Cum slabesti cu ajutorul uleiurilor esentiale

Vrei să scapi de câteva kilograme în plus? Uleiurile esențiale îți pot fi aliați de preț în lupta cu kilogramele – Iată ce uleiuri accelerează procesul de slăbire, dar și cum le poți folosi!

Uleiurile esențiale sunt folosite pentru efectele lor terapeutice de mai bine de 6.000 de ani. Astfel, acestea au fost utilizate pentru a ușura diverse probleme de sănătate - de la dureri de cap la dureri de stomac la stres și anxietate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Acestea sunt făcute din plante medicinale. Aromaterapia stimulează anumite părți din creier, având un impact pozitiv asupra stării fizice, emoționale și mentale. Nasul nostru poate identifica până la un trillion de mirosuri diferite, iar glandele olfactive se află în strânsă legătură cu amigdala și hipocampul – părțile din creier responsabile cu emoțiile și memoria. Așadar, inhalarea moleculelor de uleiuri esențiale poate avea un impact asupra tensiunii arteriale, a pulsului, a stresului, a siluetei și nu numai.

Nu te aștepta însă ca uleiurile esențiale să facă toată treaba. Asigură-te că ai adoptat o dietă echilibrată, iar uleiurile vor accelera procesul de slăbire.

Ce uleiuri esențiale te ajută să slăbești

Uleiurile esențiale (EO) sunt prezente în petalele florilor, rășină, scoarță de copac și rădăcinile plantelor aromatice și medicinale. Cunoscute și sub denumirea de „esențe”, ele se caracterizează prin prezența unor substanțe volatile la temperatura camerei, care le pot conferi diferite mirosuri și arome. Prin urmare, nu este o coincidență că uleiurile esențiale sunt cunoscute și ca „uleiuri volatile” și că componentele lor sunt definite ca „aromatice” (de unde și termenul de plante aromatice).  

Uleiurile esențiale joacă un rol important în protecția plantelor datorită acțiunii lor antibacteriene, antivirale, antifungice și insecticide și pot acționa, de asemenea, ca o atracție față de insecte pentru a favoriza dispersia semințelor și a polenului.  

Principalele componente ale uleiurilor esențiale sunt monoterpenele și sesquiterpenele, așa cum arată un studiu recent1.

Ce spun studiile

Studii recente au arătat că uleiurile esențiale, datorită substanțelor din compoziția lor, susțin reducerea grăsimii și are efecte anti-obezitate. Este important de remarcat faptul că uleiurile esențiale pot exercita aceste efecte în asociere cu dieta, dar și când sunt inhalate.

Iată câteva uleiuri esențiale care îți accelerează metabolismul, ajutându-te să ieși învingătoare din lupta cu kilogramele:

Uleiul esențial de grepfrut

Compușii volatili prezenți în uleiurile esențiale interacționează cu receptorii olfactivi specifici, stimulând sistemul nervos central (SNC) să regleze metabolismul energetic. În felul acesta, se formează un echilibrul între lipoliză și lipogeneză, prin reglarea apetitului.  

Studiile efectuate la șobolani și șoareci au arătat că stimularea olfactivă cu ulei esențial de grapefruit accelerează activitatea nervilor simpatici care sunt prezenți atât în țesutul adipos, cât și în glandele suprarenale și rinichii. Astfel, se reduce pofta de mâncare și, în consecință, greutatea corporală. Mai mult decât atât, inhalarea acestui ulei esențial scade activitatea nervului gastric vagal, reducând digestia și absorbția nutrienților cu o posibilă scădere a apetitului. 

Acest tip de ulei esențial este făcut din extractul de coajă de grapefruit, care este bogat în compuși precum limonenul. Limonenul stimulează metabolismul, precum și drenajul limfatic.
Pentru ca uleiul esențial de grepfrut să acționeze, aplică-l pe piele, masând ușor cu mișcări circulare, pentru a facilita pătrunderea sa în piele. Datorită proprietăților sale, acest ulei esențial se regăsește în majoritatea cremelor anticelulitice.

Dacă îl folosești în amestec cu uleiul esențial de patchouli, uleiul de grepfrut diminuează poftele și scade foamea. Folosește acest amestec într-un aparat de aromaterapie ori pentru a-ți masa pieptul și încheieturile.

Ulei esențial de patchouli 

Studiile efectuate pe șobolani masculi Sprague Dawley care au urmat o dietă cu conținut ridicat de grăsimi (HFD) timp de 12 săptămâni au arătat că inhalarea de ulei esențial de patchouli duce la o reducere a greutății și a nivelurilor de leptine serice, precum și la scăderea aportului alimentar. 

Potrivit cercetătorilor, reducerea leptinei se datorează scăderii rezistenței la leptine. Principalele componente ale uleiului esențial de patchouli sunt citronelolul, un compus volatil care combate obezitatea prin reducerea aportului de alimente, alcoolul de patchouli și a altor substanțe care stimulează hipotalamusul și reglează nivelul de leptine.

Ulei esențial de oregano

Printre componentele principale ale uleiului esențial de oregano se numără carvacrolul, timolul, terpinen-4-olul și linalolul. De-a lungul timpului, au fost numeroase cercetări care au evidențiat proprietatea organoului de a diminua grăsimea abdominală, și, în special, al speciilor cu cel mai mare conținut de carvacrol. De exemplu, s-a observat că carvacrolul reduce acumularea de lipide, hipercolesterolemia și inflamația întâlnită la subiecții obezi. 

