Consumul de alcool în exces, corelat cu peste 700.000 de cazuri de cancer în lock-down
Consumul de alcool în exces, corelat cu peste 700.000 de cazuri de cancer în lock-down
Consumul de alcool în exces, corelat cu peste 700.000 de cazuri de cancer în lock-down
4% dintre cazurile de cancer nou diagnosticate în 2020 pot fi asociate cu consumul de alcool, potrivit unui studiu global publicat în The Lancet Oncology.
Consumul de alcool provoacă daune ADN-ului prin producția crescută de substanțe chimice dăunătoare în organism și afectează producția de hormoni, care poate contribui la dezvoltarea cancerului. Alcoolul poate intensifica, de asemenea, efectele cauzatoare de cancer ale altor substanțe, cum ar fi tutunul.
Pe baza datelor din anii precedenți, se estimează că în 2020 au existat mai mult de 6,3 milioane de cazuri de cancer bucal, de faringe, casetă vocală (laringe), de esofag, de colon, de rect, hepatic și mamar. Aceste tipuri de cancer au legături cauzale bine stabilite cu consumul de alcool.
Este posibil ca întreruperile serviciilor medicale în general și ale serviciilor de cancer în particular din întreaga lume, în 2020, cauzate de pandemia de COVID-19, să fi afectat ratele de diagnostic pentru acel an și să fi dus la o subestimare a noilor cazuri de cancer în datele înregistrate. Însă acest lucru nu s-ar reflecta în acest studiu¹, deoarece estimările pentru 2020 s-au bazat pe date înregistrate din anii precedenți.
Astfel, studiul estimează că bărbații au reprezentat 77% (568.700 de cazuri) dintre cazurile de cancer asociate cu alcoolul, comparativ cu femeile, care au reprezentat 23% dintre cazuri (172.600). Cancerele de esofag, ficat și sân au reprezentat cel mai mare număr de cazuri.
Strategiile de sănătate publică, precum reducerea disponibilității alcoolului, etichetarea produselor alcoolice cu o atenționare pentru sănătate și interdicțiile de comercializare ar putea reduce ratele consumului excesiv de alcool, sunt de părere oamenii de știință. Politicile fiscale și de stabilire a prețurilor care au condus la scăderea consumului de alcool în Europa, inclusiv accizele crescute și prețurile minime unitare, ar putea fi puse în aplicare și în alte regiuni ale lumii.
Cum sunt corelate consumul de alcool și cancerul la nivel mondial?
Autorii au folosit estimări pentru consumul de alcool (în litri de alcool pe an per adult) pe baza datelor privind producția de alcool, datele privind impozitele și vânzările, sondajele și avizele privind consumul de alcool neînregistrat și datele privind consumul de alcool în zone turistice. Pentru a estima efectul consumului de alcool asupra fiecărui tip de cancer inclus în studiu, autorii au folosit cifre care evidențiază riscul apariției acestui cancer din consumul de alcool (la 10 grame de alcool consumat pe zi) din rapoartele științifice existente.
La nivel global, aproximativ 4% (741.300) dintre toate cazurile noi de cancer în 2020 au fost asociate cu consumul de alcool. Cancerele esofagului (189.700 cazuri), ale ficatului (154.700 cazuri) și ale sânului (98.300 cazuri) au reprezentat cel mai mare număr de cazuri noi, urmate de cancerele colorectale și cele ale gurii și gâtului.
Consumul mare și cel foarte mare de alcool a condus la cea mai mare proporție de cazuri de cancer: 39% (291.800) dintre cazuri, respectiv 47% (346.400) dintre cazuri. Totuși, consumul moderat de alcool s-a dovedit a fi, de asemenea, problematic, estimându-se că acest nivel de alcool a reprezentat 14% (103.100 de cazuri) din totalul cazurilor cauzate de alcool.
Asia de Est și regiunile Europei Centrale și de Est au avut cele mai mari proporții de cazuri de cancer care ar putea fi asociate cu alcoolul (6%), iar cele mai mici proporții au fost găsite în Africa de Nord și Asia de Vest, ambele sub 1%.
La nivel de țară, proporțiile cazurilor de cancer asociate cu alcoolul au fost estimate a fi cele mai mari în Mongolia (10%, adică 560 cazuri) și mai mici în Kuweit (estimate la 0%, mai puțin de 5 cazuri). Marea Britanie a avut aproximativ 4% din cazurile de cancer legate de alcool (16.800), cu SUA la 3% (52.700), Brazilia la 4% (20.500 cazuri), India la 5% (62.100), China 6% (282.300) ), Germania 4% (21.500 de cazuri) și Franța la 5% (20.000 de cazuri).
Potrivit autorilor studiului, tendințele sugerează că, deși există o scădere a consumului de alcool per persoană în multe țări europene, aportul de alcool este în creștere în țările asiatice precum China și India și în Africa subsahariană. În plus, există dovezi că pandemia de COVID -19 a crescut ratele de consum în unele țări.
În rândul femeilor, cele mai mari proporții de cazuri de cancer care au fost atribuite alcoolului au fost estimate în regiunile Europei Centrale și de Est (3%, 21.500 de cazuri) și Australia și Noua Zeelandă (3%, 2.600 de cazuri). Dintre bărbați, cele mai mari proporții de cazuri de cancer legate de alcool s-au găsit în Asia de Est (9%, 275.900 de cazuri) și Europa Centrală și de Est (8%, 49.900 de cazuri).
Studiul are mai multe limitări, inclusiv efectul potențial al pandemiei COVID-19, care a afectat comportamentele oamenilor, inclusiv consumul de alcool și, de asemenea, serviciile medicale destinate cancerului care au încetinit în multe țări (dacă ar fi funcționat normal, poate că ar fi putut schimba riscul de cancer și ratele de diagnostic).
În plus, analiza principală a studiului nu a luat în considerare consum de alcool din trecut, sau orice relații între fumat ori obezitate asociate cu consumul de alcool. Este posibil, deci, ca unele dintre cazurile care au fost atribuite alcoolului să fi fost potențate și de fumat.
Autorii notează, de asemenea, că, în unele cazuri, inclusiv în Mongolia, poate fi vorba de cancere hepatice supraestimate, care ar fi putut fi cauzate de alcool din cauza unei posibile interacțiuni cu infecția cu virusul hepatitei B sau C. Mai mult, înregistrările cazurilor de cancer pot fi de o calitate precară, în special pentru țările cu venituri mici și medii.
Alți savanți, care nu au fost implicați în studiu, consideră că estimarea efectelor consumului de alcool asupra ratelor de cancer la nivel mondial este extrem de dificilă. Un sfert din canitatea de alcool care se vinde și se cumpără nu apare în datele guvernamentale, ceea ce îngreunează estimarea cifrelor exacte ale vânzărilor.
În orice caz, pentru a evita efectele nocive ale alcoolului, e bine ca persoanele care nu obișnuiesc să bea să nu se apuce, iar cele care beau alcool, să se limiteze la cel mult un pahar pe zi (femeile), respectiv cel mult două pahare pe zi (bărbații).
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Lancet Oncology - Global burden of cancer in 2020 attributable to alcohol consumption: a population-based study
https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(21)00279-5/fulltext
1. Studiul „Global burden of cancer in 2020 attributable to alcohol consumption: a population-based study”, apărut în The Lancet Oncology (2021). DOI: 10.1016/S1470-2045(21)00279-5, autori: Harriet Rumgay, Kevin Shield et al.
CDC - Alcohol Use and Your Health
https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/alcohol-use.htm
Te-ar mai putea interesa și...