Colesterol mare? Iată ce remedii naturale te pot ajuta

Colesterolul este o substanță grasă care se găsește în sânge, sub două forme principale: cel bun (HDL) și cel rău (LDL). Un echilibru corect între aceste două tipuri de colesterol este necesar pentru a avea o stare bună de sănătate. În acest articol ne îndreptăm atenția asupra unor remedii naturale, suplimente alimentare precum drojdie de orez roșu ori semințe de in, care te pot ajuta dacă ai colesterol mare, acestea având potențialul de a reduce LDL-ul și de a-ți îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.

Dacă ai nivelul de colesterol prea mare (peste 200 mg/dL), este important să iei măsuri pentru a-l reduce, deoarece în acest mod îți scazi riscul de afecțiuni precum bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale. Medicul de familie îți va da indicații în momentul în care analizele tale vor arăta valori prea mari ale colesterolului total și ale colesterolului rău LDL, atât legat de stilul de alimentație și mișcare, cât și în ce privește medicația.

Unele remedii naturale au dovedit în studii științifice un mare potențial în ce privește scăderea colesterolului, așa că le poți lua în calcul - după ce discuți întâi cu medicul tău.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ai colesterol mare? Încearcă extractul din drojdie de orez roșu

Se pare că natura ne oferă o alternativă viabilă pentru medicamentele pe bază de statine. Secretul stă în extractul din drojdie de orez roșu, care conține monacolina K, o substanță cu formulă chimică similară cu cea a statinelor. Studiile efectuate arată că efectele în reducerea valorilor colesterolului sunt similare cu ale medicamentelor, iar unii medici le recomandă pacienților care nu au o stare gravă și o nevoie obligatorie de statine să încerce acest supliment natural ca o soluție intermediară, de întreținere a sănătății sistemului cardiovascular.

Și extractul de „usturoi îmbătrânit” poate fi util pentru reglarea colesterolului

Nu doar extractul de drojdie de orez roșu este un ajutor din natură în caz de colesterol mare, ci și usturoiul. Acesta a fost întrebuințat în scop medicinal încă din Antichitate și se pare că în continuare poate fi util ca remediu natural care contribuie la reducerea nivelului de colesterol din sânge. 

O lucrare apărută în Avicenna Journal of Phytomedicine, un jurnal medical care publică studii clinice și analize despre plantele medicinale, subliniază că 39 de cercetări au arătat că extractul de „usturoi îmbătrânit” sau usturoi uscat ar putea reduce colesterolul total din sânge și colesterolul LDL, deci cel rău. Un alt studiu, apărut în Journal of Nutrition, afirmă că extractul de usturoi îmbătrânit a redus colesterolul total și pe cel LDL cu 7% și, respectiv, 10%. Usturoiul este bine tolerat de organism, însă înainte de a lua suplimente pe bază de usturoi, discută cu medicul tău specialist.

Semințele de in, un alt posibil remediu pentru colesterol prea mare

Semințele de in conțin fibre solubile, lignani (un grup mare de polifenoli care se găsesc în plante) și acizi grași Omega 3 de origine vegetală. Toate aceste componente pot avea un efect benefic asupra sănătății arterelor și în ceea ce privește nivelul colesterolului din sânge.

Aceste semințe de in pot fi folosite în gastronomie, deci se pretează să le adaugi în smoothie-uri, salate sau mâncăruri gătite, iar conținutul lor ridicat de fibre te poate ajuta să reduci nivelul colesterolului. Un studiu apărut în jurnalul Nutrition and Metabolism a constatat că o băutură cu semințe de in măcinate a reușit să scadă colesterolul total și colesterolul LDL cu 12%, respectiv 15%. Un alt studiu publicat în Journal of Nutrition a arătat că persoanele care au consumat semințe de in măcinate și-au redus colesterolul LDL cu 15% în decurs de o lună.

Deoarece semințele de in sunt atât de mici și au un înveliș exterior tare, varianta măcinată este recomandată de medicii nutriționiști, în defavoarea semințelor întregi. Când micile semințe de in sunt măcinate, corpul nostru poate să absoarbă mai bine substanțele nutritive pe care acestea le conțin. 

Fibrele solubile, de bază în lupta cu colesterolul mărit

Statisticile arată că mulți români nu consumă suficiente fibre alimentare, deși acestea sunt necesare pentru o digestie sănătoasă. Fibrele, așa cum numeroase studii au arătat, scad colesterolul LDL mai eficient decât o dietă săracă în grăsimi (low-fat). Alimente bogate în fibre sunt leguminoasele (fasole, linte, mazăre, năut, soia), dar și merele, fructele de pădure, broccoli-ul, avocadoul, pâinea integrală.

Fructele de păducel, remediu natural pentru scăderea colesterolului

Unele studii au arătat că păducelul poate să scadă nivelurile colesterolului din sânge. Frunzele, fructele și florile de păducel au fost folosite în scop medicinal de sute de ani, pentru a trata problemele cardiace. Deși fructele de păducel pot fi un remediu eficient în reducerea colesterolului, dacă ai colesterolul mărit sau suferi de boli cardiovasculare și iei tratament medicamentos, ar trebui să discuți cu medicul înainte de a lua acest supliment, deoarece poate interacționa cu unele medicamente.

