Importanta protectiei solare la volan

Soarele este bun cu măsură, însă, dacă se exagerează cu expunerea, radiațiile UV emise sunt periculoase pentru piele și pot declanșa chiar și apariția cancerului de piele. Dacă ești mai mereu la volan, prin natura muncii tale, e important să folosești protecție solară pentru a-ți scădea riscul de îmbătrânire prematură, dar și pe cel de cancer de piele.

Ceea ce mulți oameni neglijează este faptul că sunt expuși radiațiilor solare pe întreaga perioadă a anului și a zilei, nu numai în orele petrecute pe plajă, vara. De aceea, nu folosesc protecție solară decât atunci când merg în vacanță și stau la soare. Însă una dintre situațiile în care te expui zilnic la radiațiile solare este perioada în care ești la volan. Pielea de pe mâini, de pe brațe, de pe față și gât este expusă radiațiilor ultraviolete de fiecare dată când conduci. Iar dacă serviciul tău presupune să stai multe ore la volan în fiecare zi, e important să ai grijă de tine.

Pe timp de vară, atunci când e soare puternic, riscul la care te expui crește întrucât geamul și parbrizul mașinii pot funcționa precum o lupă, care intensifică puterea pe care o au radiațiile. Te poți, însă, proteja de radiațiile solare, reducând riscurile la care acestea te expun, respectând câteva reguli de bază.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Măsuri de protecție solară când ești la volan

Iată câteva idei care te pot ajuta să îți scazi riscul de efecte negative ale radiațiilor UV asupra pielii:

Folosește folie protectoare pentru geamurile mașinii

În primul rând, poți aplica folie protectoare pe geamurile mașinii tale, care are filtru UV și deci menține radiațiile departe de interiorul mașinii. Geamurile blochează numai radiațiile UVB, nu și radiațiile UVA, așa că nu ar strica să te protejezi astfel.

Ține o loțiune de plajă în mașină

Dacă ești zilnic la volan timp de mai multe ore, trebuie să fii mereu pregătit pentru orice situație. Așadar, ține în bordul mașinii tale o loțiune cu factor de protecție de minimum 20, pe care să o aplici de fiecare dată când te urci în mașină dacă știi că trebuie să conduci fix în orele cu când soarele strălucește mai tare (10.00 - 16.00). 

E bine să ai la îndemână un șal sau o cămașă

Atunci când puterea soarelui se intensifică, vei simți chiar cum pielea începe să te strângă sau să te ardă. De aceea, e bine să ai în mațină o eșarfă mai mare sau o cămașă subțite dintr-un material natural, cu care să îți acoperi mâna pe care bate soarele sau zona gâtului.

Poartă pălărie sau șapcă

Poate că ți se pare ciudat, însă o pălărie sau o șapcă te protejează de radiațiile solare care pot pătrunde pe geamul sau parbrizul mașinii, dar și prin plafonul panoramic, dacă mașina este dotată cu așa ceva.

Nu ține cotul rezemat pe geam

Dacă atunci când ești la volan ai obiceiul de a ține geamul mașinii deschis și cotul rezemat de acesta, nu ar fi rău să renunți la acest obicei pe timpul verii, când e soare puternic, deoarece vei observa că te înroșești sau arzi, pielea fiind mai expusă radiațiilor UV.

Nu uita de ochelarii de soare cu lentile polarizate

Și ochii sunt afectați de radiațiile UV și foarte solicitați de lumina puternică din timpul zilelor de vară, deci și ei au nevoie de protecție solară. Protejează-ți sănătatea ochilor folosind întotdeauna ochelari de soare cu lentile polarizate pe timpul verii, mai ales atunci când ești la volanul mașinii tale. 

Folosește aerul condiționat

Arsurile solare și alte afecțiuni ale pielii nu sunt singurele la care te expui în zilele caniculare de vară. Căldură excesivă poate cauza deshidratare, așa că ar fi bine să folosești aerul condiționat pentru a menține temperatura optimă în mașină atunci când conduci, mai ales dacă este vorba despre un drum mai lung.

Șoferii de taxi și cei de mașini mari, mai epxuși riscului de cancer de piele

Cum spuneam, geamurile laterale ale mașinii nu blochează complet razele UV, în special cele UVA, care pot pătrunde prin sticlă. Deși parbrizul este adesea tratat pentru a bloca majoritatea razelor UV, geamurile laterale nu oferă aceeași protecție. Astfel, părțile corpului care sunt cel mai expuse, cum ar fi brațul stâng și partea stângă a feței, sunt cele mai afectate în țările unde șoferul are volanul pe stânga, așa cum este și în România.

La noi, șoferii de camioane, tiruri, taxiuri sau autobuze, care petrec mult timp la volan prin prisma ocupației, au un risc crescut din cauza expunerii prelungite la radiații UV. Oamenii care locuiesc și conduc frecvent în regiuni cu mult soare (de exemplu, zone tropicale sau subtropicale) sunt mai expuși, de asemenea, la riscurile radiațiilor UV.