Studiile in vitro au arătat că uleiul esențial de oregano, în special extractul din Origanum vulgare, ar avea chiar proprietăți anticancerigene.  

Ulei esențial de scorțișoară

Uleiul esențial de scorțișoară reglează nivelul de zahăr din sânge, ceea ce pe termen lung reduce pofta de zahăr. Oscilațiile nivelului de zahăr te determină să mănânci mai mult și astfel să crești în greutate. Pentru a te bucura de beneficiile acestui ulei, fă-ți un masaj cu ulei de scorțișoară sau folosește-l pentru a-ți hidrata încheieturile mâinilor.

Ulei esențial de lămâie

Proprietățile de regenerare și detoxifiere ale uleiului esențial de lămâie reduc apetitul și îți îmbunătățesc și starea de spirit. Aplică ulei esențial de lămâie dimineața și seara, pe toată suprafața călcâielor. Pentru ca acesta să pătrundă mai ușor în piele, încălzește-l câteva secunde la cuptorul cu microunde.

Ulei esențial de mentă

Cu un conținut de peste 70% de mentol, uleiul esențial de mentă este folosit de secole pentru tratarea indigestiei. Puțini știu însă este că mentolul poate să suprime apetitul, fiind astfel de ajutor persoanelor care vor să scape de kilograme. 

Ulei de ghimbir

Uleiul de ghimbir te poate ajuta, de asemenea, să scapi de kilogramele în plus. Acest ulei reglează metabolismul, accelerând procesul de digestie, dar și pe cel de ardere a grăsimilor.

Ulei esențial de salvie

Potrivit unor cercetări mai vechi oamenii de știință au ajuns la concluzia că uleiul esențial de salvie are efecte hipoglicemiante și anti-obezitate. De fapt, administrarea orală a uleiului esențial de salvie la șoarecii masculi inhibă α-amilaza și lipaza și reduce glicemia și nivelul de glicogen stocat în ficat. Mai mult, s-a demonstrat că tratamentul cu ulei esențial de salvie menține funcțiile hepatice, scăzând nivelurile serice de AST, ALT și LDH, restabilind concentrațiile serice ale creatininei și acidului uric. De asemenea, s-a demonstrat că uleiul esențial de salvie poate fi util ca supliment alimentar în prevenirea diabetului zaharat de tip 2 prin scăderea glicemiei în plasmă a persoanelor cu risc.

Ulei esențial de chimen

Uleiul esențial de chimen este derivat din Cuminum cyminum, o plantă aparținând familiei Apiaceae. În medicina tradițională, uleiul esențial de chimen este folosit pentru proprietățile sale digestive și calmante și, de asemenea, s-a demonstrat că are proprietăți anticancerigene. Printre componentele prezente în uleiul esențial de chimen se numără cuminaldehida.

Un studiu efectuat la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 a constatat că consumul de ulei esențial de chimen determină o reducere semnificativă a glicemiei a jeun, a hemoglobinei glicozilate (HbA1c) și a nivelurilor serice de insulină, adiponectină și TNFα. 

De altfel, s-a demonstrat că administrarea orală a extractului de chimen reduce tensiunea arterială sistolică la șobolanii hipertensivi și că acesta ar avea efecte benefice asupra pierderii în greutate, hiperglicemiei și dislipidemiei în diferite boli precum obezitatea, dislipidemia și diabet zaharat de tip 2.  

Amestec de uleiuri eficient pentru scăderea în greutate

Poți prepara un amestec eficient pentru scăderea în greutate amestecând aceste 4 uleiuri:

  • 5 picături de ulei esențial de grepfrut
  • 5 picături de ulei esențial de mentă
  • 5 picături de ulei esențial de lime
  • 5 picături de ulei esențial de scorțișoară

Folosește un difuzor pentru aromaterapie, în care vei pune acest amestec. Ideal ar fi să îl folosești seara, înainte de culcare. În concluzie, datorită prezenței diferiților constituenți chimici, uleiurile esențiale au diverse proprietăți benefice pentru sănătate. Mai multe studii in vivo și in vitro au arătat că au efecte anti-obezitate prin modularea lipolizei și lipogenezei, accelerând metabolismul și diminuând pofta de mâncare. Pe lângă toate aceste efecte, utilizarea uleiurilor esențiale sau a unora dintre constituenții lor chimici, cum ar fi carvacrolul, trans-anetolul sau limonenul pot contracara consecințele induse de creșterea masei de grăsime la pacienții obezi, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și riscuri cardiovasculare. 

Este important de menționat că toate aceste uleiuri esențiale despre care am povestit mai sus au un rol important și în compoziția microbiomului intestinal, cu precădere asupra Bifidobacterium, de exemplu, reducând astfel riscul fiziologic de sindrom metabolic la subiecții supraponderali.

Microbiota intestinală este o comunitate microbiană formată din bacterii, precum și paraziți și viruși. Microbiota intestinală ar trebui văzută ca un organ care comunică cu gazda, căci stimulează sistemul imunitar, metabolizează nutrienții și medicamentele dietetice și sintetizează vitaminele și moleculele bioactive.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The Beneficial Effects of Essential Oils in Anti-Obesity Treatment”, Int J Mol Sci. 2021 Nov., Anna De Blasio, Antonella D’Anneo, Marianna Lauricella, Sonia Emanuele, Michela Giuliano, Giovanni Pratelli, Giuseppe Calvaruso, Daniela Carlisi
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8584325/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0