Dependenta de jocuri de noroc: prevalenta, incidenta si asociere cu alte comportamente nocive

Jocurile de noroc au istorie lungă de milenii în multe societăți și culturi, iar de prin 1985 a urmat o creștere fără precedent a acestora, precum și a pierderilor corelate, care au ajuns în prezent la sute de miliarde de dolari. Astfel, s-a înmulțit și numărul celor care au ajuns să se lupte cu dependența de jocuri de noroc.

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), acest interes crescând pentru jocurile de noroc este sporit de legalizarea acestora, de intersectarea jocurilor de noroc cu tehnologiile financiare, dar și de impactul internetului și al dispozitivelor mobile care permit accesarea permanentă a unor astfel de jocuri.

Una dintre consecințele negative ale extinderii jocurilor de noroc este apariția tulburărilor legate de acestea, ceea ce a dus atât la căutarea unor tratamente și intervenții cât mai eficiente (atât comportamentale, cât și farmacologice), precum și la dezvoltarea unor inițiative de prevenire a dependenței. La nivel mondial, prevalența dependenței de jocuri de noroc este estimată a fi între 0.1 și 5.8%.

Prevalența jocurilor de noroc și corelațiile cu alte probleme comportamentale

Un studiu din 2019 la care au participat bărbați din India care jucau diverse jocuri de noroc a investigat corelația acestora cu alte probleme comportamentale.

Cercetătorii spun că aceste comportamente legate de jocurile de noroc și impactul lor asociat le imită pe cele ale altor dependențe: pierderea controlului, toleranța la nivelul de activitate, simptomele de sevraj și consecințele negative la nivel individual și mai larg. „Jocurile de noroc patologice”, conform Clasificării Internaționale a Bolilor, reprezintă „o tulburare caracterizată printr-o preocupare pentru jocurile de noroc și emoția pe care o oferă jocurile de noroc cu risc crescut”.

În cel mai recent Manual de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM-5), problemele legate de jocurile de noroc au fost reclasificate din „Tulburare de control al impulsurilor” la „Tulburări legate de substanțe și dependență”. Această schimbare implică aspecte comune între jocurile de noroc și alte dependențe și include factori etiologici comuni sau similari și criterii de diagnostic similare.

Studiul precizează că, în țări occidentale precum SUA, prevalența estimată a dependenței de jocuri de noroc pe parcursul vieții este mai mică de 2% și este asociată cu sexul, vârsta, starea economică, starea civilă, tulburările legate de consumul de substanțe, comportamentele riscante și depresia.

Jocurile de noroc, asociate cu probleme în viața profesională și personală

Majoritatea formelor de jocuri de noroc – cu excepția jocurilor de „îndemânare”, cum ar fi jocurile de cărți, loteriile și cazinourile (numai în unele state) – sunt ilegale în India. Cea mai populară formă ilegală de jocuri de noroc din India o reprezintă pariurile sportive. Potrivit datelor din studiu, vârsta medie a participanților la jocuri era de 40 de ani, majoritatea participanților erau din mediul rural (61,5%), căsătoriți sau într-un parteneriat stabil (77,4%), angajați (89,2%) și care absolviseră o formă de educație (95,4%). 

49,9% dintre participanți au raportat că s-au implicat în comportamente de jocuri de noroc cel puțin o dată în viață, iar 45,4% au raportat ca participă regulat la jocuri de noroc. Jocurile de noroc pe parcursul vieții au fost asociate cu locuitul în mediul rural, probleme la locul de muncă, violența interpersonală și consumul de tutun.

Dependența de jocuri de noroc online, în mediul fizic și mixtă

Un alt studiu din 2022, realizat în Australia, a comparat mai multe aspecte ale dependenței de jocuri de noroc la persoanele care jucau doar în mediu fizic, la cele care jucau doar online, precum și la jucătorii micști. În Australia, furnizarea de servicii online de către operatori licențiați australieni este legală doar pentru loterie, keno, curse, sporturi și evenimente de noutate. Jocurile de noroc online de poker sau alte jocuri de cazino, bilete de răzuit instant sau bingo nu pot fi oferite în mod legal rezidenților australieni, deși pot fi accesate prin intermediul operatorilor offshore ilegali.

Prevalența jocurilor de noroc, în creștere în multe zone ale lumii

Prevalența jocurilor de noroc, spun cercetătorii, continuă să crească în multe regiuni ale lumii, inclusiv în Australia, Europa și America de Nord. De exemplu, prevalența estimată în rândul adulților s-a dublat în Australia, de la 8,1% în anii 2010 - 2011 la 17,5% în 2019. O rată de creștere similară a avut loc în Finlanda, de la 19,5% în 2011 la 36,3% în 2019. În Canada, prevalența a crescut de șase ori între anii 2002 și 2018.

În ultimii ani, restricțiile privind jocurile de noroc în mediu fizic, care au decurs din restricțiile corelate cu pandemia de COVID-19, ar fi putut crește și mai mult interesul pentru jocurile de noroc online, deși nu toate studiile efectuate au constatat o creștere clară.
Jocurile online, mai susceptibile să creeze dependență decât cele din mediu fizic

Potrivit studiului australian, cercetările au descoperit o rată semnificativ mai mare a dependenței de jocuri de noroc în rândul pariorilor online, cam de 2-4 ori mai mare în comparație cu cei care jucau într-un mediu fizic (la cazino, de exemplu). O meta-analiză a factorilor de risc pentru dependența de jocuri de noroc extrași din 104 studii de prevalență a constatat că implicarea în jocurile de noroc online a fost mai mare decât cea în jocurile „offline”, concluzionând că jocurile de noroc online sunt mai dăunătoare decât celelalte.
44% dintre oameni începuseră să parieze online înainte de a dezvolta dependența de jocuri de noroc, în timp ce 30% avuseseră mai întâi probleme cu jocurile de noroc în mediu fizic și abia apoi începuseră să joace online.

