Dieta sanatoasa, mai benefica decat medicamentele in prevenirea celui de-al doilea atac de cord

O alimentatie sanatoasa si "prietenoasa" cu inima, bogata in fructe, legume si peşte, reduce in mod semnificativ sansele ca un al doilea infarct miocardic si accident vascular cerebral sa se produca in cazul persoanelor cu boli cardiovasculare, au descoperit cercetatorii de la Universitatea McMaster.

Un studiu cu durata de 5 ani, realizat pe aproape 32.000 de pacienti (cu varsta medie de 66,5 ani), in 40 de tari, a descoperit ca acele persoane care au avut o dieta sanatoasa pentru inima lor au inregistrat:

  • o reducere cu 35% a riscului de deces din motive cardiovasculare;
  • o reducere cu 14% a riscului de noi atacuri de cord;
  • o reducere cu 28% a riscului de insuficienta cardiaca congestiva;
  • o reducere cu 19% a riscului de accident vascular cerebral (AVC), scrie sciencedaily.com.
NEWSLETTER DEDICAT DOC

La un moment dat, pacientii nu considera ca trebuie sa urmeze o dieta sanatoasa, din moment ce medicamentele lor au reusit deja sa le reduca tensiunea arteriala si nivelul colesterolului, insa acest lucru este gresit, spune autorul principal al studiului, Mahshid Dehghan, care este si nutritionist la Universitatea McMaster. Modificarea dietei are beneficii in plus, pe langa cele observate in cazul tratamentelor cu aspirina, modulatori ai angiotensinei, agenti care scad nivelul lipidelor si beta-blocante, mai spune Mahshid Dehghan.

Studiul a fost postat online, in jurnalul "Circulation" al Asociatiei Americane a Inimii. In fiecare an, cel putin 20 de milioane de oameni din intreaga lume supravietuiesc unui infarct miocardic (numit si atac de cord) sau unui accident vascular cerebral. In timp ce tratamentele medicamentoase, precum aspirina, reduc substantial riscul unui alt atac de cord, studiul de la Universitatea McMaster este primul de acest gen care arata ca o dieta de calitate inalta reuseste, de asemenea, sa scada semnificativ riscul de infarct miocardic.

Pentru acest studiu, cercetatorii au evaluat asocierea dintre calitatea dietei si riscul de boli cardiovasculare, folosind informatiile colectate de la barbatii si femeile care au participat la doua studii globale majore conduse de Universitatea McMaster, studiile ONTARGET si TRANSCEND.

Participantii cu boli cardiovasculare au fost intrebati cat de des au consumat lapte, legume, fructe, cereale, carne de peste, nuci, carne rosie si carne de pasare in decursul ultimelor 12 luni. De asemenea, participantii au fost intrebati despre optiunile in ceea ce priveste stilul de viata, cum ar fi consumul de alcool, fumatul si exercitiile fizice. O dieta sanatoasa a fost indicata de un aport de fructe, legume, cereale integrale si nuci, precum si de un aport mare de peşte, comparativ cu carnea rosie, carnea de pasare si ouale.

Cercetatorii au descoperit ca o dieta sanatoasa pentru inima a oferit "un beneficiu consistent" in plus fata de beneficiile faptului ca participantii luau medicamente pentru a reduce riscul de atac de cord si de accident vascular cerebral.

La nivel global, alimentatia sanatoasa a fost asociata cu un risc mai scazut de boli cardiovasculare cu peste 20% in toate regiunile lumii, care au fost grupate pe baza obiceiurilor alimentare. Potrivit veniturilor, rezultate similare s-au inregistrat in tarile cu venituri medii si mari din diferite regiuni ale lumii.

"Medicii ar trebui sa isi sfatuiasca pacientii cu un risc crescut sa isi imbunatateasca dieta si sa manance mai multe legume, fructe, cereale si carne de peste", a spus autorul studiului, Mahshid Dehghan, completand: "Acest lucru ar putea reduce substantial recurenta evenimentelor cardiovasculare, dincolo de terapia medicamentoasa in sine si ar putea salva vieti la nivel global".

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0