Programul BRENDA pentru alcoolici - in ce consta

Dependenta de alcool este una dintre principalele cauze ale mortalitatii si morbiditatii la nivel mondial, multe persoane dependente nefiind diagnosticate sau tratate vreodata pentru aceasta problema. Specialistii de peste Ocean au conceput programul BRENDA pentru alcoolici – iata ce presupune acesta!

In general, pacientii care sufera de dependenta de alcool sunt indrumati sa apeleze la sprijinul psihosocial (de tipul Alcoolicilor Anonimi), precum si la alte tipuri de consiliere terapeutica (de exemplu, terapia cognitiv comportamentala). Si tratamentele medicamentoase sunt folosite pentru tratarea alcoolismului, insa rezultatele acestora depind de consecventa cu care pacientul isi urmeaza terapia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicii americani au inceput sa foloseasca un program psihosocial special conceput pentru a sustine pacientul in perioada tratamentului medicamentos, astfel incat acesta sa nu se abata de pe drumul vindecarii.

Ce este, de fapt, programul BRENDA

Terapia BRENDA este alcatuita din 6 componente:

  • Evaluarea biofiziologica a pacientului;
  • Informarea pacientului cu privire la evaluare;
  • Intelegerea situatiei pacientului, bazata pe empatie;
  • Identificarea nevoilor pacientului, impreuna cu acesta;
  • Sfatuirea pacientului cu privire la combaterea nevoii de a consuma alcool;
  • Aprecierea reactiei pacientului la sfaturile primite si ajustarea acestora, astfel incat sa aiba un impact mai puternic asupra sa.

 

Asadar, potrivit acestui program, in prima faza, medicul care are de-a face cu un dependent de alcool trebuie sa evalueze starea acestuia. In timpul acestei evaluari, specialistul trebuie sa identifice posibile cauze ale dependentei de alcool, printre care depresia, anxietatea sau diagnosticul unei boli cronice. In acest fel, va reusi sa aiba o imagine de ansamblu mai apropiata de realitatea pacientului.

Apoi, pacientul trebuie sa fie informat cu privire la evaluarea facuta de medic, astfel incat sa inteleaga exact gravitatea situatiei in care se afla. Pacientul alcoolic nu trebuie sa fie menajat atunci cand se discuta despre problema sa cu alcoolul.

Pentru ca rezultatele programului de tratare a alcoolismului sa fie cat mai bune, e important ca medicul sa empatizeze cu pacientul. Dependentul de alcool care se simte judecat sau marginalizat isi va pierde motivatia si va cadea din nou in ispita. Stabilirea unei legaturi emotionale intre medic si pacient va ajuta dependentul de alcool sa se simta inteles si sa vrea sa fie ajutat.

Fiecare pacient dependent de alcool are nevoi diferite, asa ca e indicat ca medicul si pacientul sau sa discute deschis despre nevoile pe care le poate resimti cel din urma. Dupa aflarea nevoilor pacientului, medicul trebuie sa vina cu solutii. Terapia BRENDA presupune stabilirea unei conexiuni si abia apoi oferirea unor sfaturi si recomandari pacientului.

Pe masura ce programul se desfasoara, medicul va monitoriza situatia pacientului si va face ajustari, astfel incat lucrurile sa decurga cat mai bine.

De ce nu este inca BRENDA folosit de medicii care trateaza alcoolismul

Programul BRENDA este folosit in unele clinici de peste Ocean, insa in Romania nu. Cu toate ca studiile arata ca are rezultate bune, programul BRENDA necesita mult timp, implicand crearea unor legaturi intre medic si pacient, iar medicii nu dispun intotdeauna de acest timp.

Recomandari pentru pacientul care sufera de dependenta de alcool

  • Mergi la medic si discuta cu acesta despre problema pe care o ai.
  • Apeleaza la ajutorul unui psiholog ori la cel al unui psihiatru.
  • Daca simti ca nu poti renunta la alcool de unul singur, ori daca te lovesti de un sevraj agresiv, interneaza-te intr-o clinica de dezalcoolizare.
  • Renunta definitiv la consumul de alcool – un fost alcoolic nu trebuie sa mai consume niciodata alcool pentru ca riscul de recadere este major.
  • Discuta cu apropiatii despre problema pe care o ai si cere-le ajutorul.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: “The BRENDA Model: Integrating psyhosocial treatment and pharmacotherapy for the treatment of alcohol use disorder”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Aron N. Starosta, Robert F Leeman si Joseph R. Volpicelli

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0