

Diabetul si colesterolul - De ce influenteaza diabetul atat de mult valorile colesterolului?
Diabetul si colesterolul - De ce influenteaza diabetul atat de mult valorile colesterolului?
Diabetul si colesterolul - De ce influenteaza diabetul atat de mult valorile colesterolului?
Colesterolul este o substanta care seamana cu ceara, care este produsa de organism si care se gaseste si in unele alimente de origine animala. Nivelul colesterolului din sange descrie un grup de grasimi, cunoscute si sub numele de lipoproteine, care include HDL-colesterol (sau colesterolul "bun") si LDL-colesterol (sau colesterolul "rau").
Colesterolul este important pentru starea generala de sanatate, dar atunci cand nivelurile ating valori prea mari, colesterolul poate fi nociv, contribuind la arterele ingustate sau blocate.
Din pacate, pacientii cu diabet sunt mai predispusi la a avea niveluri anormal de mari ale colesterolului, factor care contribuie la bolile cardiovasculare. Insa prin adoptarea unor masuri pentru a tine sub control colesterolul, oamenii isi pot reduce riscul de a suferi de boli cardiovasculare si pe cel de deces prematur.
Folosind o mostra de sange, luat dupa o scurta perioada in care pacientul a "postit" (pe nemancate), un profil lipidic (adica al lipoproteinelor) scoate la iveala valorile pe care le au:
- colesterolul LDL (lipoproteine de densitate mica / joasa) = colesterolul "rau"; un nivel mare al colesterolului LDL este asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare.In cazul pacientilor care iau statine, este important sa colaboreze cu medicul lor pentru a-si tine colesterolul LDL sub control, intr-un mod adecvat. O dieta bogata in grasimi trans si in grasimi saturate poate sa iti creasca valoarea colesterolului LDL.
- colesterolului HDL (lipoproteine de densitate mare) = colesterolul "bun"; nivelurile mai mari ale colesterolului HDL sunt asociate cu un risc mai mic de boli cardiovasculare. Si cu cat colesterolul HDL este mai scazut, cu atat ai un risc mai mare de boli de inima. Factorii genetici, diabetul de tip 2 si anumite medicamente, cum ar fi beta-blocantele si steroizii anabolizanti, de asemenea iti scad nivelul colesterolului HDL.
- trigliceridele - cel mai intalnit tip de grasime care se gaseste in corp; valorile normale ale trigliceridelor variaza in functie de varsta si sex. Un nivel mare al trigliceridelor, combinat cu un nivel scazut al colesterolului HDL sau cu un nivel mare al colesterolului LDL, este asociat cu ateroscleroza, acumularea de depozite de substante grase in peretii arterelor, lucru care creste riscul de infarct miocardic, boala arteriala periferica si accident vascular cerebral.
Cum reuseste diabetul sa afecteze colesterolul?
Diabetul tinde sa scada nivelul colesterolului "bun" si sa creasca nivelurile trigliceridelor si pe ale colesterolului "rau", lucru care creste astfel riscul de boli de inima si accident vascular cerebral. Aceasta afectiune comuna in randul pacientilor se numeste dislipidemie diabetica. Ce inseamna asta? Dislipidemia diabetica inseamna ca profilul tau lipidic se indreapta in directia gresita. Este o combinatie mortala care supune pacientii unui risc de boala cardiaca coronariana (cardiopatia ischemica) si de ateroscleroza.
Studiile au aratat o legatura intre rezistenta la insulina, care este un precursor al diabetului de tip 2, si dislipidemia diabetica, ateroscleroza si bolile vaselor de sange. Aceste afectiuni se pot dezvolta chiar inainte ca diabetul sa fie diagnosticat. Insa cel mai important este sa inveti cum sa previi si sa tratezi nivelurile anormale ale colesterolului, pentru ca acesta este un pas important in mentinerea sanatatii.
De ce pacientii cu diabet au un risc crescut de boli cardiovasculare?
Diabetul este tratabil, dar chiar si cand nivelul glucozei in sange este tinut sub control, el creste foarte mult riscul de boli de inima si de accident vascular cerebral. Asta pentru ca persoanele cu diabet, in special cele cu diabet de tip 2, pot avea urmatoarele afectiuni care contribuie la riscul de a dezvolta boli cardiovasculare:
- tensiune arteriala mare (hipertensiune);
- nivel anormal al colesterolului si trigliceride serice marite/crescute;
- obezitate;
- lipsa activitatii fizice;
- glicemia nu este tinuta sub control (glucoza in sange este prezenta intr-o cantitate prea mare) sau depaseste valorile normale;
- fumatul - fie ca persoana este diabetica sau nu, ea are un risc mai mare de boli de inima si de accident vascular cerebral daca fumeaza.
Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau boala arteriala periferica) ce va pot pune in pericol viata. Riscul este cu atat mai mare cu cat s-a produs deja un eveniment cardiovascular major.
Sursa foto: Shutterstock