Obezitatea in randul varstnicilor - implicatii si tratament

Obezitatea la pacienții de peste 70 de ani are alte implicații decât în rândul tinerilor, de pildă, deoarece afecțiunile de care suferă mulți vârstnici, asociate cu obezitatea, le pot scurta viața. Iată care sunt conseințele obezității în rândul vârstnicilor și ce se poate face pentru a le evita.

Multe persoane trăiesc cu impresia că este normal ca, odată cu înaintarea în vârstă, să te îngrași. Este adevărat că metabolismul tinde să încetinească pe măsură ce îmbătrânești, că masa musculară scade și cea de grăsime crește, însă este falsă ideea că un om în vârstă trebuie să fie gras. Greutatea corporală prea mare vine cu o serie de riscuri pentru sănătate și cu scurtarea duratei vieții, deci scopul pentru o bătrânețe mai sănătoasă și mai lungă ar fi ca greutatea să se afle între limitele normale.

Consecințele obezității pot deveni mai periculoase odată cu înaintarea în vârstă, deoarece organismul este mai slăbit, dar și pentru că de multe ori există și alte afecțiuni asociate pe care o persoană în vârstă le poate avea, iar aceasta poate ajunge să se confrunte cu o multitudine de probleme asociate cu obezitatea.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Tulburări respiratorii

Problemele respiratorii, de pildă, pot pune în pericol viața pacientului cu obezitate. Presiunea pusă pe zona pieptului de kilogramele în plus, precum și modificările structurale care apar la nivelul plămânilor din cauza obezității măresc riscurile pentru persoana afectată. Apneea în somn poate cauza, în cazul acestor pacienți, tulburări de natură cognitivă.

Boli articulare

Artrita și osteoartrita (mai cunoscută sub numele de artroză) sunt alte două probleme majore ale pacienților vârstnici care suferă de obezitate. Artrita este principala cauză de dizabilitate în rândul seniorilor. Un indice de masă corporală prea mare contribuie la declanșarea și agravarea osteoartritei la nivelul genunchilor (gonartroza). Kilogramele în plus sporesc presiunea pusă pe genunchi, dar și pe șolduri. Reducerea masei corporale este prima măsură care poate fi luată de pacientul vârstnic care suferă de artroză, pentru reducerea durerilor articulare, dar și pentru încetinirea evoluției afecțiunii.

Boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare, care provoacă adesea decesul în rândul persoanelor vârstnice, sunt favorizate de obezitate. Hipertensiunea, hipercolesterolemia și nivelul mare de glucoză din sânge favorizează evenimentele cardiovasculare. Vestea proastă este că obezitatea este adesea asociată cu aceste probleme.

Diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 este, de asemenea, favorizat de obezitate – statisticile arată că numai 7 kilograme în plus pot crește riscul de diabet cu până la 50%.

Tulburări mintale

Obezitatea favorizează, la persoanele în vârstă, și apariția problemelor mintale. Kilogramele în plus influențează funcțiile cognitive, modificând modul în care procesăm informațiile, afectând memoria, precum și puterea decizională. Aceste funcții sunt oricum degradate de trecerea anilor, însă specialiștii susțin că se deteriorează mai repede în prezența obezității.

Consecințele obezității afectează calitatea vieții, per total, iar asocierea acesteia cu o vârstă înaintată îngreunează și mai mult lucrurile pentru pacient.

Cum se poate combate obezitatea în rândul vârstnicilor?

Tratamentul obezității se face cu ajutorul medicului, deoarece este vorba de multe kilograme în plus care trebuie date jos. Când o persoană are doar câteva kilograme în plus, poate ajunge mai repede la o greutate normală cu câteva modificări în stilul de viață, însă dacă este vorba de zeci de kilograme în plus, deja este nevoie de un specialist sau chiar o echipă de medici de diverse specializări care să lucreze cu pacientul.

Controale medicale

Adoptarea unui stil de viață sănătos, precum și controalele medicale regulate sunt recomandate tuturor, însă mai ales persoanelor vârstnice, a căror sănătate este mai fragilă. Medicul generalist poate ajuta pacientul care suferă de obezitate cu o serie de recomandări în vederea scăderii în greutate. Totodată, un nutriționist poate face un plan alimentar personalizat, care să asigure vârstnicului nutrienții necesari, fără însă a crea vreun deficit nutrițional ori a crește vreun risc pentru sănătate.

Mișcare efectuată regulat

Chiar și o scădere cu doar 3% a masei corporale poate îmbunătăți starea de sănătate a seniorilor obezi, reducându-se astfel inflamația, tensiunea arterială, nivelul de colesterol, precum și cel al zahărului din sânge (glicemia). În acest scop, pacientul poate practica diverse activități fizice, cum ar fi plimbările, înotul și mersul pe bicicletă. Încălzirea înainte de orice formă de mișcare este obligatorie, întrucât reduce riscul de accidentare a articulațiilor ori de forțare a musculaturii.

În faza inițială a programului de slăbire, este posibil ca medicul să nu recomande mișcarea, ci doar dietă, și abia după ce pacientul pierde un număr de kilograme îi va recomanda o formă de mișcare pe care o poate practica în siguranță.

