Invelisul samburilor de avocado are multe beneficii, inclusiv in reducerea colesterolului

Cercetatorii au identificat o multime de compusi terapeutici in coaja samburilor de avocado. De la scaderea colesterolului si pana la contributia pe care avocado o are in ceea ce priveste scaderea in greutate, potentialele beneficii ale consumului acestui fruct au fost intens studiate.

Cu toate acestea, un nou studiu sugereaza ca exista si alte beneficii si recompense pe care le putem obtine dintr-o parte a fructului pe care in mod normal o aruncam: samburele de avocado, cu a lui coaja pretioasa.

Cercetatorii au descoperit ca coaja samburelui de avocado contine o paleta larga de compusi care ar putea ajuta la distrugerea virusurilor, la combaterea problemelor cardiace si chiar la tratarea cancerului. Cercetatorii americani au raportat concluziile lor recent, la o intrunire care a avut loc in Washington.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ce beneficii are avocado

Avand in vedere ca exista atat de multe beneficii pentru sanatate asociate cu un consum de avocado, nu este de mirare ca fructul a inceput sa castige popularitate si la noi in tara. Un studiu despre care s-a scris in "Medical News Today", in 2015, de exemplu, a asociat consumul de avocado cu niveluri mai scazute ale colesterolului "rau" in randul persoanelor care erau obeze sau supraponderale, in timp ce o alta cercetare a legat consumul de avocado de un risc redus de sindrom metabolic.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Desigur, astfel de beneficii sunt bazate pe consumul pulpei fructului de avocado, deoarece coaja si samburele fructului sunt, de obicei, aruncate. Cu toate acestea, noul studiu, dat publicitatii recent, sugereaza ca atunci cand aruncam samburele de avocado este posibil sa aruncam cea mai pretioasa componenta a fructului.

Cercetatorii americani au ajuns la concluziile acestea, dupa ce au macinat aproximativ 300 de coji de sambure de avocado uscate, acel strat care acopera samburele, ca o pelicula subtire. Procesul de macinare a dus la obtinerea a 595 grame de pudra din coaja de sambure de avocado. Prelucrarea ulterioara a acestei pulberi a dus la obtinerea a trei lingurite de ulei din coaja samburelui de avocado si la putin peste o lingurita de ceara din invelisul samburelui de avocado. Echipa de cercetatori a folosit apoi o metoda de analiza pentru a identifica compusii chimici prezenti in uleiul si in ceara obtinute din coaja ce invelea samburele de avocado.

O adevarata "piatra" pretioasa

In total, oamenii de stiinta au identificat 116 compusi prezenti in uleiul din coaja samburelui de avocado, iar multi dintre acestia ar putea fi benefici pentru sanatatea oamenilor. Si multi dintre acesti compusi nu pot fi gasiti in samburele de avocado in sine.

Unii compusi din uleiul acesta sunt destul de importanti - de pilda, unii sunt folositi in medicamentele antivirale (alcool behenyl), despre unii se stie ca stimuleaza colesterolul "bun" (acidul dodecanoic), iar unii au rezultate promitatoare in ceea ce priveste distrugerea tumorilor (heptacosan). In plus, echipa de cercetatori a identificat compusi in ceara obtinuta din invelisul samburelui de avocado care sunt folositi ca aditivi alimentari sau in produsele cosmetice.

Cercetatorii intentioneaza acum sa modifice unii dintre compusii chimici pe care i-au identificat in uleiul din invelisul samburelui de avocado, in scopul de a dezvolta noi medicamente, mai sigure pentru pacienti.


 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0