Riscul de cancer de piele pentru persoanele care se află regulat la volan

Expunerea prelungită la soare crește riscul de cancer de piele din cauza efectelor nocive ale radiațiilor ultraviolete asupra celulelor pielii. Radiațiile UVA pătrund adânc în piele și sunt asociate cu îmbătrânirea prematură a pielii (riduri, pierderea elasticității). Deși nu sunt la fel de energice ca radiațiile UVB, ele pot provoca leziuni ale ADN-ului și contribuie la dezvoltarea cancerului de piele. Radiațiile UVB sunt mai energice și afectează straturile superficiale ale pielii, fiind principala cauză a arsurilor solare. Razele UVB sunt responsabile direct pentru majoritatea cazurilor de cancer de piele, deoarece poate provoca leziuni directe ale ADN-ului în celulele pielii.

Radiațiile UV pot provoca leziuni directe ale ADN-ului în celulele pielii, iar când aceste leziuni nu sunt reparate corect de mecanismele naturale ale organismului, pot duce la mutații. În timp, acumularea acestor mutații poate conduce la formarea celulelor canceroase. Cu alte cuvinte, radiațiile UV cauzează daune genetice care pot declanșa transformarea celulelor normale în celule maligne. 

Un studiu publicat în Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie a arătat cum cercetătorii de la Universitatea de Medicină St. Louis din SUA au examinat dosarele a peste 1000 de pacienți cu cancer de piele. Astfel, echipa de cercetare a descoperit că persoanele care erau la volan în mod frecvent au dezvoltat formațiuni canceroase pe partea stângă a corpului și a feței, adică pe partea cea mai expusă radiațiilor UV în timpul condusului. La pacienții cu melanom, 74% dintre tumori au fost descoperite pe partea stângă a corpului, comparativ cu partea dreaptă, căreia i-a revenit procentul de 26%.

O cercetare și mai recentă confirmă faptul că „persoanele care conduc vehicule pentru o perioadă îndelungată sunt susceptibile de a dezvolta cancer de piele în zona expusă a corpului”. Mai multe studii efectuate în țările unde se conduce cu volanul pe stânga au arătat că riscul de cancer de piele este crescut în partea superioară a brațului stâng, care este una dintre părțile corpului cele mai expuse la soare în timpul condusului. De asemenea, un studiu din Australia, o țară în care mașinile au volanul pe dreapta, a arătat că acolo cancerul de piele apare pe mâna dreaptă.

Autorii studiului propun o bandă solară purtată pe braț care să detecteze automat culoarea pielii, folosind senzorul de culoare și să o clasifice folosind un algoritm de clasificare bazat pe date transversale. Această bandă calculează timpul înainte de apariția arsurilor solare pe baza radiațiilor curente, a tipului de piele al utilizatorului și a factorului de protecție solară, în cazul în care acesta are o loțiune aplicată pe piele. De asemenea, pornește o alarmă dacă șoferul a depășit timpul în care pielea era în siguranță și a apărut riscul de arsură solară. 

Această bandă este încă în teste, dar oamenii de știință sunt interesați să extindă cercetările legate de acest dipozitiv, precum și să creeze o aplicație pentru telefon conectată la el. Deocamdată, aceștia încurajează șoferii să poarte protecție solară clasică pentru a preveni riscul de fotoîmbătrânire și cancer de piele.

Sorele arde mai tare decât în trecut?

Încălzirea globală a dus la creșterea temperaturilor medii pe întreaga planetă, ceea ce face ca zilele călduroase să fie mai frecvente și mai intense, ceea ce poate da senzația că soarele „arde” mai tare. Pe măsură ce temperaturile cresc, intensitatea disconfortului termic resimțit sub expunerea la soare devine mai mare.

De asmenea, stratul de ozon, care protejează Pământul de radiațiile ultraviolete (UV) dăunătoare, s-a subțiat semnificativ în deceniile trecute, deși în prezent există semne de recuperare. Această subțiere a stratului de ozon a permis unei cantități mai mari de radiații UV să ajungă la suprafața Pământului, crescând riscul de arsuri solare și alte probleme de sănătate legate de expunerea la UV.

Mai mult decât atât, în trecut, oamenii obișnuiau să poarte haine care acopereau mai bine corpul vara și care protejau mai bine împotriva soarelui (pantaloni lungi și subțiri, cămăși sau bluze subțiri, dar cu mânecă lungă etc.). În prezent, hainele purtate vara sunt adesea mai sumare, ceea ce duce la o expunere mai mare a pielii la soare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AAD - Skin cancer
https://www.aad.org/media/stats-skin-cancer
NCBI - Designing a Band for Vehicles' Drivers Induced by Ultraviolet and Infrared Radiations 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9797294/
Studiul „Designing a Band for Vehicles' Drivers Induced by Ultraviolet and Infrared Radiations”, apărut în Dermatol Res Pract. 2022; 2022: 7238905. Published online 2022 Dec 21. doi: 10.1155/2022/7238905, autori: Nouf Jubran AlQahtani et al.


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0