

Pericolele la care iti expui copilul cand ii dai MEZELURI
Pericolele la care iti expui copilul cand ii dai MEZELURI
Pericolele la care iti expui copilul cand ii dai MEZELURI
Carnea procesata este nesanatoasa indiferent de varsta, insa avand in vedere ca suntem mai preocupati de sanatatea copiiilor nostri mai mult decat de propria sanatate, nu ar strica sa afli la ce riscuri ii expui pe cei mici daca ii incurajezi sa manance mezeluri de orice fel, incepand de la crenvusti si pana la salam.
Studiile au dovedit ca 50 de grame de mezeluri consumate zilnic cresc riscul aparitiei cancerului colorectal cu 18%. O cantitate de 50 de grame de mezeluri inseamna 2 felii de bacon sau un carnat.
Un studiu realizat in cadrul Universitatii din Hawaii a dovedit ca mezelurile si toate tipurile de carne procesata cresc riscul dezvoltarii de cancer pancreatic cu 67%.
Carnea procesata contine cantitati mari de sare, de zahar ori de fum lichid. De asemenea, aceasta contine si substante chimice cancerigene precum N-nitroso-nitrosamide, dar si nitrati si nitriti. Pentru a avea culoarea intensa, ce te duce cu gandul la prospetime, in mezeluri se adauga nitrat de sodiu, substanta extrem de cancerigena.
Printre mezelurile care nu ar trebui sa se afle in alimentatia copilului tau sunt:
- Carnatii
- Crenvustii
- Sunca
- Salamul
- Baconul
- Muschiul file
- Toba
Oamenii de stiinta au dovedit ca, asa cum fumatul ne predispune la cancer la plamani, si mezelurile ne predispun la cancer intestinal. Alimentatia nesanatoasa pe care o avem, bazata preponderant pe alimente procesate, a crescut rata de aparitie a cancerului de colon in randul tinerilor cu varste ce pornesc de la 20 de ani.
Hranindu-ti copilul cu mezeluri, nu numai ca ii introduci substante cu potential cancerigen in organism, insa ii construiesti si obiceiuri nesanatoase, de care cu greu se va putea desprinde la maturitate. Hrana pe care o consumam in copilarie ne afecteaza perceptia pe care ne-o formam la maturitate despre mancare.
In cazul in care toate argumentele de mai sus nu sunt suficiente, e important sa stii ca mezelurile nici nu au beneficii nutritionale pentru copii. Asadar, atunci cand ii hranesti pe cei mici cu mezeluri, nu numai ca le pui sanatatea in pericol, dar nici nu le oferi nutrientii de care au nevoie fiind in perioada de crestere.
Cum sa scoti mezelurile din alimentatia copiilor
Ideal ar fi sa ii tii pe cei mici departe de mezeluri. Cu cat ii hranesti mai sanatos si ii tii mai departe de alimentele procesate, cu atat mai sanatos va fi stilul de viata al micutilor pe masura ce vor creste. Daca insa cel mic este deja obisnuit cu mezelurile, trebuie sa le elimini, treptat, din alimentatia sa.
1. Inlocuieste, in primul rand, mezelurile cu carne gatita. Spre exemplu, daca ii faci celui mic sandvisuri cu sunca sau cu alt tip de carne procesata, obisnuieste-te sa ii prepari, de azi inainte, sandvisuri cu carne gatita. Da, este mai greu pentru mamici, insa merita efortul. Poti gati in avans, de seara, piept de pui, de curcan ori chiar pulpa de pui la cuptor sau pe gratar, iar dimineata trebuie doar sa faci sandvisul.
2. Nu ii interzice celui mic sa manance mezeluri si nu ii spune ca nu sunt bune. Pe masura ce cresc, copiii au tendinta de a face exact lucrurile care le-au fost refuzate. Asadar, fiind atat de categorica, nu vei face altceva decat sa il predispui la un stil de viata nesanatos pe termen lung. Mai degraba, evita sa ii dai mezeluri fara a ii spune de ce faci asta. Poti sa ii satisfaci, din cand in cand, pofta de mezeluri introducandu-le in unele retete, insa in cantitati foarte mici. Spre exemplu, daca vei gati pizza de casa, poti adauga putina sunca din comert, insa asigura-te ca mizezi mai mult pe ciuperci, masline, ceapa si porumb.
3. Invata sa citesti etichetele. Daca va trebui ocazional sa faci un compromis de dragul copilului, e important sa stii sa citesti eticheta pentru a alege cel mai putin periculos produs de pe raft. Evita produsele care contin urmatoarele ingrediente: nitrati, sirop de porumb, fum condensat, fum lichid, aroma de fum, potentiatori de aroma, conservanti si nitrat de sodiu (E250). Alege intotdeauna produsele de la producatorii locali, pe care scrie 100% pui, 100% vita sau 100% porc.
Sursa foto: Shutterstock