Cercetatorii sustin ca procedura de inlocuire a genunchiului nu are intotdeauna beneficii

Interventia chirurgicala de inlocuire a genunchiului nu schimba intotdeauna radical situatia, potrivit unui studiu nou care contesta aceasta procedura la care apeleaza tot mai multe persoane.

Pacientii care beneficiaza cel mai mult de pe urma acestei interventii sunt cei care sufera de osteoartrita severa. Dar conform spuselor cercetatorilor, in cazul persoanelor cu simptome mai putin severe, costurile nu se justifica. „Acest studiu sugereaza ca ar trebui sa reconsideram efectuarea acestei interventii la persoanele cu dureri moderate, care sufera de o forma de artrita a genunchiului si o pierdere a mobilitatii mai putin grave” spune Daniel Riddle. Acesta este profesor de terapie fizica si chirurgie ortopedica la Universitatea Commonwealth Virginia.

Unii specialisti din comunitatea medicala se intreaba daca nu cumva procedura este mult prea des folosita, precizeaza Riddle, care nu a participat la studiu. Deocamdata, „inca se dezbate acest lucru” a mai adaugat acesta.

In 2010, inlocuirea totala a genunchiului a fost cea mai frecventa interventie din Statele Unite in cazul pacientilor spitalizati cu varsta peste 45 de ani, potrivit U. S. Centers for Disease Control and Prevention (Centrelor pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite). In fiecare an in Statele Unite, au loc peste 640.000 de interventii de inlocuire a genunchiului cu articulatii artificiale, ale caror costuri se ridica la aproximativ 10,2 miliarde de dolari. Potrivit oamenilor de stiinta, numarul acestor interventii s-a dublat in randul femeilor intre 2000 si 2010, in timp ce in randul barbatilor a crescut cu 86%.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Incepand cu anul 2000, eligibilitatea pentru aceasta procedura s-a extins, incluzand si pacientii cu probleme de genunchi mai putin grave, ceea ce explica cresterea exploziva a interventiilor chirurgicale, au mai precizat autorii studiului.

Analizand aceste interventii chirurgicale per ansamblu, cercetatorii au descoperit ca inlocuirea genunchiului are „efecte minime asupra calitatii vietii.” Prin urmare, avand in vedere ca pacientii cu simptome mai putin grave nu dobandesc beneficii prea mari, oamenii de stiinta contesta raportul cost-eficienta al procedurii.

Noul studiu a analizat datele a aproximativ 4.500 de pacientii, cu varsta intre 45 si 79 de ani care au recurs la aceasta interventie din cauza artritei, degenerare asociata cu inaintarea in varsta, sau din cauza riscului ridicat de artrita. Varsta medie a pacientilor a fost de 61 de ani, acestia fiind monitorizati timp de 9 ani. Rezultatele pacientilor cu artrita au aratat reducerea durerilor, a rigiditatii si imbunatatirea mobilitatii in timpul desfasurarii activitatilor zilnice, a mai declarat liderul studiului, dr. Bart Ferket. Acesta este profesor asistent de politici si stiinte privind sanatatea populatiei la Scoala de Medicina Icahn, Mount Sinai, New York.

 

 

„Se pare ca pecientii cu simptome mai grave s-au bucurat in mod special de beneficii asupra sanatatii, iar beneficiile respective s-au datorat partial efectelor mai putin favorabile descoperite la pacientii cu simptome mai putin grave inainte de interventia chirurgicala” a precizat Ferket. Din aceasta cauza, „efectele asupra starii generale de sanatate au fost mai putin accentuate la nivel mediu” a mai explicat acesta. Desi ne-am astepta ca persoanele cu dureri mai mari sa aiba mai multe beneficii „am putea crede ca intotdeauna exista loc de mai bine”, a sugerat Ferket.

Riddle sustine ca studiul are unele limitari. „Nu stim cat de multumiti sau nemultumiti au fost pacientii de rezultate. Acest studiu nu a abordat aceasta chestiune.”

Dupa analizarea costurilor, cercetatorii au raportat ca interventia de inlocuire a genunchiului in cazul pacientilor cu simptome mai putin grave „nu se justifica din punct de vedere economic”. Costul estimat al unei astfel de interventii, inclusiv recuperarea, s-a ridicat in 2013 la aproape 26.000 de dolari.

 

 

Asadar, ar trebui pacientii cu dureri mai putin severe sa nu apeleze la interventia chirurgicala? Riddle si Ferket sugereaza ca astfel de decizii depind de la o persoana la alta. „Pacientii trebuie sa stie la ce sa se astepte dupa interventia de inlocuire a genunchiului” a sugerat Riddle. „Avem multe informatii pe care le dam pacientilor, in ceea ce priveste posibilele rezultate.” Spre exemplu, cercetarile anterioare au aratat ca aproape o treime dintre pacienti se confrunta cu dureri cronice dupa procedura de inlocuire a genunchiului.

Riddle sustine ca orice persoana care are in vedere interventia de inlocuire a genunchiului, trebuie sa considere lucrurile in ansamblu. „Trebuie sa puna multe intrebari cum ar fi: ce ii califica pentru procedura, care sunt riscurile asociate acesteia si la ce trebuie sa se astepte din punctul de vedere al durerii si al mobilitatii” a mai adaugat acesta.

Ferket a precizat ca cercetarile nu sunt menite sa influenteze deciziile individuale ale pacientilor, mai ales de vreme ce fiecare persoana are obiective diferite. Cu toate acestea, acesta a spus ca „medicii prezinta rezultatele studiului nostru, precizand ca rezultatele pot varia in functie de gravitatea simptomelor inainte de operatie.”

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0