Regim alimentar pentru pacientul cu embolism pulmonar

După un embolism pulmonar, adică blocarea bruscă a unei artere pulmonare, este nevoie de tratament recomandat de medic, dar și de un regim alimentar adecvat, care să reducă riscul formării unui nou cheag de sânge.

Embolismul pulmonar este cauzat de formarea unui cheag de sânge care se blochează la nivelul arterelor pulmonare. În urma acestui blocaj, pot apărea o serie de complicații, în funcție de zonele din corp care nu au fost oxigenate corespunzător. Recuperarea după un asemenea eveniment poate dura săptămâni sau chiar luni, iar pacientul trebuie să își modifice stilul de viață atât pentru accelerarea vindecării, cât și pentru reducerea riscului de apariție a unui nou cheag.

Cum se tratează embolismul pulmonar?

Pacienții care au suferit de un embolism pulmonar prezintă risc crescut de a dezvolta această problemă din nou. Tratamentul recomandat într-o asemenea situație se bazează pe anticoagulante, al căror rol este de a subția sângele și de a preveni formarea unui nou cheag de sânge.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tratamentul medical imediat este necesar în caz de embolism pulmonar. Scopul tratamentului este de a desface cheagurile de sânge și de a ajuta la prevenirea formării altor cheaguri. Opțiunile de tratament includ atât medicamente, cât și unele proceduri.

Medicamente

Anticoagulantele sau diluanții de sânge împiedică formarea cheagurilor de sânge să nu devină mai mari, precum și apariția de noi cheaguri. Acestea pot fi administrate sub formă de injecție, pastilă sau intravenos. E bine de știut că pot provoca sângerări, mai ales dacă pacientul ia și alte medicamente care subțiază sângele, cum ar fi aspirina.

Tromboliticele sunt medicamente pentru dizolvarea cheagurilor de sânge, care sunt indicate în caz de cheaguri mari care provoacă simptome severe sau alte complicații grave. Tromboliticele pot provoca sângerări bruște, așa că sunt utilizate dacă embolismul pulmonar este grav și poate pune viața în pericol.

Proceduri

Îndepărtarea trombului asistată de cateter se folosește de un tub flexibil pentru a ajunge la un cheag de sânge în plămân. Chirurgul poate introduce un instrument în tub pentru a sparge cheagul sau pentru a administra medicamentul prin tub. 

Un filtru de venă cavă poate fi utilizat la unele persoane care nu pot lua diluanți de sânge. Medicul introduce un filtru în vena cavă, iar acesta captează cheagurile de sânge înainte ca acestea să ajungă la plămâni, ceea ce previne embolia pulmonară. Filtrul nu oprește formarea de noi cheaguri de sânge.

În afară de tratament, și dieta pacientului trebuie să fie modificată: regimul alimentar pentru embolism pulmonar trebuie să susțină tratamentul administrat și, totodată, să reducă riscul de formare a unui nou cheag de sânge.

Regim alimentar recomandat pacientului care a suferit un embolism pulmonar

Unele alimente trebuie evitate după un embolism pulmonar, iar pe altele se va pune accentul.

Alimente pe care să le eviți în timpul tratamentului pentru embolism pulmonar

Atunci când urmezi un tratament pe bază de anticoagulante, trebuie să limitezi consumul de alimente cu un conținut foarte mare de vitamina K, întrucât acestea pot reduce eficacitatea anticoagulantelor precum warfarina. Printre alimentele cu o concentrație mare de vitamina K se numără varza Kale, broccoli-ul și soia.

De asemenea, trebuie evitate și merișoarele, fie că sunt crude, sub formă de suc sau de gem. Acestea potențează efectele anticoagulantelor, crescând astfel riscul de sângerări. Același lucru este valabil și în cazul alcoolului, ceea ce înseamnă că și acesta trebuie evitat pe perioada tratamentului pentru embolismul pulmonar.

Alimentele bogate în grăsimi săturate și colesterol favorizează ateroscleroza, ceea ce înseamnă că măresc riscul apariției unui nou embolism pulmonar. Așadar, prăjelile, alimentele de tip fast-food, alimentele foarte procesate, dulciurile precum și semi-preparatele vor fi evitate pe termen lung de către pacientul cu embolism pulmonar.

Alimente recomandate pacientului care a suferit un embolism pulmonar

Se recomandă consumul de alimente bogate în proteine de calitate precum carnea de pui, carnea de curcan ori peștele gras. Acestea pot fi preparate fierte, la abur, la cuptor, dar nu prăjite.

Studiul VITALISsCE

Totodată, e indicat consumul de cereale integrale (pâine integrală, paste integrale, orez brin), dar și cel de fructe și legume (cu excepția celor menționate mai sus). Alimentele și ingredientele cu proprietăți antiinflamatoare și anticoagulante ar trebui să facă parte din dieta pacientului care a suferit un embolism pulmonar. Printre acestea se numără: turmericul, oregano, ghimbirul, usturoiul, mierea, ciocolata neagră cu peste 50% cacao și ceaiul verde.

Hidratarea este, de asemenea, extrem de importantă pentru pacientul care a suferit un asemenea eveniment. Se recomandă consumul de lichide precum apa, supele de legume și pui și ceaiurile naturale, fără zahăr.

Este important ca pacientul să nu depășească numărul de calorii zilnice recomandate pentru înălțimea și vârsta sa, astfel încât să își mențină greutatea. Dacă pacientul este supraponderal, acesta trebuie să încerce să slăbească, întrucât kilogramele în plus cresc riscul de a face un alt embolism pulmonar. Dacă ai probleme cu greutatea și nu știi cum să slăbești sănătos, întreabă-ți medicul de familie despre ce e mai bine să mănânci și cât și ce fel de activități fizice poți face.

Mișcarea este foarte importantă după un embolism pulmonar

Pe lângă tratamentul prescris de medic și adoptarea unei diete mai sănătoase, este important ca pacientul să facă mișcare, întrucât sedentarismul crește riscul formării unui alt cheag de sânge. Dacă ai avut un embolism pulmonar, este esențial ca în timpul călătoriilor lungi cu mașina sau cu avionul să te ridici măcar o dată pe oră dacă nu mai des și să te plimbi puțin. Acest lucru este valabil și în cazul muncii de birou.

Embolismul pulmonar poate pune viața pacientului în pericol, de aceea e important să fie tratat și prevenit – acesta este fatal pentru 30% dintre cei care se confruntă cu un astfel de eveniment. Unii factori de risc pentru embolismul pulmonar pot fi reduși, este vorba despre obezitate, stilul de viață sedentar și alimentația nesănătoasă, implicit colesterolul mărit. Aceștia ar trebui gestionați prin modificarea stilului de viață.

Nu uita că pacientul cu embolism pulmonar se poate recupera complet și poate preveni un alt doilea eveniment prin modificările menționate în acest articol, precum și prin respectarea sfaturilor primite de la medicul curant.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Pulmonary Embolism (PE)
https://www.msdmanuals.com/professional/pulmonary-disorders/pulmonary-embolism-pe/pulmonary-embolism-pe
Science Direct - Anti-inflammatory diet and venous thromboembolism: Two prospective cohort studies
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0939475321003173
Studiul „Anti-inflammatory diet and venous thromboembolism: Two prospective cohort studies”, apărut în Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, Volume 31, Issue 10, 22 September 2021, Pages 2839-2841, https://doi.org/10.1016/j.numecd.2021.06.021, autori: Shuai Yuan et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0