Cercetările arată că jucătorii micști, și online și „offline”, tind să fie bărbați, mai tineri, angajați și să obțină venituri mai mari, în timp ce aceia care joacă doar la cazino tind să fie mai în vârstă, cu venituri mai mici și cu probleme la locul de muncă (inclusiv șomaj). În ceea ce privește jocurile de noroc online, rezultatele arată că, în Marea Britanie, jucătorii tind să fie femei care joacă la loto, iar în Finlanda și în Australia, tind să fie bărbați care fac pariuri sportive. Jucătorii micști, mai indică datele, tind să aibă probleme și cu alcoolul (consum excesiv). 

Incidența dependenței de jocurile de noroc în România

În România, potrivit unor date recente, 15% dintre adulți joacă o formă de joc de noroc, iar incidența dependenței de jocuri de noroc la persoanele de peste 18 ani este de 0,6%, adică aproximativ 98.000 de oameni. La noi, pariorii cei mai îndârjiți sunt în general bărbați tineri (18-24 de ani), necăsătoriți, din mediul urban, cu educație medie.

Românii apelează la jocuri de noroc în primul rând pentru a câștiga bani, alte motive fiind acelea că se simt entuziasmați când pariază și uită de problemele din viața profesională sau personală. Neplăcerile cu care se confruntă apoi sunt diverse, de la faptul că simt nevoia să joace tot mai mult pentru a recupera sumele pierdute până la apariția certurilor cu familia și alte probleme la locul de muncă.

Mituri legate de dependența de jocuri de noroc

Mit: Dependența de jocuri de noroc nu este cu adevărat o problemă dacă jucătorul își poate permite financiar să piardă toți acei bani.
Adevăr: Problemele cauzate de jocurile de noroc nu sunt doar financiare. Prea mult timp petrecut astfel poate duce, de asemenea, la probleme relaționale și legale, la pierderea locului de muncă, la tulburări de sănătate mintală, inclusiv depresie și anxietate, chiar și sinucidere.

Mit: Doar persoanele cu o voință slabă, cele iresponsabile sau lipsite de inteligență pot dezvolta o dependență de jocuri de noroc.
Adevăr: Dependența de jocuri de noroc poate afecta oameni de toate nivelurile de inteligență și din toate mediile sociale. Și oamenii responsabili și cu o voință puternică sunt susceptibili să dezvolte o problemă cu jocurile de noroc dacă ajung într-o situație de viață care îi tulbură extrem, de exemplu.

Mit: Alte persoane din viața dependenților de jocuri de noroc sunt vinovate de această problemă.
Adevăr: Jucătorii cu probleme încearcă adesea să-și raționalizeze comportamentul și îi învinovățesc pe cei din jur cu care au neînțelegeri (partenerul de viață, șeful de la muncă etc.) pentru faptul că au ajuns dependenți. În realitate, aruncarea vinei pe altcineva este o modalitate de a evita asumarea responsabilității pentru acțiunile lor. Este adevărat că alții pot fi de vină pentru unele probleme pe care le avem, însă responsabilitatea de a rezolva acele probleme cade în sarcina noastră, personal.

Tratarea dependenței de jocuri de noroc nu este ceva simplu, deoarece implică mai întâi recunoașterea problemei și abia apoi strădaniile de a o rezolva. Poate fi nevoie nu doar de schimbări în stilul de viață, ci și de ajutorul unui consilier psihologic pentru a scăpa de o astfel de dependență. Specialiștii spun că, de multe ori, nu renunțarea inițială la jocuri de noroc este dificilă, ci menținerea acestei decizii pe parcursul vieții.

Dacă te confrunți cu o astfel de problemă și nu reușești să o rezolvi singur, recomandarea noastră este să ceri ajutor specializat, deoarece există soluții viabile pentru tratarea dependenței de jocuri de noroc.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
WHO - The epidemiology and impact of gambling disorder and other gambling-related harm
https://www.who.int/docs/default-source/substance-use/the-epidemiology-and-impact-of-gambling-disorder-and-other-gambling-relate-harm.pdf
NCBI - The prevalence, patterns, and correlates of gambling behaviours in men: An exploratory study from Goa, India
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6712305/
Studiul „The prevalence, patterns, and correlates of gambling behaviours in men: An exploratory study from Goa, India”, apărut în Asian J Psychiatr. 2019 Jun; 43: 143–149, doi: 10.1016/j.ajp.2019.03.021, autori: Urvita Bhatia et al.
Science Direct - Gambling prevalence and gambling problems amongst land-based-only, online-only and mixed-mode gamblers in Australia: A national study
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0747563222000917
Studiul „Gambling prevalence and gambling problems amongst land-based-only, online-only and mixed-mode gamblers in Australia: A national study”, apărut în Computers in Human Behavior, Volume 132, July 2022, 107269, autori: Nerilee Hing et al.
ROMSLOT - Incidența jocurilor de noroc în România
https://www.adevaruldespregambling.ro/statistici/incidenta-jocurilor-de-noroc-in-romania/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0