Protectia solara, obligatorie chiar si atunci cand temperaturile incep sa scada

Vara se apropie de final, insa soarele si radiatiile UV emanate de acesta nu pleaca nicaieri. Asadar, protectia solara nu trebuie neglijata chiar daca vara se termina.

Exista doua tipuri de radiatii: radiatiile UVA si radiatiile UVB. Radiatiile UVB sunt cele cu unda scurta. Asadar, acestea sunt mai intense pe timpul verii si, atunci cand Pamantul se indeparteaza de soare in timpul sezonului rece, radiatiile UVB devin tot mai slabe. Arsurile solare sunt cauzate de radiatiile UVB, de aceea oamenii au tendinta de a renunta la protectia solara in sezonul rece intrucat nu se mai pricopsesc cu arsuri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe de alta parte insa, radiatiile UVA nu isi schimba intensitatea in functie de sezon, acestea fiind radiatii cu unda lunga. Asta inseamna ca radiatiile UVA te afecteaza la fel de tare in septembrie cum te afecteaza si in luna iulie.

Protectia solara pe timp de toamna

Specialistii sustin ca nu numai arsurile capatate in timpul vacantei de vara ne expun la riscuri precum cancerul de piele, ci expunerea la radiatii acumulata de-a lungul timpului ar creste considerabil riscul de a face cancer.

Radiatiile UVA penetreaza norii asa ca, inclusiv in zilele innorate, ar trebui sa te adapostesti din cand in cand la umbra daca iti petreci ziua in aer liber.

De asemenea, radiatiile UVA penetreaza si majoritatea materialelor textile. Spre exemplu, un tricou din bumbac blocheaza radiatiile UVA in proportie de 5-10%. Daca vrei sa fii protejat de radiatiile UVA purtand haine, alege-le pe cele din materiale cu UPF, adica pe cele care sunt special concepute pentru a bloca radiatiile solare.

 

 

Cea mai eficienta metoda de protectie pe timp de toamna este tot lotiunea de plaja cu factor de protectie. Chiar daca radiatiile UVB sunt mai slabe in intensitate, recomandat este sa alegi totusi o lotiune cu spectru larg, care va proteja pielea de radiatiile UV.

Specialistii in dermatologie ofera urmatoarele recomandari pentru toate cele 12 luni ale anului:

  • Stai la umbra in intervalul orar 10-14.
  • Nu te expune riscului de a avea arsuri solare.
  • Evita bronzarea.
  • Foloseste haine si accesorii care sa te protejeze de radiatiile UV.
  • Foloseste o lotiune de plaja cu spectru larg inainte de a te expune razelor soarelui. Aplica 2 linguri de lotiune de plaja pe tot corpul inainte de a iesi afara cu 30 de minute.
  • Examineaza-ti in mod regulat pielea.
  • Tine nou nascutii departe de razele soarelui – lotiunea de plaja ar trebui folosita abia dupa implinirea varstei de 6 luni

In concluzie, in ciuda temperaturilor aflate in scadere si a micsorarii zilei, pielea ta tot trebuie protejata de radiatiile UV, ale caror efecte daunatoare raman la fel de prezente si in timpul sezonului rece. Cu toate ca hainele mai groase iti acopera o mare parte din corp, fata, urechile, gatul si mainile raman adesea expuse radiatiilor asa ca trebuie protejate.

Foloseste in continuare, chiar daca toamna soseste, o lotiune de plaja cu SPF 30, pentru a-ti proteja pielea de efectele nedorite ale expunerii la radiatiile solare.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0