Alimentație în cantitate suficientă, nu exagerată

Modificarea dietei astfel încât aportul caloric să fie redus este, de asemenea, esențială pentru scăderea în greutate. Se va recomanda evitarea alimentelor cu densitate calorică mare, precum dulciurile, prăjelile ori alimentele procesate și se va pune accentul pe consumul mai mare de legume proaspete sau gătite simplu, fructe, carne slabă, pâine integrală. Schimbarea obiceiurilor alimentare poate fi extrem de dificilă pentru o persoană neînvățată cu un plan alimentar sănătos, mai ales dacă este vorba de un vârstnic, și aici poate fi neprețuit ajutorul familiei și al apropiaților pentru a susține persoana în demersul ei de a slăbi.

Medicamente pentru obezitate

În anumite situații, se pot prescrie unele medicamente aprobate ca tratament pentru obezitate, precum orlistat, naltrexonă-bupropionă, semaglutidă sau liraglutidă. Aceste medicamente pot avea, însă, efecte secundare cu care nu toți pacienții sunt dispuși să se confrunte (ritm cardiac crescut, afectare hepatică, risc de cancer pancreatic, gânduri suicidare etc.), iar unele dintre ele nu pot fi prescrise oricui.

Chirurgie bariatrică

Chirurgia bariatrică poate fi, uneori, folosită pentru combaterea obezității. În multe situații însă, riscurile asociate cu o asemenea intervenție elimină din start această opțiune pentru pacient. Este important ca pacientul obez să se străduiască să adopte un stil de viață cât mai sănătos, pentru a reduce consecințele obezității și pentru sporirea calității vieții. Totuși, nu sunt recomandate dietele drastice, care slăbesc organismul seniorului și pot cauza dezechilibre majore.

Revizuirea altor tratamente

O serie de medicamente pe care unii vârstnici le au în schema de tratament pentru diverse afecțiuni pot favoriza obezitatea, de aceea e important ca medicul generalist să revizuiască tratamentul pacientului cu obezitate. De pildă, antiepilepticele, antipsihoticele, antidepresivele, betablocantele și steroizii sunt medicamente care au ca efect secundar creștea în greutate.

Obezitatea și diabetul

Consecințele obezității pot fi numeroase, dar afecțiunea cel mai puternic influențată de greutatea corporală este considerată a fi diabetul de tip 2. În cadrul unui studiu amplu, care a urmărit 114.000 de femei de vârstă mijlocie timp de 14 ani, riscul de a dezvolta diabet a fost de 93 de ori mai mare în rândul celor care aveau un indice de masă corporală (IMC) de 35 sau mai mare la începutul studiului, comparativ cu femeile cu IMC mai mic de 22.

Creșterea în greutate la vârsta adultă a sporit, de asemenea, riscul de diabet, chiar și în rândul femeilor cu un IMC în intervalul sănătos. Studiul de urmărire a constatat că același lucru este valabil și în cazul bărbaților. 

O revizuire sistematică recentă a 89 de studii privind bolile corelate cu greutate a observat că, dintre cele 18 boli studiate, diabetul a fost în fruntea listei de risc: în comparație cu bărbații și femeile din intervalul normal de greutate (IMC mai mic de 25), bărbații cu IMC de 30 sau mai mare au avut un risc de șapte ori mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, iar femeile cu IMC de 30 sau mai mare au avut un risc de 12 ori mai mare de a face această boală.

Celulele adipoase, mai ales cele depozitate în jurul taliei, secretă hormoni și alte substanțe care declanșează inflamația. Deși inflamația este o componentă esențială a sistemului imunitar ca parte a procesului de vindecare, inflamația cronică provoacă o varietate de probleme de sănătate. 

Inflamația poate face organismul mai puțin receptiv la insulină și poate schimba modul în care acesta metabolizează grăsimile și carbohidrații, ducând la niveluri mai mari de zahăr din sânge și, în cele din urmă, la diabet și multiplele complicații ale acestei boli. Mai multe studii mari au arătat că pierderea moderată în greutate poate preveni sau întârzia debutul diabetului la persoanele cu risc crescut.

Ca o concluzie, consecințele obezității se extind asupra fiecărui aspect al sănătății, de la scurtarea vieții și contribuția la apariția unor afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare, până la interferarea cu funcția sexuală, respirația, starea de spirit și interacțiunile sociale. 

Obezitatea nu trebuie să fie văzută ca o problemă permanentă, deoarece, cu ajutorul medicilor, al familiei și al voinței proprii, pacientul cu obezitate poate să ajungă la o greutate normală. Dieta, exercițiile fizice, medicamentele și chiar intervenția chirurgicală pot duce la pierderea în greutate. 

Cu toate acestea, este bine știut că e mult mai greu să tratezi decât să previi. Prin urmare, prevenirea obezității, începând de la o vârstă fragedă și extinzându-se pe parcursul întregii vieți, ar putea îmbunătăți considerabil sănătatea individuală și comunitară.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Obesity in the Elderly
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532533/
Harvard T.H. Chan - Obesity Consequences
https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-consequences/
Joghr - Obesity in the geriatric population – a global health perspective
https://www.joghr.org/article/11984-obesity-in-the-geriatric-population-a-global-health-perspective
Studiul „Obesity in the geriatric population – a global health perspective”, apărut în Journal of Global Health Reports. 2019;3:e2019045. doi:10.29392/joghr.3.e2019045, autori: Malenfant JH, Batsis JA


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0