Cum te bronzezi sănătos înainte de sărbători

Fie că vrei să ai un ten strălucitor și să maschezi micile imperfecțiuni pentru ziua de Crăciun, fie că vei purta în noaptea de revelion o rochie care s-ar potrivi de minune cu o piele bronzată, iată cum te poți bronza sănătos, înainte de sărbătorile de iarnă!
 
O piele ușor bronzată va arăta întotdeauna bine, însă bronzul nu este întotdeauna sănătos. Radiațiile UV emanate de lampa din solarul la care multe femei apelează, în sezonul rece și nu numai, pentru a obține un bronz uniform, sunt extrem de nesănătoase. Medicii dermatologi ne previn, susținând că aceste radiații sunt la fel de periculoase precum cele emise de soare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Expunerea îndelungată, în mod repetat și fără protecție solară la radiațiile UV din solar cresc riscul de cancer de piele, dar și de apariție a unor formațiuni precanceroase precum keratoza actinică.

Poți reduce la minimum aceste riscuri, înlocuind solarul cu alte metode de bronzare a pielii, mult mai puțin riscante, însă cu același efect.

Bronzul artificial, metoda cea mai sigură de bronzare a pielii înainte de sărbători

Bronzul artificial, obținut acasă sau la salon, îți asigură strălucirea mult dorită a pielii, fără să îți pună în pericol sănătatea, pe termen lung.

Pentru un bronz artificial obținut acasă, poți folosi creme autobronzante, loțiuni cu efect autobronzant sau chiar și fond de ten sau spray de corp bronzant. Diferența dintre autobronzant și bronzant este că produsele autobronzante nu au efect imediat, ci acționează în câteva ore, însă efectul este de durată (câteva zile), în timp ce produsele bronzante au efect imediat, însă persistă până la prima spălare.

Indiferent de tipul de produs ales, e important să îți pregătești înainte pielea, pentru a te asigura că bronzul va fi uniform. Astfel, pielea trebuie exfoliată, pentru a fi îndepărtate toate celulele moarte de la nivel cutanat. Poți exfolia pielea cu un scrub din comerț sau cu un produs DIY, preparat de tine, din ingrediente pe care le ai la îndemână. De pildă, un exfoliant de corp eficient, mai ales pentru pielea grasă, poate fi preparat din gel de duș și mălai.

Respectă întotdeauna instrucțiunile oferite pe eticheta produsului folosit și nu vei da greș.

Pe de altă parte, dacă preferi bronzul artificial la salon, obținut fără efort, poți apela la bronzarea organică. Această procedură este rapidă și efectul va persista preț de 7-9 zile. Și înainte de această procedură este recomandată exfolierea pielii. După bronzarea organică, este interzis orice contact cu apa timp de 8 ore, astfel încât substanțele active să lucreze în acest timp și bronzul să fie unul de durată.

Pe de altă parte, dacă îți dorești un bronz obținut instantaneu, de care să scapi însă la primul duș, produsele bronzante reprezintă o variantă pentru tine. Aceste produse acționează precum un fond de ten, acoperind pielea cu un strat pigmentat.

Indiferent de metoda aleasă de bronzare a pielii, e recomandat să se folosească, după bronzare, și produse de make-up cu efect bronzant. O pudră bronzantă, perlele bronzante sau un blush în nuanțe arămii asortat cu un iluminator auriu vor evidenția nuanța pielii tale.
 

 

 

 
 

Pașii necesari pentru un bronz perfect în perioada sărbătorilor de iarnă

Pasul 1: Baza perfectă 

Modul deloc secret de a obține un bronz grozav constă în obținerea unei baze perfecte. Niciodată acest lucru nu a fost mai adevărat decât în timpul lunilor de iarnă, când pielea noastră tinde să fie mai uscată din cauza vremii mai reci și a expunerii la încălzirea artificială. În ziua în care plănuiești să te bronzezi, intră în duș și exfoliază-ți ușor pielea din cap până în picioare. Asigură-te că acorzi o atenție sporită acelor zone greu de bronzat, cum ar fi gleznele și genunchii. Acest proces îți va curăța pielea de celulele moarte, oferind o bază netedă pentru un bronz impecabil.

Pasul 2: Găsește bronzul tău perfect

Pe piață, în acest moment, există produse destinate bronzării pentru fiecare stil și mod preferat. Fie că îți place mai mult produsul spumă sau loțiunea, fie că îți place ca bronzul să fie deschis, mediu, închis sau foarte închis, există produsul perfect. Poate îți dorești un bronz acasă sau la salon, sau poate vrei un rezultat instant sau poate unul de durată. Tot ce trebuie să faci este să îți alegi produsul în funcție de nevoile tale.

Pasul 3: Păstrează-te hidratată

Este foarte importantă hidratarea pielii în fiecare zi. În primul rând, o hidratare corectă pornește de la interior. Mai ales că în timpul iernii există o șană mai mare de deshidratare, nu uita să consumi suficiente lichide zilnic. Hidratarea este o parte crucială a menținerii sănătății generale, dar și pentru calitatea și aspectul pielii. În plus, folosește produse de hidratare pentru corp, adecvate pielii tale. Dacă ai întâmpinat probleme în a alege o cremă adecvată pielii tale, poți consulta un medic specialist în dermatologie. 

Produsele pe bază de ulei vor încuraja un bronz să dispară mai repede, în comparație cu cele pe bază de apă. Astfel, poți să alegi produse pe bază pe apă pentru a hidratara pielea în următoarele zile după procesul de bronzare, pentru a prelungi perioada de bronz.

Ce sunt produsele de bronzare și ce este DHA?

Produsele de bronzare fără soare conțin, de obicei, DHA și substanțe hidratante. DHA este un zahăr care interacționează cu proteinele din piele pentru a forma pigmenți bruni numiți melanoidine. Acesta este modul în care pielea se închide la culoare după aplicarea unui bronzant.

DHA este permis de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) ca aditiv de culoare în produsele de bronzare atunci când sunt aplicate extern. Acest lucru nu include buzele sau orice membrană mucoasă (membranele umede care căptușesc cavitățile corpului, cum ar fi gura și nasul).

Produsele de bronzare comercializate conțin, de obicei, între 3 și 5 la sută DHA, iar profunzimea bronzului corespunde, de obicei, concentrației de DHA utilizate și numărului de aplicări.

Este DHA sigur?

Cercetări din 2008 susțin că reacția care are loc între DHA și aminoacizii din piele, generează radicali liberi, care pot ataca structura celulară. În plus, degradează colagenul și favorizează îmbătrânirea prematură a pielii și formarea ridurilor.

Un alt studiu din 2018 a sugerat că utilizarea unui antioxidant împreună cu un produs DHA ar putea ajuta la diminuarea daunelor provocate de radicalii liberi. De altfel, multe autobronzante includ și antioxidanți. Deși există unele îngrijorări cu privire la efectele DHA, este în general considerată o alternativă mai sigură la bronzarea în aer liber sau în interior.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Sunless Tanners & Bronzers – FDA - https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-products/sunless-tanners-bronzers 
“UV-generated free radicals (FR) in skin: their prevention by sunscreens and their induction by self-tanning agents” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18024196/ 
“Exposure to Dihydroxyacetone in Sunless Tanning Products - Understanding the Risks” - https://journals.lww.com/jdnaonline/Fulltext/2018/01000/Exposure_to_Dihydroxyacetone_in_Sunless_Tanning.2.aspx#R4-2 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0