De ce sa nu combini grepfrutul cu statinele daca ai dislipidemie

Daca urmezi un tratament cu statine, trebuie sa stii inainte de toate de ce nu ar trebui sa combini aceasta clasa de medicamente cu banalul grepfrut.

Ai auzit vreodata ca nu ar trebui sa combini grepfrutul cu anumite medicamente? Se pare ca acest lucru este adevarat. Potrivit FDA, o agentie americana responsabila, printre altele, cu reglementarea medicamentelor si a suplimentelor, grepfrutul poate afecta rata sau viteza la care medicamentele sunt procesate de ficatul tau.

Acest lucru poate fi periculos, deoarece o descompunere mai lenta a medicamentelor inseamna ca vei avea mai mult din acel medicament in fluxul tau sangvin. Iar o cantitate mai mare de medicament in circulatia sangelui poate cauza anumite efecte adverse si poate influenta modul in care acel medicament functioneaza, asta insemnand ca substanta activa poate sa nu mai functioneze bine. Statinele, indeosebi, au o interactiune grava cu grepfrutul, scrie healthline.com.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ce sunt statinele?

Statinele sunt medicamente pe baza de prescriptie medicala, folosite pentru scaderea colesterolului. Ele impiedica organismul sa produca si mai mult colesterol si pot ajuta corpul sa reabsoarba colesterolul care este deja prezent in peretii arterelor tale. Nu toata lumea care are colesterolul marit trebuie sa ia statine. Aceste medicamente sunt recomandate pentru persoanele care au un risc mai mare de boli cardiovasculare.

Cum afecteaza grepfrutul actiunea statinelor?

Secretul interactiunii dintre grepfrut si statine se afla in furanocumarine, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie. Furanocumarinele sunt compusi chimici organici prezenti in multe plante diferite, inclusiv in grepfrut.

Nu toate statinele interactioneaza, insa, in acelasi mod cu grepfrutul. Interactiunea este indeosebi de puternica la doua tipuri de statine: simvastatin si atorvastatin. Daca medicul ti-a prescris un alt tip de statina, intreaba-l despre riscul unei eventuale interactiuni cu grepfrutul.

Interactiunea dintre grepfrut si medicamente prezinta pericole doar daca iei medicamente orale, deoarece aceasta interactiune are loc in tractul tau digestiv. Daca folosesti un plasture care se lipeste pe piele sau primesti medicamentele pe cale injectabila, este posibil sa ai un risc mai mic de efecte adverse.

Care sunt riscurile pe care le ai daca ai combinat grepfrutul si tratamentul cu statine?

Atunci cand combini grepfrutul cu statinele, exista o sansa mare de a observa o crestere a efectelor secundare. Femeile si persoanele de peste 65 de ani au un risc mai mare de a dezvolta efecte secundare de pe urma tratamentelor cu statine.

Aceste efecte secundare includ:

  • distrofie musculara (distrugerea tesutului muschilor)
  • deteriorarea sau afectarea ficatului,
  • probleme digestive,
  • cresterea cantitatii de glucoza din sange (glicemia),
  • efecte secundare neurologice.

Reactiile adverse mai usoare includ dureri musculare si dureri articulare.

FDA raporteaza ca riscul de distrugere a muschilor si de afectare a ficatului poate duce la insuficienta renala. Reactiile adverse neurologice includ confuzie si pierderi de memorie.

Alte fructe care interactioneaza cu statinele

Exista posibilitatea ca si alte fructe citrice sa afecteze tratamentul cu statine. Aceasta lista include:

  • fructele exotice tangelo (un hibrid intre grepfrut sau pomelo si mandarina),
  • fructele de pomelo
  • portocalele amare
  • portocalele de Sevilla.

Nu au existat pana acum probleme documentate despre lamai, tangerine (fructe citrice asemanatoare cu mandarinele, dar de culoare rosie), clementine, mandarine, portocale si portocale rosii.

Cat grepfrut ai voie sa mananci in timp ce urmezi tratamentul cu statine?

Cantitatea exacta de grepfrut de care este nevoie pentru a avea o reactie negativa in combinatie cu statinele este necunoscuta. Un singur grepfrut sau un pahar cu suc de grepfrut ar putea fi suficient pentru a cauza o interactiune cu unele medicamente din aceasta clasa. Atat sucurile proaspete, cat si cele cu gheata ori congelate au acelasi efect.

Daca ai consumat accidental o cantitate mica de grepfrut, este putin probabil ca acesta sa iti afecteze medicatia. Cu toate astea, cel mai bine este sa discuti cu medicul tau pentru a afla orice efecte adverse posibile, deoarece este neclar cat de frecvente sunt aceste interactiuni.

 


Sursa foto: Shutterstock 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0