Profilaxia in dislipidemie si ateroscleroza

Proverbul "Nu lasa pe maine, ce poti face azi" nu se aplica atunci cand vine vorba despre mancare. Da, si maine este o zi, si maine putem manca ceva la care am renuntat azi. Tocmai de aceea e bine sa stim ca ceea ce mancam are o mare influenta in dislipidemie si in ateroscleroza.

Cat de important este ceea ce mancam

Sa termini tot din farfurie nu trebuie sa devina o regula, spun nutritionistii. Regula trebuie sa fie urmatoarea: "M-am saturat, m-am oprit din mancat". Dar ca sa poti sa-ti dai seama ca, intr-adevar, te-ai saturat trebuie sa constientizezi momentul mesei. In ritmul agitat al zilelor noastre, nu mai avem timp sa ne punem cantitatea potrivita de mancare in farfurie, sa ne asezam la masa si, vreme de 10 minute, doar asta sa facem.

NEWSLETTER DEDICAT DOC
Mancam in fata calculatorului sau a televizorului, pe canapea, in masina, intre doua telefoane, pe strada, "pe tastatura", oriunde in alta parte decat asezati pe scaun la masa. Si, astfel, nu constientizam ce, si mai ales, cat mancam. Si semnele nu intarzie sa apara. La inceput sunt kilogramele in plus, dar odata cu trecerea anilor apar si problemele de sanatate, valori crescute ale colesterolului si trigliceridelor, afectiuni cardiovasculare, etc.

Cand este vorba despre sanatatea noastra nu putem spune: "Sunt tanar, nu conteaza, o sa am timp de dieta, dar nu acum...".

Sa incepem de azi si sa incercam sa avem masura in toate: la ce mancam, la cat mancam, cand mancam si cum mancam!

Ce schimbari pe care le faci in stilul de viata te-ar putea ajuta?

Specialistii spun ca schimbarile pe care le faci in stilul tau de viata te-ar putea ajuta sa mentii sub control valorile colesterolului si ale trigliceridelor. Primul pas este sa iti schimbi dieta. Modificarile ar trebui sa includa cateva reguli simple:

  • sa consumi mai putine grasimi saturate
  • sa mananci mai putin zahar rafinat
  • sa bei mai putin alcool.

Includerea mai multor fructe, legume, proteine slabe si mai multor cereale integrale in dieta ta ar putea fi de ajutor. In plus, retine ca exista alimente care reduc colesterolul, pe care le poti adauga oricand in dieta ta.

Exercitiile fizice facute zilnic si scaderea in greutate ar putea, de asemenea, sa iti imbunatateasca profilul lipidic.

Ce masuri sa iei pentru preventie

Daca nu vrei sa suferi de ateroscleroza si nu vrei sa ai valori foarte mari ale colesterolului LDL in sange, incearca sa iti mentii greutatea la un nivel normal (considerat sanatos), adoptand o dieta sanatoasa si conceputa pentru sanatatea inimii tale. Si nu uita sa faci miscare (la sala sau acasa) in mod regulat, pentru ca activitatea fizica te ajuta sa iti mentii arterele sanatoase. De asemenea, daca fumezi, ar trebui sa renunti la acest viciu cat mai repede posibil.

Daca esti ingrijorat(a) in legatura cu dislipidemia, discuta cu medicul tau despre ce poti face pentru a te proteja de aceasta afectiune. Daca ai in familie antecedente medicale, adica persoane/rude care au avut colesterolul crescut, fii proactiv(a) si incearca sa duci o viata sanatoasa inainte ca valorile colesterolului tau sa inceapa sa creasca si sa atinga valori anormal de mari.

Cum se pune diagnosticul de dislipidemie?

Un simplu test de sange verifica valorile colesterolului LDL, colesterolului HDL si ale trigliceridelor. Analiza aceasta de sange va scoate la iveala daca nivelurile tale sunt prea mari, prea mici sau se afla in limite normale. Aceste valori pot varia sau se pot modifica de la an la an, asa ca o idee buna ar fi sa iti faci analize de sange anual pentru a afla profilul tau lipidic.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0