

Alimentatia sanatoasa dupa un infarct miocardic
Alimentatia sanatoasa dupa un infarct miocardic
Alimentatia sanatoasa dupa un infarct miocardic
Daca ai suferit un atac de cord (cum mai este numit infarctul miocardic), alimentatia sanatoasa este extrem de importanta dupa acest eveniment.
Mancand alimente sanatoase, acestea te vor ajuta sa te recuperezi si sa iti reduci riscul unor eventuale probleme care afecteaza inima.
Sa mananci sanatos este mai usor decat ai crede. De obicei, poti sa gasesti toate alimentele de care ai nevoie la supermarket. Trebuie doar sa stii ce alimente sa cumperi pentru a concepe mese mai sanatoase. Este important sa adopti o dieta cu un continut scazut de sare si de grasimi saturate, daca ai avut un infarct miocardic.
Obiectivele alimentatiei sanatoase
- mananca legume, cereale integrale, fructe, nuci si seminte in fiecare zi;
- alege grasimi si uleiuri mai sanatoase;
- incearca sa mananci doua sau trei portii de peste sau fructe de mare pe saptamana;
- limiteaza consumul de alimente prajite si de produse de patiserie, indeosebi consumul de chips-uri, biscuiti, prajituri si alte produse din cereale procesate;
- evita sa adaugi sare in mancare; alege alimente "fara adaos de sare", "cu un continut redus de sare" (inscriptionate pe eticheta), atunci cand este posibil;
- bea in principal apa si evita bauturile indulcite cu zahar.
Ce sa mananci dupa un infarct miocardic
- Mananca multe legume (incearca sa ajungi la 5 portii pe zi) si fructe proaspete (incearca sa ajungi la doua portii in fiecare zi);
- Alege tipuri de paine, cereale, paste, orez si noodles din cereale integrale (boabe intregi);
- Alege carne slaba (carne rosie de la care a fost taiata grasimea si carne de pasare de curte fara piele); limiteaza consumul de carne procesata, inclusiv carnatii si carnea afumata ori salamul;
- Consuma doua sau trei portii (150 g) de peste si fructe de mare in fiecare saptamana (proaspat, congelat sau de la conserva);
- Include leguminoasele in cel putin doua mese pe saptamana (cum ar fi lintea, mazarea galbena, mazarea normala, boabe de fasole uscate sau din conserva sau mazare facuta la cuptor);
- Mananca pana la 6 oua in fiecare saptamana;
- Limiteaza consumul de alimente comandate sau care se pot lua la pachet (produse de patiserie, placinte, pizza, chips-uri, peste prajit, hamburgeri);
- Limiteaza consumul de alimente sarate, grase si care contin zahar (de exemplu, cele prajite de tip "crisps", prajituri, biscuiti, acadele si ciocolata);
- Alege alternative de lapte, iaurt, branza (surse de calciu) cu un continut scazut de grasimi;
- Alege grasimi si uleiuri mai sanatoase pentru gatit, pentru micul dejun (margarine tartinabile), dressinguri pentru salata si maioneze; unele optiuni potrivite sunt uleiul de canola, de floarea-soarelui, de soia, de masline, de soia si de arahide.
- Ca gustare, infrupta-te cu nuci diverse nesarate (simple).
- Bea in primul rand apa si evita bauturile carbogazoase indulcite cu zahar. Consuma cu moderatie cafea si ceai verde (care sunt bauturi cofeinizate).
Atentie la grasimi!
Daca ai boala arteriala coronariana, trebuie sa fii foarte atent la alimentele pe care le mananci. Este important sa schimbi tipurile de grasimi pe care le consumi. Daca mananci prea multe grasimi trans si grasimi saturate, poti sa cresti nivelul colesterolului, lucru care nu este de dorit.
Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore
(infarct miocardic, accident vascular cerebral sau boala arteriala periferica) ce va pot pune in pericol viata.
Riscul este cu atat mai mare cu cat s-a produs deja un eveniment cardiovascular major.
Sursa foto: Shutterstock