De ce afecteaza alimentatia din copilarie riscul de dislipidemie

Academia Americana de Pediatrie recomanda ca toti copiii cu varste cuprinse intre 9 si 11 ani sa fie testati pentru a se depista nivelurile mari ale colesterolului  si trigliceridelor din sange, mai ales datorita faptului ca obezitatea este tot mai intalnita in randul copiilor.

Alimentatia din copilarie poate fi considerata o "sabie cu doua taisuri", pentru ca ea poate afecta riscul de dislipidemie, atunci cand persoana ajunge la varsta adulta.

Obezitatea in copilarie reprezinta o problema complexa de sanatate. Ea apare atunci cand un copil este peste greutatea considerata normala (sau peste greutatea sanatoasa), raportata la varsta si inaltimea lui. Cauzele excesului ponderal (care duc la acumularea de kilograme) in randul copiilor si adolescentilor sunt similare cu cele ale adultilor, inclusiv cand este vorba de factori precum comportamentul unei persoane si mosternirea genetica.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Instalarea obezitatii in copilarie este influentata, spun specialistii americani, si de comunitatea in care traieste acea persoana si de obiceiurile culinare si de consum din casa. Cu alte cuvinte, locul in care oamenii au copilarit  le-a  afectat capacitatea de a face alegeri sanatoase pe care insa au capacitatea de a le schimba .

Comportamentul in copilarie

Exista unele comportamente care influenteaza acumularea de kilograme in plus, cum ar fi faptul ca un copil:

  • mananca alimente cu un continut caloric mare,
  • alege alimente si bauturi sarace din punct de vedere nutritional,
  • nu face suficienta miscare (prin urmare, nu are o activitate fizica regulata)
  • are activitati sedentare - cum ar fi faptul ca se uita la televizor sau petrece timp in fata altor dispozitive inteligente cu ecran;
  • ia unele medicamente
  • are o rutina nesanatoasa in ceea ce priveste orele de somn.

Toti acesti factori influenteaza nivelul colesterolului si instalarea obezitatii la o varsta frageda. In contrast cu acesti factori, daca un individ are o dieta sanatoasa in copilarie si este activ din punct de vedere fizic, acestea il vor ajuta pe acel copil sa creasca armonios si sa isi mentina o greutate normala (considerata sanatoasa) pe parcursul copilariei.

Cauzele obezitatii la copii

O crestere a obezitatii la copii rezulta dintr-un dezechilibru intre aportul de energie si energia consumata, iar cresterea echilibrului energetic al unui individ este strans legata de stilul de viata adoptat de acea persoana si de preferintele ei alimentare. Cercetatorii au sugerat ca factorii de risc ai unui copil pentru obezitate includ dieta (aportul de alimente), activitatea fizica si comportamentul sedentar. Impactul acestor factori de risc poate fi vizibil la varsta adulta, mai ales daca in copilarie, dieta a fost una deloc sanatoasa, iar acum, la varsta adulta, creste riscul de dislipidemie.

Invata-ti copilul sa manance sanatos si sa fie activ!

O dieta sanatoasa trebuie sa se axeze pe cateva reguli simple: copilul tau trebuie sa manance o diversitate de fructe si de legume, cereale integrale, o paleta larga de alimente care contin proteine slabe, precum si produse lactate degresate sau cu un continut redus de grasimi. De asemenea, in copilarie e recomandat sa il inveti pe cel mic sa limiteze consumul de alimente si bauturi racoritoare care au un adaos mare de zaharuri, grasimi solide si sodiu (sare). In ceea ce priveste activitatea fizica, specialistii americani recomanda ca acei copii cu varsta de 6 ani sau mai mari sa aiba cel putin 60 de minute de activitate fizica, in fiecare zi, pentru a reduce astfel riscul colesterolului marit.

Daca esti ingrijorat, discuta cu un medic nutritionist si impreuna cu specialistul, puteti concepe o strategie pentru a mentine concentratiile scazute de colesterol in sange in cazul copilului tau. O dieta saraca in grasimi s-a dovedit a fi eficienta si sigura in randul copiilor cu hipercolesterolemia, iar o astfel de strategie, extinsa la mai multi copii, ar putea avea un efect de reducere a colesterolului, pe termen lung, la o intreaga populatie.


 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0