentele va avea beneficii multiple, potrivit spuselor lui Brandt.

 

 

Desi unele companii au redus cantitatea de grasimi trans din alimente, recomandarile curente ale FDA (Autoritatii pentru Controlul Medicamentelor si Alimentelor) privind etichetele prevad ca pana la 0,49 grame de grasimi trans pentru fiecare portie sa fie etichetate drept 0 grame, prin urmare, consumatorii trebuie sa examineze cu atentie etichetele pentru a identifica grasimile trans ascunse, care de obicei sunt etichetate drept uleiuri partial hidrogenate” a explicat Brandt intr-un comunicat al Universitatii Yale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Odata cu reglementarea viitoare a FDA, consumatorii nu trebuie sa mai fie atat de vigilenti. O interdictie la nivel national a grasimilor trans reprezinta un mare castig pentru persoanele care risca sa sufere de boli cardiovasculare” a precizat acesta.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0