Dieta cu borș te scapă de kilogramele în plus în 7 zile

Vrei să slăbești câteva kilograme și nu știi cum să procedezi? Poți încerca dieta cu borș, care îți promite că poți slăbi până la 5 kilograme într-o săptămână.

Borșul de casă este obținut prin fermentarea tărâțelor de grâu și este nelipsit din gospodăriile românești. Dacă nu știi să faci borș, apelează la mama sau la bunica pentru a avea borș proaspăt, 100% natural. Pentru această dietă nu este indicat să folosești borș din comerț întrucât aditivii care se regăsesc în acest tip de borș îți pot crea mari probleme de sănătate. Borșul este un aliat al siluetei tale întrucât conține puține calorii (4 calorii/ 100 g), însă o sumedenie de nutrienți extrași din tărâțele de grâu, printre care: proteine, fibre, magneziu, potasiu și complexul de vitamine B.

Mai mult decât atât, specialiștii sunt de părere că borșul reglează nivelul de zahăr din sânge, accelerează metabolismul și curăță organismul de toxine.

Pentru a ține o cură cu borș trebuie să consumi, cu 15 minute înainte de fiecare masă, un pahar de borș. Ideal ar fi ca, pe măsură ce îți înveți organismul cu consumul de borș, să ajungi să consumi și între mese, nu doar înainte de ele, astfel încât să ajungi la cantitatea de 7 pahare de borș pe zi.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Pe perioada curei, numărul caloriilor trebuie redus așa că porțiile trebuie micșorate. De asemenea, se vor elimina din dietă grăsimile nesănătoase, dulciurile, produsele de patiserie și orice produs semipreparat.

Fiind bogat în minerale, vitamine și nu numai, borșul oferă organismului nutrienții necesari, fără să aducă multe calorii. Proprietățile sale detoxifiante ajută organismul să elimine toxinele, dar și să scadă stratul de grăsime.

Această dietă nu este recomandată persoanelor care suferă de gastrită sau de reflux gastroesofagian întrucât poate agrava problemele deja existente. De asemenea, orice dietă urmezi, este bine să te consulți cu medicul tău înainte, pentru a te asigura că totul este în regulă.

Cura de slăbire pe care o urmezi trebuie să te ajute să slăbești fără a-ți pune sănătatea în pericol. Asigură-te că oferi organismului nutrienții de care are nevoie, mâncând alimente sănătoase pe perioada dietei și nu numai.

Beneficiile borșului

Pentru anemie, bronșită și mahmureală 

Borșul este cel mai bun leac pentru mahmureală. Simptomele de amețeală, durere de cap, tremuratul membrelor, senzația de vomă, pot trece dacă se consumă un litru de borș. În cazurile de indigestie și de vomă, un pahar de borș băut înainte de masă poate fi de ajutor. Mai ales după mese copioase, preparatele cu borș sunt binevenite. În plus, borșul contribuie și la eliminarea toxinelor din organism.

Pe lângă aceste beneficii, poate fi și un adjuvant în cazul bolilor respiratorii precum bronșita, astmul și sinuzita. În cazuri de anemie, funcționează ca tonic extrem de eficient, prin mineralele și vitaminele conținute. Cura cu borș pentru revigorarea organismului durează 20 de zile, timp în care se bea un pahar de lichid, cu un sfert de oră înaintea fiecărei mese.

Pentru boli respiratorii cronice se beau două căni. În plus, ca adjuvant în tuberculoză, borșul se bea în fiecare zi, câte o jumătate de litru, înainte de mesele principale. Anumite substanțe active din borș blochează dezvoltarea bacililor care provoacă această maladie.

Previne infarctul și cancerul de colon 

Este știut faptul că borșul elimină toxinele din organism, fiind recomandat în diete de slăbit. Pentru persoanele cu diabet, artrită, gută și cu probleme reumatice, hepatice și renale, se recomandă dieta prin care se poate bea câte o cană de borș (250 ml) pe zi, timp de 10 zile. Acest tratament adjuvant, se poate repeta de două ori pe an, toamna și primăvara. În plus, pentru oboseala cronică, se bea un sfert de litru de borș dintr-o dată, astfel ca sistemul nervos să se revigoreze.

Pentru toate problemele de ficat și de fiere, fitoterapia recomandă borșul. Iar acest lucru deoarece curăță și fortifică organele interne. În acest caz, se bea pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, câte o cană cu borș în care se adaugă o jumătate de linguriță de pulbere de pelin.

Nivelul crescut al glicemiei poate fi reglat, de asemenea, tot cu borș, băut înainte de a mânca.

Persoanele care au afecțiuni pulmonare se refac mai repede dacă, în loc de apă, consumă în fiecare zi un litru de borș amestecat cu 250 ml de infuzie de soc (din două lingurițe de flori uscate și o cană de apă clocotită).

Această băutură se poate îndulci cu miere și se bea înaintea meselor principale. Tratamentul trebuie urmat cel puțin două luni. De asemenea, borșul scade tensiunea și reduce colesterolul, curăță rinichii previne tromboza și infarctul, iar ultimele studii arată că este anticancerigen, luptând cu cancerul de colon. Este folositor în boli cardiace, insomnii sau după un efort fizic sau intelectual.

Singurele restricții sunt în caz de ulcer gastro-duodenal și gastrită.

 

 

Rețetă borș

Nutriționiștii nu recomandă borșul industrial, de cumpărat. Acesta conține aditivi alimentari care dau un gust bun mâncării, dar este periculos pentru organism. Cel mai bun borș este cel preparat acasă.

Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 500 g tărâțe de grâu
  • 300 g mălai
  • 1 pahar de huste (drojdia de la borșul preparat dată trecută)
  • frunze de vișin
  • mărar / leuștean verde

Se amestecă tărâțele cu mălaiul și hustele, apoi se adaugă 1 litru de apă călduță peste. Se completează cu frunzele de vișin, cu mărarul sau leușteanul verde și se toarnă încă 4 litri de apă caldă. Recipientul în care s-a făcut borșul se învelește cu un prosop și se menține într-un loc cald, de preferat în bucătărie. După câteva zile borșul se va acri și trebuie depozitat în sticle pe care le vei ține la frigider, la rece. Hustele se vor păstra pentru borșul pe care îl vei prepara data viitoare. Pentru ca borșul să nu capete un gust sau miros neplăcut, este indicat să se prepare într-un vas de sticlă sau de lut, care nu va afecta gustul acestuia în niciun fel.

 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Wheat bran: its composition and benefits to health, a European perspective” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3507301/
“[Positive effects of wheat bran for digestive health; scientific evidence]” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26267774/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0