Clase de medicamente utilizate in tratamentul dislipidemiei

Studiile epidemiologice au gasit o relatie direct proportionala intre concentratia colesterolului seric si riscul coronarian pe care il are pacientul.

Tratamentul dislipidemiei

Indicatia tratamentului hipolipemiant se face in functie de valoarea colesterolului total, LDL colesterol, HDL colesterol, trigliceridelor precum si in functie de istoricul medical al fiecarui pacient in parte.

NEWSLETTER DEDICAT DOC
Pacientii cu boala coronariana cunoscuta, de exemplu, cei cu infarctul miocardic, angina pectorala sau revascularizare coronariana, dar si cei cu alte boli vasculare precum ateromatoza arterelor carotide, anevrismul aortic abdominal si bolile vasculare periferice ar trebui sa beneficieze in mod clar de tratament cu medicatie hipolipemianta.

De asemenea, din aceasta categorie ar trebui sa faca parte si pacientii care au o serie de factori de risc, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala slab controlata terapeutic, fumatul.

Varsta este si ea un factor de risc. Varsta mai mare de 60 ani, in cazul femeilor, si mai mare de 50 ani, in cazul barbatilor, trebuie luate in calcul in momentul determinarii riscului cardiovascular la un pacient dislipidemic.

Scopul tratamentului dislipidemiei este de a reduce valorile colesterolului total sub nivelul de 200 mg/dl si cele ale colesterolului LDL sub 100mg/dl sau, respectiv, sub 150 mg/dl si 70 mg/dl, daca este vorba despre o persoana cu risc cardiovascular inalt. Valorile trigliceridelor se recomanda sa fie mentinute sub 150 mg/dl si cele ale colesterolului HDL e bine sa fie mai mari de 40 mg/dl, la barbati, si 50 mg/dl la femei.

Clasa statinelor

Principalele medicamente utilizate in tratamentul dislipidemiilor fac parte din clasa statinelor (simvastatina, atorvastatina, rosuvastatina etc.). Ele acioneaza asupra lantului metabolic al productiei de colesterol, prin inhibarea HMG-CoA-reductazei, o enzima secretata de ficat.

Toleranta statinelor este, de regula, buna, mai ales cand dozele administrate sunt mici sau medii. Efectele adverse cele mai frecvente sunt reprezentate de cresterea nivelului enzimelor hepatice si afectarea musculaturii striate, pacientii pot prezenta mialgii si crampe musculare. Statinele de ultima generatie sunt insotite din ce in ce mai rar de astfel de efecte adverse.

Fibratii

A doua categorie de medicamente utilizate in tratamentul dislipidemiilor o reprezinta fibratii (fenofibrat). Acestia actioneaza, in primul, rand asupra trigliceridelor, prin actiunea lor enzimatica, de asemenea pot creste usor nivelul HDL colesterolului circulant.

Fibratii se pot recomanda singuri sau impreuna cu o statina, tratamentul cu doua medicamente in dislipidemie fiind indicat destul de frecvent, datorita mecanismelor de actiune diferite si beneficiilor cumulate. Fibratii nu se folosesc ca prima masura de tratament al dislipidemiilor, deoarece eficienta scaderii colesterolului LDL este mica.

Ce alte optiuni de tratament exista

Medicul se va axa, de regula, pe scaderea valorilor trigliceridelor si ale colesterolului LDL. Cu toate acestea, tratamentul recomandat pacientului poate varia, in functie de cauza care sta la baza dislipidemiei si in functie de cat de severa este.

Medicii pot prescrie unul sau mai multe medicamente pentru lipidele din sange, in cazul pacientilor cu valori foarte mari ale colesterolului total (de cel putin 200 mg/dl de sange).

De obicei, colesterolul crescut este tratat cu statine, care afecteaza productia de colesterol din ficat.

 

Daca statinele dau gres si nu reusesc sub nicio forma sa scada valorile trigliceridelor si pe cele ale colesterolului LDL, medicul poate recomanda medicamente suplimentare, printre care se numara:

•    Ezetimib - un medicament care scade valorile colesterolului seric, el actioneaza prin scaderea absorbtiei colesterolului in intestinul subtire.
•    Niacina sau vitamina B3 - marile cantitati din aceasta vitamina pot sa imbunatateasca nivelurile colesterolului si pot sa reduca riscurile cardiovasculare.
•    Fibratii
•    Sechestrantii acizilor biliari
•    evolocumab si alirocumab (inhibitorii de PCSK9)
•    lomitapide si mipomersen, potrivit medicalnewstoday.com.

Unele schimbari facute in stilul de viata si anumite suplimente pot ajuta la incurajarea valorilor optime ale lipidelor sangvine.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0