Suplimentele din ulei de peste au anumite beneficii dupa un infarct miocardic

Unele studiile arată că suplimentele cu Omega 3 din ulei de pește pot să reducă ușor riscul de deces în caz de insuficiență cardiacă sau după un infarct miocardic recent, însă acestea nu previn afecțiunile inimii, arată Asociația Americană a Inimii (AHA).

Uleiul de pește este o sursă alimentară de acizi grași Omega 3 de care corpul are nevoie pentru multe funcții, de la activitatea musculară și până la creșterea celulelor. Acizii grași Omega 3 sunt derivați din alimente, nu pot fi fabricați în organism.

Uleiul de pește conține două tipuri de acizi grași Omega 3: acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA).

Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de autoritățile americane de sănătate, mulți adulți aleg să ia regulat suplimente cu Omega 3 din ulei de pește de mare adâncime, care conțin EPA și DHA. Specialiștii americani spun că pot exista unele beneficii în urma administrării de suplimente pe bază de ulei de pește pentru anumiți pacienți. 

Suplimentele cu ulei de pește pot reduce rata deceselor cauzate de cardiopatia ischemică

În general, studiile științifice mai vechi indicau că suplimentele cu ulei de pește luate după un infarct pot scădea riscul de un al doilea eveniment. Însă studii mai noi par să contrazică aceste rezultate, sugerând că suplimentele nu au un efect semnificativ ca adjuvant pe lângă terapia medicamentoasă.
 
NEWSLETTER DEDICAT DOC
 
Totuși, spun oamenii de știință, chiar dacă suplimentele nu pot preveni neapărat un al doilea atac de cord, administrarea unei cantități de aproximativ un gram pe zi de Omega 3 ar putea reduce numărul deceselor cauzate de boala cardiacă coronariană (numită uneori și cardiopatie ischemică) și de moarte subită cardiacă cu aproximativ 10%.
 
Recomandările experților sunt legate și de faptul că pacienții cu insuficiență cardiacă ar putea avea și ei de beneficiat de pe urma suplimentelor cu ulei de pește.
 
În cazul insuficienței cardiace, mușchiul inimii (miocardul) muncește din greu pentru a pompa o cantitate suficientă de sânge în corp.

Dacă nu consumi pește, suplimentele pot îndeplini necesarul de Omega 3

Cercetătorii mai spun că un consum regulat de pește gras (precum heringul, somonul și tonul) rămâne cea mai bună modalitate de a obține o cantitate suficientă de acizi grași Omega 3. Alte alimente care asigură doze bune de Omega 3 sunt semințele de in, semințele de chia, uleiul de rapiță. 

Statisticile arată că oamenii, în general, nu au un aport suficient de Omega 3, deci nu își iau din alimentație suficienți acizi grași. Dacă nu se întâmplă să respecți recomandările medicilor nutriționiști în privința consumului de pește gras sau dacă nu îți place peștele gras ori ești vegetarian, ai alte opțiuni, cum ar fi alimentele îmbogățite cu Omega 3 și suplimentele alimentare.

Acizii grași Omega 3 pot reduce valorile mari ale trigliceridelor și colesterolului

Există dovezi științifice puternice care arată că acizii grași Omega 3 pot să reducă semnificativ trigliceridele din sânge și că sunt responsabili de o ușoară îmbunătățire a valorilor colesterolului HDL (sau colesterolul bun). Atenție, însă, la cantitatea de Omega 3 pe care o ingerezi: pentru că sunt, totuși, grăsimi, s-a observat în multe studii că acești acizi grași cresc ușor nivelul de colesterol LDL dacă se iau în cantități prea mari.
 

Cere sfatul medicului înainte de a lua suplimente cu ulei de pește

Suplimentele alimentare, chiar dacă se bazează pe ingrediente maturale, nu trebuie luate după ureche. Cere sfatul mediului înainte de a lua orice supliment, mai ales dacă ai o boală cronică pentru care te tratezi cu medicamente.
 

Ce doză de acizi grași Omega 3 este recomandată?

Recomandările în ceea ce privește acizii grași Omega 3 EPA și DHA pot varia, în funcție de vârsta pacientului și de starea lui de sănătate. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un aport zilnic de 0,2 - 0,5 grame de EPA și DHA combinați, însă este posibil să fie necesar să crești doza dacă ești însărcinată, alăptezi sau ai un risc de boală coronariană. 
 
De reținut că unele studii¹ arată că o doză zilnică mai mare de un gram, administrată pe o perioadă lungă, este asociată cu un risc crescut de fibrilație atrială. În rândul participanților la studiu care au luat mai mult de 1 gram pe zi, riscul de fibrilație atrială a fost cu 49% mai mare, comparativ cu cei care au luat placebo. Cel mai indicat este să discuți cu medicul tău curant legat de orice neclarități ai avea.
 
Suplimentele cu ulei de pește sunt disponibile sub mai multe forme, cum ar fi esteri de etil, r-trigliceride, acizi grași liberi și fosfolipide. Suplimentele cu formulă superioară de r-trigliceride (rTG) au biodisponibilitate crescută, comparativ cu cele care conțin esteri de etil. Așa că încearcă să alegi un supliment cu ulei de pește de calitate, certificat, care este disponibil sub formă de r-trigliceride.
 

Ce concentrație e bine să aibă suplimentele cu ulei de pește?

Multe suplimente conțin până la 1000 mg de ulei de pește, dar numai un procent mic de acizi EPA și DHA. Citește cu atenție eticheta și alege un supliment care să conțină cel puțin 500 mg de EPA și DHA combinate la 1000 mg de ulei de pește.

Ce puritate trebuie să aibă uleiul de pește?

Citește cu atenție eticheta produsului, pentru că multe suplimente cu ulei de pește nu conțin ceea ce se presupune că ar conține. Pentru a evita aceste produse, alege un supliment care are un standard de puritate.

Care este momentul ideal pentru administrarea suplimentelor alimentare cu Omega 3?

Alte grăsimi din alimentație ajută la absorbția acizilor grași Omega 3 în organism, prin urmare, cel mai bine ar fi să iei suplimentele cu ulei de pește în timpul unei mese care conține grăsimi (iaurt, avocado, etc.).
 
Unele studiile arată că absorbția EPA din uleiul de pește a fost semnificativ îmbunătățită (de la 69% la 90%) prin faptul că suplimentul a fost ingerat la o masă bogată în grăsimi.
 
Nu uita, pentru a evita posibilele efecte adverse sau interacțiuni cu medicamentele pe care le iei pentru alte afecțiuni, cere sfatul medicului tău curant înainte de a lua suplimente.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Heart Association - Fish oil supplements provide some benefit after heart attack, heart failure
https://www.heart.org/en/news/2018/05/01/fish-oil-supplements-provide-some-benefit-after-heart-attack-heart-failure
AHA Journals - Effect of Long-Term Marine ɷ-3 Fatty Acids Supplementation on the Risk of Atrial Fibrillation in Randomized Controlled Trials of Cardiovascular Outcomes: A Systematic Review and Meta-Analysis
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.055654
1. Studiul „Effect of Long-Term Marine ɷ-3 Fatty Acids Supplementation on the Risk of Atrial Fibrillation in Randomized Controlled Trials of Cardiovascular Outcomes: A Systematic Review and Meta-Analysis”, apărut în Circulation, 2021;144:1981–1990, https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.055654, autori: Baris Gencer et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1