Cele mai importante complicatii ale aterosclerozei

Ateroscleroza este principala cauza de deces in randul adultilor, in tarile dezvoltate, iar aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub numele de „intarirea arterelor“. De obicei, ea nu prezinta niciun simptom si fiind o boala atat de perfida, are foarte multe complicatii, care pot pune viata pacientului in pericol.

Ce este ateroscleroza?

Ateroscleroza are loc atunci cand vasele de sange se ingroasa sau se intaresc si ea reprezinta, de fapt, o forma grava a unei boli de inima - numita arterioscleroza. Ateroscleroza este, poate, cel mai comun tip de arterioscleroza, desi cei doi termeni sunt folositi adeseori interschimbabil. Astfel, ateroscleroza se refera la o afectiune in care depozitele de colesterol, grasime, calciu si elementele sangelui (denumite in mod colectiv "placi" sau "placa") se acumuleaza in artere, cauzand astfel ingustarea lor.

Ateroscleroza si arterioscleroza pot afecta orice artere din corp. Atunci cand arterele care alimenteaza muschiul inimii sunt afectate, afectiunea se numeste "boala arteriala coronariana".

NEWSLETTER DEDICAT DOC

De obicei, ateroscleroza nu este insotita de simptome si tocmai de aceea este dificil de diagnosticat pana cand nu apar unele consecinte care sa puna in pericol viata pacientului.

 

 

Complicatii asociate cu ateroscleroza

Complicatiile asociate cu ateroscleroza apar in functie de arterele care sunt blocate de aceste depuneri.

1. Boala arteriala coronariana

De exemplu, atunci cand ateroscleroza cauzeaza ingustarea arterelor care sunt foarte aproape de inima, persoana se poate confrunta cu boala arteriala coronariana, iar aceasta poate cauza dureri in piept (angina), un atac de cord sau insuficienta cardiaca.

* Din cauza bolii arteriale coronariene, apare o obstructie care face va volumul de sange care alimenteaza inima sa fie insuficient. Drept rezultat, apare angina (durere in piept, disconfort resimtit in piept), iar aceasta angina poate fi stabila, ceea ce inseamna ca simptomele progreseaza foarte lent sau nu progreseaza deloc.

* Atacul de cord sau infarctul miocardic este atunci cand muschiul inimii, dupa ce a fost privat de sangele vital si a fost lezat din cauza volumului insuficient de sange, moare. In 50% dintre cazuri (pacienti barbati), simptomul initial al unui atac de cord este moartea subita.

* Insuficienta cardiaca, numita adeseori si insuficienta cardiaca congestiva, este o boala grava, in care inima nu pompeaza in mod eficient o cantitate suficienta de sange in tot corpul.

2. Boala obstructiva carotidiana

Cand ateroscleroza ingusteaza arterele din apropierea creierului, pacientul poate dezvolta boala obstructiva carotidiana (adica arterele carotide se ingusteaza pana la ocluzia completa). Aceasta boala poatre provoca un atac sau accident ischemic tranzitor ori un accident cerebral vascular.

Accidentul cerebral vascular (AVC) reprezinta pierderea rapida a functiei creierului, datorita dezechilibrului in ceea ce priveste alimentarea cu sange a acestui organ important. Accidentul cerebral poate fi AVC ischemic, cand e provocat de lipsa fluxului de sange, cauzata la randul ei de un blocaj (tromboza, embolism arterial); sau, pe de alta parte, accidentul cerebral vascular poate fi provocat de o hemoragie (exista la nivelul vasului de sange afectat o hemoragie interna). Statisticile arata ca jumatate dintre toate accidentele cerebrale vasculare sunt cauzate de ateroscleroza.

Atacul sau accidentl ischemic tranzitor este numit adeseori si un "accident vascular cerebral mai usor" sau unul "de avertisment"; el este cauzat de blocaje care, intr-un fel, se remediaza spontan si este un semnal de alarma care anunta ca un accident vascular cerebral real ar putea avea loc in orice moment.

3. Boala cronica de rinichi

Ingustarea arterelor renale (din zona rinichiului) poate provoca boala cronica de rinichi, iar functionarea rinichilor este redusa.

4. Boala arteriala periferica

Cand ateroscleroza ingusteaza arterele din brate sau din picioare, pacientul poate avea probleme legate de circulatia sangelui in maini si picioare, afectiune numita boala arteriala periferica.

5. Anevrismul

Nu in ultimul rand, ateroscleroza poate provoca un anevrism, o complicatie grava care poate aparea oriunde in corpul pacientului si care reprezinta un punct slab si bombat format intr-o artera. Cel mai frecvent, anevrismul poate sa apara in vasele de sange ale creierului sau in cea mai mare artera a corpului, in aorta. Atunci cand peretele unei artere sau al unui vas de sange este slabit din cauza aterosclerozei sau din cauza altor factori, se poate crea o zona mai bombata, iar aceasta zona se numeste anevrism. Desi cele mai multe persoane cu anevrisme nu prezinta simptome, daca punctul slab cedeaza, iar sangele inunda zonele invecinate, acesta poate pune in pericol viata pacientului.

 
 
 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0