Un compus din avocado ar putea fi util în tratarea leucemiei (studiu)

Un compus din avocado poate oferi în viitor o cale către un tratament mai bun al leucemiei mieloide acute, potrivit unui studiu publicat în jurnalul științific Blood.

Leucemiile sunt cancere care debutează în celule care, în mod normal, ar deveni diferite tipuri de celule sangvine. Cel mai adesea, leucemia începe în formele timpurii de celule albe din sânge, dar poate începe și în alte tipuri de celule sangvine. Există mai multe tipuri de leucemie, care sunt împărțite în funcție de felul leucemiei, în acută (cu creștere rapidă) sau cronică (cu creștere mai lentă), și de locul în care începe - dacă începe în celulele mieloide sau în cele limfoide.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Studiul¹ de față s-a concentrat asupra leucemiei mieloide acute (LMA), care este cea mai devastatoare formă de leucemie. Majoritatea cazurilor apar la persoanele cu vârste de peste 65 de ani și mai puțin de 10% dintre pacienți supraviețuiesc la cinci ani după diagnostic.

Leucemia mieloidă acută începe în măduva osoasă (partea interioară moale a anumitor oase, unde se formează celule noi din sânge), dar cel mai adesea se deplasează rapid și în sânge. Uneori se poate răspândi în alte părți ale corpului, inclusiv în ganglionii limfatici, ficat, splină, sistemul nervos central (creierul și măduva spinării) și testicule.

O moleculă din avocado poate inhiba o enzimă din celulele canceroase

Compusul din avocado descoperit de cercetătorii de la o universitate canadiană vizează o enzimă pe care oamenii de știință au identificat-o pentru prima dată ca fiind critică pentru creșterea celulelor canceroase. Celulele leucemice au cantități mai mari de enzime numite VLCAD implicate în metabolismul lor și se bazează pe această cale pentru a supraviețui. Prin urmare, compusul este un candidat probabil pentru terapia medicamentoasă. Aceasta este prima dată într-un studiu când enzima VLCAD a fost identificată ca țintă într-un tip de cancer.

Echipa de cercetare a examinat diverși compuși nutraceutici, căutând orice substanță care ar putea inhiba enzima, iar cel mai bun compus a fost cel derivat din avocado. Anterior, laboratorul analizase avocatina B, o moleculă de grăsime găsită doar în avocado, pentru o utilizare potențială în prevenirea diabetului și gestionarea obezității. Prin acest studiu, se arată că molecula ar putea fi folosită la pacienții cu leucemie.

Autorii studiului spun că VLCAD poate fi un bun marker pentru a identifica pacienții potriviți pentru acest tip de terapie. De asemenea, poate fi un marker pentru a măsura activitatea medicamentului. Astfel, ar fi necesară cercetarea mai în amănunt a acestei molecule în studii clinice, realizate pe oameni.

În prezent, aproximativ jumătate dintre pacienții cu vârste de peste 65 de ani diagnosticați cu leucemie mieloidă acută intră în îngrijiri paliative, în timp ce alții sunt supuși chimioterapiei, dar acest tratament este toxic și poate grăbi decesul. Din acest motiv, s-a încercat în mai multe rânduri dezvoltarea unor medicamente mai puțin toxice care să poată fi utilizate.

Referindu-se la lucrările anterioare în care s-a folosit avocatina B pentru diabet, cercetătorii au precizat că au finalizat un studiu pe oameni cu acest supliment oral și că au putut demonstra astfel că este destul de bine tolerat, chiar și la doze mari.

Cum se tratează leucemia mieloidă acută în prezent? 

Tratamentul principal pentru majoritatea tipurilor de LMA este chimioterapia, uneori împreună cu un medicament de terapie țintită. Acesta ar putea fi urmat de un transplant de celule stem. Intervenția chirurgicală și radioterapia nu sunt tratamente majore pentru leucemia mieloidă acută, dar pot fi utilizate în circumstanțe speciale.

Medicamentele chimioterapice utilizate cel mai adesea pentru tratarea leucemiei mieloide acute sunt o combinație de citarabină (citozină arabinosidă sau ara-C) și un medicament antraciclinic, cum ar fi daunorubicina sau idarubicina. Alte medicamente care pot fi utilizate în chimioterapie pentru tratamentul LMA pot include ladribină, fludarabină, mitoxantronă, metotrexat etc.

Chimioterapia poate afecta unele celule normale din corp, ceea ce poate duce la efecte secundare, care depind de tipul, de doza și de durata de administrare a medicamentelor. Printre acestea se numără pierderea părului, apariția unor afte bucale, pierderea poftei de mâncare, greață și vărsături, diaree sau constipație.

Aceste medicamente afectează, de asemenea, celulele normale din măduva osoasă, care pot reduce numărul de celule sangvine. Acest lucru poate duce la risc crescut de infecții (din cauza unui număr prea mic de celule albe normale din sânge), vânătăi ușoare sau sângerări (din cauza unui număr prea mic de trombocite din sânge), oboseală și dificultăți de respirație (pentru că există prea puține celule roșii în sânge).

În ultimii ani, au fost dezvoltate medicamente care vizează părți specifice ale celulelor canceroase, care funcționează diferit de medicamentele standard pentru chimioterapie și care tind să aibă efecte secundare diferite. Uneori pot fi utilizate împreună cu chimioterapia pentru a-i spori efectul terapeutic.

La unele persoane cu LMA, celulele leucemice au o mutație a genei FLT3, cea care ajută celulele să producă o proteină (numită tot FLT3), care le ajută să crească. Medicamentele care vizează proteina FLT3 pot contribui la tratarea unora dintre aceste leucemii. De exemplu, midostaurina este un medicament care funcționează blocând FLT3 și alte câteva proteine pe celulele canceroase. Gilteritinibul este un alt medicament care funcționează prin blocarea FLT3 și a altor proteine pe celulele canceroase.

La unele persoane cu LMA, celulele leucemice au o mutație a genei IDH1 sau IDH2 . Aceste gene ajută celulele să producă anumite proteine, care se mai numesc și IDH1 și IDH2. Medicamentele țintite numite inhibitori IDH (agenți de diferențiere) pot bloca aceste proteine și par să funcționeze ajutând celulele leucemice să se maturizeze în celule normale. 

Ivosidenibul este un inhibitor IDH1, utilizat fie ca tratament de primă linie la persoanele mai în vârstă sau care nu sunt suficient de sănătoase pentru a tolera chimioterapia puternică, fie ca tratament pentru LMA care a recidivat sau care nu mai răspunde la alte tratamente.

Enasidenibul este un inhibitor al IDH2, utilizat, de asemenea, fie ca tratament de primă linie la persoanele mai vârstnice sau insuficient de sănătoase pentru a tolera chimioterapia puternică, fie pentru a trata leucemia mieloidă acută care a revenit după tratament sau care nu mai răspunde la alte tratamente. Alte medicamente țintite care pot fi utilizate în tratamentul LMA sunt gentuzumab ozogamicină, venetoclax, glasdegib.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Blood - Very long chain fatty acid metabolism is required in acute myeloid leukemia 
https://ashpublications.org/blood/article-abstract/137/25/3518/475526/Very-long-chain-fatty-acid-metabolism-is-required
1. Studiul „Very long chain fatty acid metabolism is required in acute myeloid leukemia”, apărut în Blood, 2021; DOI: 10.1182/blood.2020008551, autori: Matthew Tcheng, Alessia Roma et al.
American Cancer Society - Treating Acute Myeloid Leukemia (AML)
https://www.cancer.org/cancer/acute-myeloid-leukemia/treating.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0