Ce mai poți face când ai colesterolul prea mare?

Dacă ai nivelul de colesterol prea mare, îți crește riscul de evenimente cardiovasculare cu potențial fatal, cum ar fi un AVC sau un infarct. Iată câteva sfaturi și schimbări de stil de viață pe care le poți adopta pentru a regla nivelurile colesterolului:

Ai grijă la ce mănânci și la cât mănânci

Alimentația este importantă pentru o stare bună de sănătate, probabil ai auzit de multe ori acest lucru, dar ce înseamnă să mănânci sănătos? Ei bine, o regulă simplă este aceea că trebuie să mănânci alimente cât mai naturale și mai puțin procesate, în cantități care să te hrănească suficient, fără să te îngrașe. 

Când mănânci mai multe legume crude și gătite (nu prăjite), pâine integrală, leguminoase fierte, pește și carne slabă la cuptor sau la grătar, fructe proaspete, ouă fierte sau poșate și mai puține alimente ultra procesate precum mezelurile, dulciurile pline de zahăr, pâinea albă, brânzeturile topite și produsele de fast-food și patiserie, atunci știi că alimentația ta este una nutritivă. În acest mod ai grijă și de sănătate, și de greutate.

Pentru a evita consumul excesiv de calorii, menține un control asupra porțiilor. Ca să eviți supraalimentarea, e bine să iei mese la intervale regulate (adică să nu ajungi să simți că nu mai poți de foame și să fii gata să mănânci orice), și să mănânci într-un mod conștient, cu atenție aupra alimentelor - nu să te uiți la tv sau să stai pe calculator.

Obișnuiește-te cu activitate fizică regulată

Participă în mod regulat la activități fizice moderate sau intense, cum ar fi mersul pe jos, alergarea, mersul pe bicicletă, drumețiile și orice altă formă de mișcare pe care o poți face cu plăcere. Mișcarea, împreună cu alimentația hrănitoare și potrivită, te ajută să ai o greutate sănătoasă și să îți aduci colesterolul total la un nivel normal. Dacă ești supraponderal sau suferi de obezitate, pierderea în greutate poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol.

Renunțarea la fumat este un atu

Dacă fumezi, ia în calcul să faci un plan pentru a renunța la fumat, deoarece acest obicei poate afecta negativ nivelul de colesterol și sănătatea cardiovasculară.

Limitarea alcoolului este, de asemenea, importantă

Consumul excesiv de alcool poate afecta nivelul de colesterol și sănătatea generală. Dacă obișnuiești să bei alcool, fă acest lucru cu moderație.

Caută să gestionezi stresul

Activitățile recreative sunt foarte importante pentru gestionarea stresului, acest inamic nevăzut care poate influența sănătatea cardiovasculară. Fie că preferi să joci fotbal cu copiii în curte sau să ieși cu prietenii la alergat, fie că mai degrabă pleci într-o excursie pe munte sau preferi să mergi la sală și să lovești sacul de box, important este să găsești metode de a te relaxa activ, pentru că așa lupți mai bine împotriva stresului.

Respectă sfatul medicului

Dacă ai colesterolul prea mare și remediile de stil de viață par să nu te ajute să ajungi la niveluri normale, medicul îți poate recomanda unele medicamente. Cele mai des prescrise sunt statinele. Acestea funcționează prin inhibarea unei enzime numite HMG-CoA reductază, care este esențială pentru sinteza de colesterol în ficat. 

Prin reducerea producției de colesterol în organism, aceste medicamente ajută la scăderea nivelului total de colesterol și a colesterolului rău LDL și pot avea și un efect modest de creștere a nivelului de colesterol bun HDL. 

Studiile au arătat că aceste medicamente pot ajuta la scăderea riscului de boli de inimă, atac de cord și accident vascular cerebral prin reducerea nivelului de colesterol LDL și a inflamației. În plus, pot ajuta la prevenirea complicațiilor în cazul persoanelor care au deja boli de inimă sau ateroscleroză (depunerea de plăci de colesterol pe pereții arterelor).

Pe lângă statine, există și alte clase de medicamente utilizate pentru a reduce nivelurile ridicate de colesterol și pentru a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară - ezetimib, inhibitori PCSK9, fibrați etc. - deci medicul îți va prescrie ce este mai potrivit în cazul tău.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dr. Axe - How to Lower Cholesterol Naturally: Best Foods & Supplements 
https://draxe.com/health/lower-cholesterol-naturally-fast/
Science Direct - Red Yeast Rice for Hypercholesterolemia: JACC Focus Seminar
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109720379997
Studiul „Red Yeast Rice for Hypercholesterolemia: JACC Focus Seminar”, apărut în Journal of the American College of Cardiology, Volume 77, Issue 5, 9 February 2021, Pages 620-628, https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.11.056, autori: Arrigo F.G. Cicero et al.
NCBI - Roles and Mechanisms of Hawthorn and Its Extracts on Atherosclerosis: A Review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7047282/
Stduiul „Roles and Mechanisms of Hawthorn and Its Extracts on Atherosclerosis: A Review”, apărut în Front Pharmacol. 2020; 11: 118. Published online 2020 Feb 21. doi: 10.3389/fphar.2020.00118, autori: Yanwei Xing et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0