

Tratamentul hemoptiziei la pacientii cu cancer pulmonar
Tratamentul hemoptiziei la pacientii cu cancer pulmonar
Tratamentul hemoptiziei la pacientii cu cancer pulmonar
Pacientii cunoscuti cu cancer pulmonar pot dezvolta la un moment dat o hemoptizie (eliminarea de sange din caile aeriene inferioare prin gura). Uneori, hemoptizia este prima forma de manifestare a unui cancer pulmonar, fiind adesea motivul care aduce un pacient la medic pentru investigatii suplimentare.
Hemoptizia este un simptom serios, ce nu trebuie ignorat. Daca pacientul observa un asemenea simptom, trebuie sa ia legatura de urgenta cu medicul.
Conduita terapeutica imediata in cazul unui pacient cu hemoptizie este urmatoarea:
- aprecierea corecta a cantitatii de sange eliminata de catre pacient,
- cercetarea semnelor clinice de anemie acuta (paloare, hipotensiune arteriala, puls slab, filiform),
- calmarea bolnavului si a celor din anturajul acestuia,
- se curata gura pacientului de cheagurile existente,
- manevrarea bolnavului cu blandete,
- izolarea pacientului intr-o camera aerisita, cu temperatura moderata,
- pacientului i se recomanda sa incerce sa nu tuseasca, sa inspire lent si profund,
- se recomanda repaus la pat, in pozitie semi-sezanda, daca este posibil pe partea leziunii,
- repaus vocal,
- in primele ore sau zile, alimentatie formata exclusiv din lichide reci (compot, sirop, limonada, lapte),
- punga cu gheata pe hemitoracele afectat.
Citeste si Cancerul pulmonar (cancer la plamani): simptome si tratament
In cazul in care un pacient are o hemoptizie masiva, el este internat de urgenta in spital.
Pacientului i se pune punga cu gheata, se elibereaza caile aeriene si se asigura oxigenoterapie. Se prinde linie venoasa pentru a avea abort venos cu acces permanent, pentru a reusi umplerea vasculara pentru reechilibrare hemodinamica, cu sau fara hemostatice si vasoconstrictoare. In functie de caz, se poate impune endoscopie bronsica si embolizare arteriala bronsica si ligatura arterelor.
Teste si analize ce se fac in caz de hemoptizie
Testele si analizele facute unui pacient care acuza hemoptizie au rolul de a determina frecventa si cantitatea sangerarilor, precum si riscurile la care hemoptizia expune pacientul.
Examinarea fizica – are rolul de a observa tusea si starea generala de sanatate a pacientului.
Radiografia – aceasta poate scoate la iveala o masa tumorala sau fluide de la nivelul plamanilor.
Tomografia computerizata – aceasta prezinta imagini in detaliu ale plamanilor, scotand la iveala informatii foarte importante pentru medic.
Bronhoscopia – cu ajutorul unui endoscop introdus pe nas sau pe gura, medicul va putea observa in detaliu caile respiratorii, detectand cauza hemoptiziei.
Tratamentul hemoptiziei la pacientii cu cancer bronhopulmonar
Daca hemoptizia apare pe fondul cancerului la plamani, atunci tratarea cancerului va fi de ajutor in combaterea hemoptiziei. Interventia chirurgicala poate fi necesara intr-o asemenea situatie.
Cancerul pulmonar apare atunci cand, la nivelul plamanilor, celulele incep sa se multiplice in mod necontrolat, formandu-se astfel o tumoare. Pe masura ce tumoarea pulmonara creste, plamanii isi pierd din abilitatea de a-si indeplini functiile. Astfel, acestia nu mai oxigeneaza la capacitate maxima organismul.
Cancerul pulmonar primar este cel care debuteaza la nivelul plamanilor. Pe de alta parte, cancerul pulmonar secundar incepe in alta parte din organism si se metastaziaza, astfel celulele canceroase ajungand in plamani. Cancerul primar si cel secundar sunt diferite si se trateaza in mod complet diferit.
Pot trece ani la rand inainte ca acest tip de cancer sa prezinte simptome. Insa cu cat este depistat mai devreme, cu atat mai mari sunt sansele pacientului de a se vindeca.
Fumatul contribuie la declansarea cancerului la plamani, fiind principala cauza a acestei boli. De aceea, specialistii recomanda pacientilor sa renunte la fumat inainte de a se dezvolta cancerul. Dupa confirmarea diagnosticului de cancer, este absolut necesar ca pacientul sa renunte complet la fumat, astfel incat plamanii sa fie cat mai putin expusi factorilor care contribuie la degradarea tesuturilor.
Sursa foto: Shutterstock